Welke zonnebril past bij mij? Tips om dé perfecte zonnebril te kiezen!

Heb je een nieuwe zonnebril nodig? Dan begint jouw zoektocht naar dé perfecte bril. Maar ja – wat is perfect? De definitie verschilt per persoon en hangt af van onder meer je gezichtsvorm en behoeften. Daarom hebben wij een handige checklist samengesteld zodat je vrij eenvoudig kunt bepalen welke zonnebril het beste bij jou past.

Voor welke situatie heb je een zonnebril nodig? Niet alleen is het belangrijk dat de zonnebrilglazen goed op jouw kijkgedrag zijn afgestemd, maar ook het montuur op de vorm van je gezicht. Kortom: er zijn veel zaken waar je rekening mee kunt houden.

Weten welke zonnebril het beste bij jou past? Bekijk onze handige checklist!

 1. Wanneer draag je jouw zonnebril?
 2. Welke zonnebril past bij jouw gezichtsvorm?
 3. Welke UV-bescherming heb je nodig?
 4. Wat zijn de trends van het seizoen?
 5. Ik heb een zonnebril op sterkte nodig, welke zijn hiervoor geschikt?

Ben je vooral benieuwd naar onze nieuwste zonnebrillencollectie? Ontdek de nieuwste trends en zonnebril monturen van onder andere Michael Kors, Ray-Ban en Sensaya.

Vrouw met Ray-Ban zonnebril leunt op een Volkswagen Kever1. Wanneer draag je jouw zonnebril?

Van sportzonnebrillen en gestroomlijnde monturen tot de nieuwste brillen volgens de laatste modetrends. De keuze in zonnebrillen is eindeloos. Voor elke situatie kun je een geschikt model vinden. Daarom is het raadzaam om van tevoren te bepalen wanneer je de zonnebril het vaakst draagt.

Wil je te allen tijde goed zicht in de auto of bevind je je veel op het water? Dan is een polariserende zonnebril een goede keuze. Zoek je er een voor het wielrennen? Zorg er dan voor dat je een fietsbril kiest die comfortabel zit en jouw ogen beschermt tegen zowel de zon als wind. Een zonnebril voor op het terras is zo daarentegen gevonden: je kiest gewoon het montuur dat jij het leukst vindt!

Zonnebril verloren? Ontdek wat je terugkrijgt van je verzekering >>>

2. Welke zonnebril past bij jouw gezichtsvorm?

Niet alle zonnebrillen staan altijd even leuk. Dat heeft vaak te maken met de vorm van je gezicht. Jouw gezichtsvorm bepaalt namelijk welke grootte en vorm van het montuur het beste bij jou past.

Bestudeer jouw gezicht eens in de spiegel: heb je een groot voorhoofd of juist een klein? Een brede of spitse kin? En hoe zit het met jukbeenderen en je wangen? Na het bepalen van je gezicht weet jij welke vorm je het mooiste staat. Wist je dat je jouw favoriete modellen ook online kunt passen?

Rond gezicht

Bij ronde gezichtsvormen staan rechthoekige en vierkante zonnebrillen erg goed: deze maken je gelaat optisch langer en smaller. Denk bijvoorbeeld aan het Wayfarer model van Ray-Ban.

Probeer ronde brillen te vermijden. Deze hebben namelijk het tegenovergestelde effect en benadrukken juist de ronde vorm van je gezicht.

Ray-Ban 3136 004 58/15Unofficial UNGF11 DD 58/15

(Links: Ray-Ban voor 139 euro | Rechts: Unofficial voor 79 euro)

Ovaal gezicht

De ovale gezichtsvorm is ‘briltechnisch’ erg gunstig: vrijwel alle monturen staan goed. Experimenteer en kies het montuur die jij mooi vindt.

Tip: vlindermonturen en rechthoekige zonnebrillen zijn aanraders want deze accentueren de vorm van je gezicht.

