Hoe weet je of je een bril nodig hebt?

Als je zicht achteruit gaat, gebeurt dat meestal langzaam en geleidelijk. Daardoor merk je vaak niet dat je slechter bent gaan zien. Vaak merken mensen om je heen eerder dan jijzelf de gevolgen van dat je nog geen bril draagt en dat je dus een bril nodig hebt. Een oogmeting geeft ze wel of geen gelijk. 

Wanneer weet je of je een bril nodig hebt?

 1. Je ziet wazig
 2. Je hebt moeite met lezen
 3. Je hebt vaak last van hoofdpijn
 4. Je hebt een branderig gevoel in je ogen
 5. Je hebt last van droge ogen
 6. Je knijpt veel met je ogen
 7. Je ziet slecht  in het donker

Wij gaan in dit artikel dieper in op een aantal bovengenoemde symptomen en gevolgen van geen bril dragen. Ook vertellen we je wat je moet doen als je zicht achteruit gaat en wanneer je een bril nodig hebt.

Heb je het gevoel dat je steeds slechter ziet? Blijf dan niet langer met de klachten rondlopen maar maak een vrijblijvende afspraak bij een opticien in jouw buurt voor een Goed Zicht Gesprek (incl. oogmeting). Of doe onze online oogtest om een indicatie te krijgen van je huidige zicht!

Deze symptomen tonen aan dat je een bril nodig hebt

1. Wazig zien

Een van de meest voorkomende symptomen bij mensen die een bril nodig hebben, is wazig zien. Waziger zien is vaak een geleidelijk proces die je niet direct opmerkt. Wat een duidelijk teken kan zijn, is als anderen jou op straat altijd eerder herkennen dan jij hen. Maar ook als je de afzonderlijke blaadjes aan de bomen niet meer ziet zitten of als je de letters op een verkeersbord niet goed kunt lezen. Het is in dit geval verstandig om langs de opticien te gaan voor een oogmeting.

2. Leesproblemen

Een ander voorbeeld van wanneer iemand een bril nodig heeft, is als iemand problemen met lezen ervaart. Het is algemeen bekend dat mensen met een minsterkte vaak moeite hebben met het lezen van de ondertiteling op de televisie. En dat mensen met een plussterkte de krant of een boek vaak verder van zich af moeten houden om de letters te kunnen lezen. Maar mensen die niet goed zien, hebben vaak ook moeite met lezen op een slecht verlichte plek.

Leesproblemen – van veraf of dichtbij – als gevolg van geen bril dragen, kunnen ook leiden tot een verkeerde houding. Je buigt teveel naar het beeldscherm toe en krijgt last van je rug en nek of zit juist helemaal naar achteren om een tekst te kunnen lezen.

3. Hoofdpijn

Een andere veelgehoorde klacht bij mensen die een bril nodig hebben, is hoofdpijn. Als je niet goed kunt zien, hoe minimaal ook, moet je extra inspanning leveren. Je knijpt bijvoorbeeld met je ogen om scherper te kunnen zien.

Behalve hoofdpijn, zijn vermoeide ogen daar ook regelmatig een gevolg van. Wanneer je last hebt van hoofdpijn en niet helemaal goed ziet, kan het dragen van een bril of lenzen de oplossing zijn.Vrouw met hoofdpijn

Bij kinderen is het lastig(er) om bovenstaande symptomen tijdig te signaleren. Daarom geven wij tips om te achterhalen wanneer jouw kind een bril nodig heeft.

Heb ik een oogmeting nodig?

Ervaar jij een of meerdere van bovenstaande symptomen? Dan raden wij je aan om een bezoek te brengen aan de opticien voor een vrijblijvende oogmeting.

Tijdens een oogmeting controleert de opticien de gezondheid van jouw ogen. Ook onderzoekt hij of en welke oogafwijking jij hebt. Elk oog wordt afzonderlijk gecontroleerd maar er wordt ook gekeken naar hoe jouw ogen samenwerken. Op basis van de oogmeting krijg je persoonlijk advies, zodat je weer comfortabel en scherp kunt zien en kun je direct een passende bril kopen.

