Wat is staar en wat kun je eraan doen?

Als je staar (cataract) hebt, is je ooglens niet doorzichtig, maar troebel. Daardoor zie je wazig. Het komt heel vaak voor, vooral bij oudere mensen. Je kunt niets doen om staar te voorkomen, maar het kan gelukkig wel opgelost worden met een operatie!

Wat is staar?

Staar is in feite een veroudering van je ooglens. Dat zit zo: je ooglens bestaat uit water en eiwitten en is normaal helder en doorzichtig. Je kunt er dan ook goed doorheen kijken. Maar die eiwitten kunnen gaan samenklonteren – en dan laat de lens het licht niet meer goed door. Dat zorgt ervoor dat je wazig ziet: staar.

Je kunt aan twee ogen staar hebben, maar ook aan één oog. Het goede nieuws is dat je er niet blind van kunt worden. Helaas wel (erg) slechtziend. Het verschilt per persoon hoe snel je klachten verergeren. Het kan jaren duren voordat je echt merkt dat je gezichtsvermogen achteruit gaat, maar er zijn ook mensen bij wie dat binnen een paar maanden gebeurt.

Meestal als je ouder wordt

Staar komt vaak voor. Het begint vaak zo rond je 55ste jaar. Ongeveer 3% van de Nederlanders tussen de 55-65 jaar heeft staar en rond de 85 jaar bijna 20%! Dat gaat dus in een hoog tempo. Staar kan ook aangeboren zijn of ontstaan door ziekte, medicijngebruik of een ongeluk. Maar dat komt wel veel minder vaak voor dan ouderdomsstaar.

Wat zijn de symptomen van staar?

Als je staar hebt, kun je een of meerdere van deze symptomen hebben:

 • Een steeds waziger beeld, zowel veraf als dichtbij. Alsof je door een beslagen ruit kijkt.
 • Minder contrast zien, bijvoorbeeld een wit vel papier op een witte tafel.
 • ’s Nachts extra slecht zien.
 • Je ziet een lichtkrans om lampen of andere lichtbronnen.
 • De kleuren worden minder scherp, vooral blauw lijkt grauwer.
 • Dubbel zien of schaduwbeeld als je met één oog kijkt. Ga altijd naar de huisarts of optometrist, als je (een van) deze klachten herkent. Want misschien is het geen staar, maar iets dat snel aandacht nodig heeft.

Kun je staar voorkomen?

Nee, helaas kun je staar niet voorkomen. Het gebeurt gewoon. Al denkt de alternatieve geneeskunde daar soms anders over. Zij adviseren gezonde voeding, niet roken, geen stress en ontspanningsoefeningen voor je ogen. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit helpt, maar kwaad kan het natuurlijk ook niet. De rest van je lijf wordt er in ieder geval gezond van!

De behandeling van staar

Je kunt staar (nog) niet behandelen met medicijnen of laseren. De oplossing is een operatie. Een oogarts vervangt de troebele lens dan door een heldere kunstlens. In de sterkte die jij nodig hebt! Je ziet dus opeens weer opmerkelijk scherp. Elk jaar krijgen 160.000 mensen in Nederland een staaroperatie. Als je aan twee ogen staar hebt, doen ze die om de beurt, met ongeveer een maand ertussen.

Slechter zien na een staaroperatie

Na de staaroperatie is de pupil verwijd waardoor er veel licht in je oog valt. Je bent misschien gevoeliger voor licht en ziet wat slechter. Maar maak je geen zorgen want deze problemen verdwijnen na ongeveer een dag. Dan neemt je pupil zijn oude vorm weer aan. Wrijf in de tussentijd niet in je ogen en maak geen gebruik van oogmake-up.

onze
acties

bekijk onze acties

onze
brillen

bekijk onze brillen

maak een
afspraak

maak een afspraak

6 Reacties

 1. team Pearle

  Hallo mevrouw Heijt,
  Bij het vermoeden van staar is het het beste een afspraak te maken bij een optometrist of oogarts. Er zijn optometristen aanwezig in diverse winkels van Pearle, bekijk hier welke: https://www.pearle.nl/oogmeting/optometrist. Een optometrist is een oogmeetkundige die het werk van oogartsten ondersteunt. Hij of zij kan eventuele staar constateren. Succes! Groetjes, team Pearle.

 2. Y. van der Molen

  Mijn moeder wil een sterkere bril. Na oogmeting bij de opticien werd haar verteld dat ze eerst naar de oogarts MOEST. Op dit moment wil ze dat (nog) niet, omdat ze nergens last van heeft. Waarom kan ze niet gewoon een sterkere bril bij jullie kopen als ze dat graag wil?

  Het kan toch niet zo zijn dat de opticien bepaalt wie wanneer naar de oogarts moet? Ik begrijp het als jullie ADVISEREN om naar een oogarts te gaan, maar als iemand dat niet wil, is dat toch de eigen verantwoording, lijkt mij.

  Graag een reactie.

  Met vriendelijke groeten,
  Y. van der Molen

 3. team Pearle

  Beste heer/mevrouw Van der Molen,
  Bij welke winkel bent u langs geweest? Dan brengen we u graag opnieuw in contact met verdere toelichting hierover aangezien wij niet het fijne er vanaf weten.
  We horen graag van u!
  Groetjes, team Pearle.

 4. Goedemorgen. Bij de oogarts van het OLVG, waar ik sinds Pasen 2019 3 keer ben geweest is “beginnende staar” geconstateerd. Ik heb vanmorgen gebeld, maar ik kan daar weer pas in november terecht. Dit duurt mij te lang. Ik heb echt klachten.
  Wat moet ik doen? Ik heb nooit contact met een huisarts. Alleen een bedrijfsarts. Die heeft geen doorverwijzings mogelijkheden.
  Wat te doen? Welke oogarts kan mij binnen afzienbare van dienst zijn?
  Hans

 5. Lisanne van team Pearle

  Hoi Hans,

  Ah, dat is niet fijn dat je klachten ervaart!
  Je kunt bij winkels met een Oogscan terecht voor een uitgebreid oogonderzoek: https://www.pearle.nl/oogmeting/oogscan. De winkels met Oogscan staan onderaan de pagina.
  Of een bezoekje brengen aan onze optometristen: https://www.pearle.nl/oogmeting/optometrist. In beide gevallen constateren ze je oogklachten (of kunnen ze kijken of er naast ‘staar’ nog andere bevindingen zijn) en je helpen aan de juiste zichtoplossing. Mochten jullie er in de winkel echt niet uitkomen, kunnen zij je altijd doorverwijzen naar de huisarts.

  Hier kun je snel terecht!
  Veel succes.

  Vriendelijke groeten,
  Lisanne van Team Pearle

Plaats een reactie

Navigeer