Waarom een zonnebril op wintersport onmisbaar is

In deze tijd van het jaar gaan veel mensen op wintersport. Ze vertrekken naar gebieden in Oostenrijk of Duitsland om een week lang te genieten van de sneeuw. Tijdens de wintersportvakantie kan de zon verrassend hard schijnen. De weerkaatsing in de sneeuw kan heel vervelend zijn voor je ogen. Daarom gaan echte wintersporters goed voorbereid op pad: van skikleding, thermo-ondergoed en skipashouder tot een goede ski zonnebril.

Een ski zonnebril op wintersport? Is dat wel logisch? Ja zeker! In dit blogartikel leggen we uit waarom een zonnebril op wintersport onmisbaar is en waar deze aan moet voldoen om je ogen te beschermen. Daarvoor staan we stil bij de volgende onderwerpen:

  • De voordelen van een skibril tijdens de wintersport
  • Waar een goede wintersportzonnebril aan moet voldoen

 

Opzoek naar een nieuwe zonnebril? Bekijk onze ruimte collectie direct online

De voordelen van een zonnebril tijdens de wintersport

Het is van essentieel belang om je ogen tegen de zon te beschermen. Dit geldt niet alleen tijdens de zomermaanden, maar ook voor jouw wintersport. Niet alleen tijdens het skiën of snowboarden zelf, maar ook daarbuiten hebben je ogen goede bescherming nodig. Bijvoorbeeld wanneer je een wandeling maakt of op het terras zit met een glühwein of warme chocolademelk.

Je voorkomt verbranding door zonlicht

Zonnestralen die op de sneeuw vallen, weerkaatsen rechtstreeks in je ogen. Je voelt het niet meteen, maar die straling is gevaarlijk krachtig.

Te veel zonlicht schaadt het hoornvlies: het buitenste beschermingslaagje van je oog kan – net als je huid – verbranden. Vooral als je te lang bent blootgesteld aan indirect zonlicht dat reflecteert op sneeuw of water. Je krijgt last van branderige, tranende ogen; het voelt alsof er zand in je ogen zit.

Als je hoornvlies heel erg verbrandt, raakt het ontstoken. Dat doet heel veel pijn. Bovendien kun je dan licht slecht verdragen en krijg je je ogen haast niet meer open. Als het zo ernstig is, heet het ‘sneeuwblindheid’ (ook wel bekend als ‘lasogen’ of ‘fotokeratitis’.

Gelukkig geneest het binnen een paar dagen vanzelf. Maar op de lange termijn kan het toch oogschade opleveren. De kans op staar of macula degeneratie wordt vergroot.

Met de juiste zonnebrillen voor wintersport kun je de kans op schade aan het hoornvlies aanzienlijk verkleinen. Toch moet een ski zonnebril wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de zonnebril volledig zijn afgestemd op de situatie én jouw gezicht.

Waar een goede wintersportzonnebril aan moet voldoen

100 % UV-bescherming

Om je ogen goed te beschermen tegen de UV-straling van de winterzon, heb je een zonnebril met de juiste filters nodig. Dit heeft overigens niets met de kleur van je brillenglazen te maken; je herkent het UV-filter aan het CE-teken aan de binnenkant van de brillenpoten.

Wintersport zonnebrillen zonder 100% UV-bescherming zijn overigens éxtra gevaarlijk. Door de donkere glazen verwijden jouw pupillen, zodat je nog voldoende kunt zien. Maar door deze verwijding valt er ook meer schadelijk licht in je oog.

Zonnebrillen met een filter uit categorie 4 bieden de beste bescherming voor je ogen tijdens wintersport.

Polariserende glazen

Gepolariseerde glazen zijn heel fijn in de sneeuw. Dat komt omdat aan polariserende glazen een ‘polarisatiefilter’ is toegevoegd. Dat blokkeert bepaalde lichtgolven en zorgt zo voor meer contrast dan een ‘gewone’ zonnebril.

Ook neemt het veel schittering weg van reflecterend zonlicht op sneeuw. Samen zorgt dat voor beter en rustiger zicht – die afdaling pak je dus een stuk fijner met gepolariseerde glazen. Sneeuw, 100% UV-bescherming en gepolariseerde glazen zijn dan ook een onafscheidelijk trio.

Bekijk alvast onze zonnebrillen online in de ruime collectie!

Plaats een reactie

Navigeer