De opticien kijkt niet alleen naar je oogafwijking, maar weet ook welke bril het beste bij je past. Dat bepaalt hij onder andere aan de hand van je gezichtsvorm en de kleur van je haren, huid en ogen.

Meisje bij een oogmeting

Ben ik verziend of bijziend?

Wazig zien wordt veelal veroorzaakt door een verslechtering van je ooglenzen. De meest bekende én voorkomende oogafwijkingen zijn verziendheid en bijziendheid.

Bij verziendheid zie je op afstand goed, maar is van dichtbij alles wazig. Deze oogafwijking wordt gecorrigeerd met een plus-sterkte. Bij bijziendheid is het beeld op korte afstand wel scherp, maar zie je in de verte niet goed. Voor bijziendheid heb je een bril of contactlenzen met een min-sterkte nodig. Sommige mensen zien zowel van veraf als dichtbij niet scherp. Voor hen bieden multifocale glazen een perfecte oplossing!

Vanaf welke sterkte is een bril nodig?

Vanaf welke min of plus sterkte je een bril of lenzen nodig hebt, is zonder de resultaten van een oogmeting niet te zeggen. Dit komt omdat de één met -0,25 al hoofdpijnklachten heeft, of er in het dagelijks leven last van heeft dat hij niet perfect ziet terwijl de ander met -2 totaal klachtenvrij is en geen behoefte heeft aan beter zicht. Het kan dus verschillen bij welke sterkte je een bril nodig hebt. Ben jij benieuwd of je een bril of lenzen nodig hebt? Kom dan langs bij een Pearle winkel bij jou in de buurt voor een oogmeting. Je leest meer over een bril op sterkte op onze website.

Ontdek in ons blog welke bril bij jou past.

Zie je een bril absoluut niet zitten? Dan zijn contactlenzen een goed en praktisch alternatief! >>>

Worden mijn ogen slechter van een bril?

Sommige mensen denken dat het dragen van een bril bijdraagt aan het (sneller) slechter worden van het zicht. Dit is echter niet het geval. Je kunt na het dragen van een bril wel het idee hebben dat je slechter ziet dan voordat je de bril op had. Maar dat komt omdat je, als je je bril afdoet, geconfronteerd wordt met het grote verschil tussen goed en minder zicht.

Heb je het gevoel dat je steeds slechter ziet? Blijf dan niet langer met de klachten rondlopen maar maak een vrijblijvende afspraak bij een opticien in jouw buurt

72 Reacties

 1. team Pearle

  Goed om te lezen, succes met je spreekbeurt!
  Groetjes, team Pearle.

 2. Hallo pearl

  Ik heb al een poos nou vermoeide ogen en hoofdpijn en heb af en toe dat ik een paar keer moet knipperen om iets te kunnen lezen van afstand, kunnen dit symptomen zijn van het achteruitlopen van mijn zicht? Ik ben 15jaar.

 3. team Pearle

  Hallo Kevin,
  Goed dat je je hierin verdiept! De symptomen die je beschrijft, kunnen inderdaad te maken hebben met een verslechtering van je zicht. Zit je bijvoorbeeld veel achter een computer of ander beeldscherm? Het is dan belangrijk je ogen regelmatig ‘pauze’ te geven en ze even in de verte te laten kijken. Maar als je zeker wil weten hoe het met je ogen gaat, kun je gratis een oogmeting laten doen bij een Pearle opticien bij jou in de buurt. Succes!
  Groetjes, team Pearle.

 4. Hoi pearle ik heb laatste tijd ook dat als ik bv naar felle lucht kijk op witte gebouwen of fel gras dat ik dan puntjes zie en ook gewoon soms beetje wazig zie. Zal dat ook kunnen komen omdat ik een bril nodig heb?

