Wintersport & sneeuw! Draag een beschermende zonnebril.

Yay, het is zover: we kunnen weer op wintersport! Kom maar op met die mooie afdalingen, frisse berglucht en gezellige après-ski. Wel belangrijk: draag in de sneeuw altijd een zonnebril met 100% UV-bescherming. En ga voor gepolariseerde glazen, want die zorgen in een sneeuwlandschap voor extra scherp en rustig zicht.

Zonnestralen die op de sneeuw vallen, weerkaatsen in een rechte lijn je ogen in. Je voelt het niet meteen, maar die straling is gevaarlijk krachtig. Een zonnebril met 100% UV-bescherming is tijdens de wintersport dan ook een absolute must. Gepolariseerde glazen zijn gewoon heel fijn in de sneeuw; ze zorgen voor meer contrast en minder schittering. Sneeuw, 100% UV-bescherming en gepolariseerde glazen zijn dan ook een onafscheidelijk trio.

Verbranden door zonlicht

100% UV-bescherming is nodig omdat teveel zonlicht schadelijk is voor je hoornvlies. Dit buitenste beschermingslaagje van je oog kan dan verbranden, net als je huid. Vooral als je te lang bent blootgesteld aan indirect zonlicht dat reflecteert op sneeuw of water. Je krijgt dan last van branderige, tranende ogen; het voelt alsof er zand in je ogen zit.

Sneeuwblind

Als je hoornvlies heel erg verbrand is, raakt het ontstoken. Dat doet heel veel pijn. Bovendien kun je dan slecht licht verdragen en krijg je je ogen haast niet meer open. Als het zo ernstig is, heet het ‘sneeuwblindheid’. Gelukkig geneest het binnen een paar dagen vanzelf. Maar op de lange termijn kan het toch schade opleveren. Je kunt er bijvoorbeeld later staar van krijgen.

Polariserende glazen: meer contrast en minder schittering

Gepolariseerde glazen zijn heel fijn in de sneeuw. Dat komt omdat aan polariserende glazen een ‘polarisatiefilter’ is toegevoegd. Dat blokkeert bepaalde lichtgolven en zorgt zo voor meer contrast dan een ‘gewone’ zonnebril. Ook neemt het veel schittering weg van reflecterend zonlicht op sneeuw. Samen zorgt dat voor beter en rustiger zicht – die afdaling pak je dus een stuk fijner met gepolariseerde glazen.

Kunststof glazen – wel zo veilig

Let ook op het materiaal waarvan je zonnebril is gemaakt. Tijdens elke buitensport kun je het beste een zonnebril met kunststof glazen dragen. Dat is veiliger als je valt en het glas per ongeluk breekt. Keus genoeg, want bijna alle merken hebben mooie zonnebrillen met kunststof glazen in hun collectie. Bruine of groene glazen geven je ogen extra rust in een sneeuwlandschap. Maar in principe kan elke kleur glas gepolariseerd, dus ga gewoon voor jouw favoriet.

Skiën, snowboarden en glühwein…

Een zonnebril met 100% UV-bescherming én gepolariseerde (kunststof) glazen is dus ideaal tijdens jouw wintersport. Zoek een mooie uit en maak een winters fashion statement! Tijdens het skiën, snowboarden, als je een wandeling maakt – en natuurlijk ook als je gewoon lekker buiten zit met je glühwein of warme chocolademelk. Fijne vakantie!

Plaats een reactie

Navigeer