Waarom een zonnebril op wintersport onmisbaar is

Echte wintersporters gaan goed voorbereid op pad: van skikleding, thermo-ondergoed en skipashouder tot een goede zonnebril. We leggen uit waarom een zonnebril op wintersport onmisbaar is en waar deze aan moet voldoen om je ogen te beschermen.

De voordelen van een zonnebril tijdens de wintersport

Niet alleen tijdens het skiën of snowboarden zelf, maar ook daarbuiten hebben je ogen goede bescherming nodig. Bijvoorbeeld wanneer je een wandeling maakt of op het terras zit met een glühwein of warme chocolademelk.

Je voorkomt verbranding door zonlicht

Zonnestralen die op de sneeuw vallen, weerkaatsen rechtstreeks in je ogen. Je voelt het niet meteen, maar die straling is gevaarlijk krachtig.

Te veel zonlicht schaadt het hoornvlies: het buitenste beschermingslaagje van je oog kan – net als je huid – verbranden. Vooral als je te lang bent blootgesteld aan indirect zonlicht dat reflecteert op sneeuw of water. Je krijgt last van branderige, tranende ogen; het voelt alsof er zand in je ogen zit.

Opzoek naar een nieuwe zonnebril? Bekijk onze ruimte collectie direct online

 

Sneeuwblind

Als je hoornvlies heel erg verbrandt, raakt het ontstoken. Dat doet heel veel pijn. Bovendien kun je dan licht slecht verdragen en krijg je je ogen haast niet meer open. Als het zo ernstig is, heet het ‘sneeuwblindheid’ (ook wel bekend als ‘lasogen’ of ‘fotokeratitis’.

Gelukkig geneest het binnen een paar dagen vanzelf. Maar op de lange termijn kan het toch oogschade opleveren. De kans op staar of macula degeneratie wordt vergroot.

Waar een goede wintersportzonnebril aan moet voldoen

100 % Uv-bescherming

Om je ogen goed te beschermen tegen de UV-straling van de winterzon, heb je een zonnebril met de juiste filters nodig. Dit heeft overigens niets met de kleur van je brillenglazen te maken; je herkent het UV-filter aan het CE-teken aan de binnenkant van de brillenpoten.

Zonnebrillen met een filter uit categorie 4 bieden de beste bescherming voor je ogen tijdens wintersport.

Polariserende glazen

Gepolariseerde glazen zijn heel fijn in de sneeuw. Dat komt omdat aan polariserende glazen een ‘polarisatiefilter’ is toegevoegd. Dat blokkeert bepaalde lichtgolven en zorgt zo voor meer contrast dan een ‘gewone’ zonnebril.

Ook neemt het veel schittering weg van reflecterend zonlicht op sneeuw. Samen zorgt dat voor beter en rustiger zicht – die afdaling pak je dus een stuk fijner met gepolariseerde glazen. Sneeuw, 100% UV-bescherming en gepolariseerde glazen zijn dan ook een onafscheidelijk trio.

Bekijk alvast onze zonnebrillen online in de ruime collectie!

onze
acties

bekijk onze acties

onze
brillen

bekijk onze brillen

maak een
afspraak

maak een afspraak

Plaats een reactie

Navigeer