 5. Sigrid

  Hallo Michael, dat is moeilijk te zeggen. Om daar achter te komen, kun je het beste (gratis) je ogen laten testen bij een Pearle winkel bij jou in de buurt. Zij bekijken dan de algehele gezondheid van je ogen. Succes! Groetjes, Team Pearle

 6. Hoi ik heb veel last van hoofdpijn en van ver af lan ik “kleine” letters niet lezen moet ik daarvoor een bril

 7. team Pearle

  Hallo Kimberly,
  Als je regelmatig hoofdpijn hebt en veraf niet scherp ziet, kan het zijn dat je een bril of lenzen nodig hebt. Je kunt een gratis oogmeting laten doen bij een Pearle bij jou in de buurt om het zeker te weten. Succes! Groetjes, Team Pearle

 8. Hoi, ik zit nu midden in mijn examens. Ik heb nu al meerdere keren gehad dat ik de tekst op mijn blaadje wazig zie. Is dit gewoon vermoeidheid of toch een bril?

 9. team Pearle

  Hallo Lisa,
  Als je wazig ziet, kan dat komen omdat je een bril (of lenzen) nodig hebt en inderdaad vermoeid bent. Om het zeker te weten kun je langsgaan bij een Pearle winkel in de buurt voor een gratis oogtest. Veel succes met je examens! Groetjes, Team Pearle

 10. hay pearl team!
  ik kan niet goed van verte zien en ik knipper even en dan zie het 1 minuut ofzo weer perfect en dan zie ik weer slecht ik denk dat ik een lage sterkte moet en misschien naar de opticien moet kan de team van pearl me advies geven als ik misschien naar de opticien moet of zelfs een sterkte moet kunt u me helpen bedankt groetjes nina

 11. team Pearle

  Hallo Nina,
  Goed dat je je inleest over dit onderwerp. Het is voor ons moeilijk via tekst te beoordelen of iemand een bril op sterkte nodig heeft. Wat je beschrijft, komt wel overeen met de symptomen van bijziendheid. Kom gerust langs bij een Pearle winkel in de buurt om je ogen te laten meten, dan weet je het zeker! En het is gratis en vrijblijvend. Groetjes, team Pearle

 12. Hallo.. ben ik nu gek of staat het hier nu precies verkeerdom…
  “Bij verziendheid zie je op afstand goed, maar is van dichtbij alles wazig. Deze oogafwijking wordt gecorrigeerd met een min-sterkte. Bij bijziendheid is het beeld op korte afstand wel scherp, maar zie je in de verte niet goed. Voor bijziendheid heb je een bril of contactlenzen met een plus-sterkte nodig”

  Veraf is toch min… ik heb min voor veraf kijken ten minste!

 13. team Pearle

  Hallo Hester,
  Jij bent scherp! De min-sterkte is inderdaad voor bijziendheid (en dus veraf niet goed zien) en de plus-sterkte voor verziendheid (dichtbij niet goed kunnen zien). Bedankt voor je oplettendheid, we hebben het aangepast.
  Groetjes, team Pearle.

 14. Beste
  Ik heb al en aantal jaren problemen met het focusen en het consentreren naar het zicht, lezen en zien is geen probleem ik moet heel hard focussen op mijn zicht waardoor mijn ogen vermoeid geraken, ik knipper ook zeer weinig.
  Zou het kunnen dat een bril noodzakelijk is helpt het?

 15. team Pearle

  Hallo Thushya,
  Vervelend dat je al zo lang met klachten rondloopt. Het is moeilijk vanachter de computer te beoordelen of je ogen een bril nodig hebben, maar gezien de klachten zou het kunnen dat je een kleine oogafwijking hebt waardoor je ogen zich inderdaad intens moeten inspannen en daardoor vermoeid raken. Doordat het een kleine afwijking is, zul je niet direct doorhebben dat lezen of zien een probleem is. Kom gerust langs voor een oogmeting bij een Pearle in de buurt, dan weet je het zeker. Groetjes, team Pearle.

 16. Hallo Pearl

  Ik werk op school met een iPad en daar heb ik dus som een toets op.
  Maar deze week ondervond ik dat het moeilijk is om de oefening te lezen.
  Of om uitvouwingen in mijn hoofd dicht te vouwen omdat ik het niet zo scherp kon zien.
  Weten jullie mij misschien raad ?
  Ik heb ook last van prikkende en tranende ogen , en af en toe wat hoofdpijn.

