Welke bril past bij jouw gezichtsvorm?

Je vriend(in) heeft een mooie nieuwe bril. De kleur en de vorm: helemaal jouw stijl! Maar als je de bril opzet, staat -ie jou helemaal niet. Waarom past een bril de een wel, maar de ander niet? We leggen het uit, en geven meteen tips voor het vinden van een mooie bril bij jouw gezichtsvorm.

Bij brillen moet de vorm en de grootte van het montuur passen bij de vorm van je gezicht. Om te weten welke bril bij jou staat, moet je dus weten welk gezichtsvorm je hebt. En dat is best persoonlijk! Kijk daarom eens goed in de spiegel en bestudeer je gezicht. Heb je een groot voorhoofd of juist klein? Een forse kin of niet? Hoge jukbeenderen of juist ronde wangen? Onthoud dit en lees dan verder, want hieronder beschrijven we welk type bril past bij jouw gezichtsvorm.

Rond gezicht

Heb je volle wangen, een ronde kin en haarlijn en is jouw gezicht ongeveer even hoog als breed? Dan heb je een rond gezicht.

Do: Kies voor een rechthoekige bril, deze maakt je gezicht langer en smaller.

Don’t: Ga niet voor een ronde bril. Hierdoor lijkt je gezicht nog ronder, en dat is een beetje veel van het goede.

 

Hoekig gezicht

Zijn jouw wangen, voorhoofd en kin ongeveer even breed en is je kaaklijn scherp? Dan heb je een hoekig gezicht. Het is het mooist om je hoekige gelaatstrekken te verzachten.

Do: Kies een bril die breder is dan je kaaklijn en ga qua montuur voor een ovale bril of vlinderbril. Dit breekt de lijnen in je gezicht.

Don’t: Een hoekige bril versterkt je hoekige vormen, dus zijn afraders. Tenzij je een strenge look wilt, dan kan het juist wel…

 

Langwerpig gezicht

Heb je een lang en smal gezicht met hoge jukbeenderen, een hoog voorhoofd en lange, smalle neus? Dan is het mooi om de lengte van je gezicht te doorbreken.

Do: Kies voor een vierkante of ronde bril. Hierdoor lijkt je gezicht minder lang.

Don’t: Een kleine of smalle bril maakt je gezicht nóg langer. Een grote of brede bril is beter, hierdoor is je gezicht mooi in balans.

 

Ovaal gezicht

Een gezicht met gemiddelde lengte, een afgeronde kaaklijn en ronde wangen die iets breder zijn dan het voorhoofd en de kin, noemen we een ovaal gezicht. Is dit jouw gezichtsvorm, dan heb je, ‘briltechnisch’, geluk: bijna alle monturen staan jou goed.

Do: Wil je de vorm van je gezicht benadrukken, kies dan voor een vlinderbril. Hierdoor komt de ovale vorm extra goed naar voren.

Don’t: Koop geen hele grote bril, deze maakt je gezicht erg klein.

 

Hartvormig gezicht

Is jouw gezicht ter hoogte van je voorhoofd het breedst en wordt deze naar je kin toe steeds smaller? Dan heb je een hartvormig gezicht. In tegenstelling tot de andere gezichtstypen kun jij wél kiezen voor een bril in de vorm van je gezicht.

Do: Mooi is een breed montuur met subtiele accenten, bijvoorbeeld een pilotenbril.

Don’t: Een bril met veel versiering (aan de bovenkant) legt de nadruk op je brede voorhoofd. Houd het dus simpel.

 

Diamantvormig gezicht

Een gezicht waarbij het voorhoofd en de kin smal zijn, maar met brede jukbeenderen, is diamantvormig. Bij deze gezichtsvorm is het belangrijk om je gezichtsvorm wat te verzachten.

Do: Een langwerpig montuur met afgeronde hoeken of bril zonder montuur staat jou goed. Hierdoor wordt je uitdrukking zachter.

Don’t: Ga niet voor een hoekige bril. Deze legt te veel de nadruk op de lijnen in je gezicht.

 

Succes met het uitzoeken van een bril die bij jou past en die jij natuurlijk zelf mooi vindt. Als je hier niet helemaal uitkomt, dan staan onze opticiens bij jou in de buurt klaar om je te helpen!

Plaats een reactie

Navigeer