Sensaya SAFF15 BB 52/18Julius JSGM24 BG 51/20

(Links: Sensaya voor 129 euro | Rechts: Julius voor 129 euro)

Hartvormig gezicht

In tegenstelling tot andere gezichtsvormen kun jij kiezen voor een zonnebril in de vorm van je gezicht. Daarom is de pilotenbril – van Ray-Ban maar ook Michael Kors – uitermate geschikt voor jouw gelaat. En ook de Wayfarer is een uitstekende keuze.

Zonnebrillen met veel opsmuk (aan de bovenkant) passen minder goed bij jou. Hiermee leg je namelijk het accent op het breedste gedeelte van je gezicht.

Ray-Ban 0RB3648 003/I2 54/21Ray-Ban 3016 W0366 49/21

(Links: Ray-Ban voor 169 euro | Rechts: Ray-Ban Wayfarer voor 139 euro)

Vierkant gezicht

Verzacht de hoekige gelaatstrekken van je gezicht met een ovale of vlinderbril. De ronde vormen van de zonnebril breken de lijnen.

Michael Kors 0MK1030 113725 52/19Michael Kors 0MK2057 330513 56/17

(Links: Michael Kors voor 159 euro | Rechts: Ray-Ban voor 179 euro)

3. Welke UV-bescherming heb je nodig?

Op je ogen moet je zuinig zijn; je hebt er immers maar twee. Daarom is het van groot belang om ze te beschermen tegen UV-straling. UV-straling is namelijk niet alleen schadelijk voor je huid, maar kan op de lange termijn ook oogziektes veroorzaken zoals staar. Een zonnebril met een goede UV-filter biedt de oplossing.

Hoewel de kleur van de zonnebrilglazen bepalend is voor je kijkcomfort, zegt het niets over de bescherming tegen zonlicht. Sommige glazen hebben zelfs helemaal geen filter voor UV-bescherming. En dat kan zeer schadelijk zijn: door het donkere glas verwijden de pupillen waardoor er meer UV-straling tot het netvlies doordringt. 

Zonnebril categorieën 0 tot en met 4

Binnen de Europese wetgeving moeten zonnebrilglazen een bepaalde hoeveelheid UV-licht filteren. Dit wordt aangegeven met een CE-teken, gevolgd door een getal van 0 tot 4. Deze getallen geven aan hoe hoog de bescherming van de glazen is:

 • Categorie 0: zonnebril is geschikt voor bewolkt weer en biedt geen bescherming tegen de zon.
 • Categorie 1: zonnebril is geschikt voor gesluierd weer met lichte zon.
 • Categorie 2: zonnebril is geschikt voor mooi weer met matig zonlicht.
 • Categorie 3: zonnebril is geschikt voor helder weer met fel zonlicht, bijvoorbeeld op het water, in de bergen of in de tropen.
 • Categorie 4: zonnebril beschermt je ogen tegen uitzonderlijk fel licht en is zodoende zeer geschikt voor water- en wintersport.

4. Wat zijn de trends van het seizoen?

Elk seizoen heeft nieuwe modetrends – ook binnen zonnebrillencollecties. Dit seizoen staat in het teken van de ultraviolette zonnebrillen en de Slim Shady monturen. Maar ook de futuristische zonnebriltrend Next Gear mag niet ontbreken in dit rijtje. Speel je liever op safe? Kijk dan bij de ‘gouden ouden’ van Ray-Ban: de Aviator, Wayfarer en de nieuwe Hexagonal doen het altijd goed.

5. Ik heb een zonnebril op sterkte nodig, welke zijn hiervoor geschikt?

Veel zonnebrillen kun je bij Pearle laten voorzien van glazen op sterkte. Ook kun je zonnebrilglazen laten plaatsen in een ‘gewone’ bril. Bekijk onze collectie in de webshop of kom naar de winkel voor persoonlijk advies. Je koopt al een zonnebril op sterkte voor €60,-.

Time to shop! Bekijk al onze zonnebrillen online en bestel direct online.

1 Reactie

 1. Pingback: Welke Zonnebril Past Bij Gezicht - De Juiste Zonnebril Voor Uw Gezichtsvorm | Mister Spex ...

Plaats een reactie

Navigeer