  Groetjes Zoë

 17. team Pearle

  Hallo Zoë,
  Heb je sinds deze week plotseling last van onscherp zicht? Of heb je het gevoel dat je al langer minder goed ziet? Misschien dat je deze week weinig slaap hebt gehad en te druk hebt gehad? Afgaande op de symptomen die je beschrijft, zou het kunnen zijn dat je ogen achteruit gaan. Kom gerust langs voor een oogmeting, dan weet je het zeker.
  Groetjes, team Pearle.

 18. Hallo ik kan niet super scherp zien in de verte bijv als ik thuis ben en ik kijk naar de boom zie ik geen takken enzo terwijl mijn zussen dat wel kunnen en als je vaak moe bent en je niet zo scherp kunt zien moet je dan ook een bril?

 19. Hallo pearle,
  Ik heb de laatste tijd best wel last van mijn zicht veraf, op school als ik achterin zit kan ik met moeite het bord lezen, maar ook verkeersborden worden wazig. Niemand in mijn familie heeft een bril ikzelf ben 15 jaar, en hier nog nooit last van gehad. Ook heb jk geen hoofdpijn. Moet ik een bril of lenzen?
  Groetjes Sifra

 20. team Pearle

  Hallo Charlotte,
  Het lijkt er inderdaad op dat je minder goed zicht hebt. Dit verergert wanneer je moe bent. Op den duur kun je hoofdpijn ervaren doordat je minder goed ziet. Kom vrijblijvend langs voor een oogmeting, dan weet je het zeker!
  Groetjes, team Pearle.

 21. team Pearle

  Hallo Sifra,
  Ookal ben je jong en heeft niemand in je familie een bril, toch kan het zo zijn dat jouw ogen wel een bril of lenzen nodig hebben. Ook heeft niet iedereen hoofdpijn wanneer ze slecht zien, maar zijn ze wel bijvoorbeeld sneller vermoeid. Om erachter te komen of je een bril of lenzen nodig hebt, kun je het beste een oogmeting laten doen. Dan weet je het zeker!
  Groetjes, team Pearle.

 22. Hoi ik ben 17 jaar.
  Ik kan dichtbij alles goed zien, maar als ik iets van veraf wil zien dan wordt alles wazig maar ik heb nooit eerder last gehad van dit? En ik ben nogal bang om iets altijd te laten controleren wat over mij gaat 🙁

 23. team Pearle

  Hoi Khadija,
  Vervelend om te lezen dat je last hebt van wazig zicht in de verte. Verminderd zicht is bijna altijd een geleidelijk proces dus grote kans dat dit al langer aan de hand was maar dat je het niet direct door had. Het is begrijpelijk dat je controle op je (oog)gezondheid spannend vindt. Als je bij ons langs komt, kun je de opticien van tevoren melden dat je het wat eng vindt. Hij of zij zal daar dan rekening mee houden en uitgebreid de tijd voor je nemen, als je dat wil. We raden aan om niet langer met klachten rond te blijven lopen. Dit kan gevaarlijk worden in het verkeer maar kan ook hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken en dat is onnodig. Succes en we horen het graag als we nog iets voor je kunnen doen!
  Groetjes, team Pearle.

 24. Hallo pearle,

  Ik ben 15 jaar en Ik kwam er laatst achter dat ik kleine teksten van veraf minder goed kan zien dan mensen in mijn omgeving. Voor mijn gevoel worden de teksten niet wazig, maar zijn ze gewoon te klein. Het gekke is dat ik in de natuur heel ver kan kijken zonder dat ik wazig begin te zien, ook wanneer ik specifiek naar dingen kijk.(bijvoorbeeld een vogel in de boom op 100-200 meter afstand) Ook van dichtbij zie ik gewoon goed. Ik zou graag willen weten of mijn ogen een afwijking hebben, of dat het komt doordat ik weinig vitamine A binnenkrijg en vaak kort slaap (5-7 uur) ook kijk ik veel van dichtbij bijvoorbeeld huiswerk of gamen. Ik zou graag willen weten wat hier aan de hand is.
  Alvast bedankt.

  M.v.g
  Bas

 25. team Pearle

  Hallo Bas,
  Wat goed dat je je hiervan bewust bent! Te weinig slaap en veel beeldschermgebruik hebben zeker effect op je ogen. Vermoeide ogen voelen droog en prikkelig aan en zorgen ervoor dat je (tijdelijk) minder scherp ziet. Daarnaast kan veel dichtbij kijken ervoor zorgen dat je ogen alleen getraind worden op dichtbij, en steeds minder voor ver weg. Wazig zicht is dus een geleidelijk proces wat je niet direct door zult hebben. Je kunt altijd langs komen voor een gratis oogmeting, dan weet je het zeker!
  Groetjes, team Pearle.

 26. Hoi team pearl,
  Ik ben een tijdje geleden naar de oogarts geweest en hij zij dat ik geen bril nodig heb. Alleen ik kan op school het bord niet goed lezen en ook last van vermoeide ogen. Wat moet ik nu doen?

  Alvast bedankt,
  Madelief

 27. team Pearle

  Hallo Madelief,
  Het kan zijn dat je een hele kleine oogafwijking hebt (wat bijna iedereen heeft) waarvan de oogarts vindt dat je geen bril nodig hebt. Maar als jij klachten ervaart zoals vermoeidheid en wazig zicht bij het lezen, kan een bril of lenzen wel verlichting bieden. Kom eens langs bij een Pearle opticien in de buurt, dan kun je het nog eens laten testen en overleggen op welke manier je geholpen kunt worden. Misschien dat je al geholpen bent met oogdruppels, meer slaap of bijvoorbeeld een computerbril. Door lopen met je klachten, lost in ieder geval niets op, dus goed dat je hier achteraan gaat!
  Groetjes, team Pearle.

 28. Ik zie in de verte minder scherp met mijn rechteroog. Ik ben bang voor het resultaat uit een test. Kan ik mijn linkeroog e.v.t trainen?
  Een bril of lenzen zie ik niet zitten. Ik zie een boom die 50 m verderop staat redelijk wazig. Ik ben 14 en na het lezen zie ik veel minder scherp dan bijv in de zomervakantie. Toen zag ik met beiden ogen even goed. Kunt u mij geruststellen/iets aanraden/tips om misschien het oog te trainen?

 29. team Pearle

  Hoi Chantal,
  Wazig zicht kan ook voorkomen door vermoeidheid of door te veel beeldschermgebruik. Kijk je veel op je smartphone? Je ogen worden zo getraind om alleen maar dichtbij te kijken dus het is sowieso goed om ten minste 2 uur per dag buiten te zijn om je ogen ook op verre afstanden te trainen.

  Je kan altijd vrijblijvend een oogmeting laten doen om erachter te komen wat de gezondheid van je ogen is, misschien valt het wel hartstikke mee! En dan ben je in ieder geval van je zorgen af. Je bent bovendien niet verplicht om een bril of lenzen te nemen na een oogmeting.
  Groetjes, team Pearle.

 30. Hallo een vraag
  Ik heb de rechteroog van 100% en de linkeroog 24% ben brildragend maar
  Zie wazig door mijn bril die is al een paar jaar oud en denk dat hij niet goed meer is.
  Ik ben bijziend en verziend nu is mijn vraag kunnen jullie hier wat mee zodat ik toch beter kan zien
  Gr Ginie

 31. team Pearle

  Hallo Ginie,
  Het kan zijn dat je ogen vermoeid zijn doordat ze te hard hebben moeten werken achter beeldschermen, klopt dat? Daarnaast raden wij sowieso aan om jaarlijks langs te komen voor een oogmeting om je sterkte te laten controleren. Hierdoor voorkom je dat je te lang met verkeerde brillenglazen rondloopt en voorkom je de daarbij gepaarde klachten zoals concentratieproblemen, hoofdpijn en wazig zicht. Kom gerust, vrijblijvend langs voor een oogtest!
  Groetjes, team Pearle.

 32. Dankjewel voor de reactie,
  Ik heb nog een vraag, net heb ik wiskunde gemaakt en ik zie in de verte super wazig, dit trekt langzaam weg. Kan het zijn dat mijn oog slecht accomodeert? Ik heb geen last met in de verte kijken aangezien mijn rechteroog prima in orde is. Hoe zorg ik ervoor dat mijn zicht niet nog slechter wordt aan mijn linkeroog? Laatst zag ik tijdens de les de hele tijd lichtflitsen met het linker
  roog, toen ik er een druppel water in liet vallen verdween dit. Moet ik mij hier zorgen om maken?

 33. team Pearle

  Hallo Chantal,
  Dat zou inderdaad kunnen. Het is echter onmogelijk om via de computer erachter te komen wat er precies aan de hand en daarom adviseren wij toch naar een opticien, optometrist (in de winkel) of oogarts (via je huisarts) te gaan om de gezondheid van je ogen te laten onderzoeken. Blijf echter niet langer doorlopen met klachten want daar wordt je ooggezondheid niet beter!
  Groetjes, team Pearle.

 34. Hallo ik heb een vraag mijn dochter heeft 1 lens in haar oog die ander heeft ze geen lens ze doet hem bijna niet in ze is begonnen bij +4.25 nu heeft ze +1.75 is het nog nodig

 35. team Pearle

  Hallo Ilona,
  Geeft ze zelf aan dat ze klachten heeft wanneer ze haar lens niet in heeft? En wat is de reden dat je (of zij) zou willen stoppen met het dragen van lenzen? Wellicht goed om dit soort vragen te overleggen met onze contactlenzenspecialist. Bekijk hier of er een contactlensspecialist bij jouw Pearle winkel aanwezig is. Succes!
  Groetjes, team Pearle.

 36. Hoi Pearle,
  Ik heb al een tijd last van hoofdpijnen rondom mijn ogen en hier ook hoofdpijn bij. Ik doe werk waarbij je precies en met kleine dingen werkt, er komt vrijweinig computerscherm bij kijken.
  Hebben jullie een idee want ik heb al vaker mijn ogen laten meten en toen zeiden ze dat er wel een kleine afwijking te zien is maar nog niet ‘groot’ genoeg….

 37. team Pearle

  Hallo Sas,
  Ook al is jouw oogafwijking misschien klein, als je daar wel klachten bij ervaart, kan een bril of lenzen daar zeker verlichting bieden. Zeker als je nauwkeurig werk doet: dit kost je ogen meer inspanning dan in normale toestand. Kom gerust langs bij een Pearle winkel in de buurt en leg daarbij uit wat jouw werksituatie is en wat jouw klachten zijn. Succes!
  Groetjes, team Pearle.

 38. Dag Pearle,

  Vanmiddag heb ik een oogmeting laten doen in onze woonplaats, voor m’n dochter van 9 jaar.
  Ze ziet regelmatig wazig en heeft daar vooral last van op school.
  En ze komt best vaak thuis uit school met hoofdpijn.
  De sterkte die gemeten is: +0.25 en +0.50.
  Voor mijn idee zo minimaal.
  Toch adviseerden ze haar een bril.
  Wat zegt u daarvan.
  Is het nodig of is het een verkoop praatje?
  met vriendelijke groet, Roos

 39. team Pearle

  Hallo Roos,
  Goed dat je op onderzoek uit bent gegaan! Heel veel mensen hebben een minimale afwijking van een kwart of een half, en dat is inderdaad niet altijd reden voor een bril of lenzen. Echter, als er klachten zoals hoofdpijn of rug- en nekklachten meespelen, kan een bril toch verlichting bieden. Wellicht dat de bril over een paar jaar niet meer nodig is, aangezien kinderogen nog heel goed kunnen aanpassen maar juist daarom is het belangrijk de ogen een steuntje in de rug te geven.
  Groetjes, team Pearle.

 40. Hallo ik ben Aya,

  Ik ben 15 jaar oud en heb afgelopen dagen last van hevige hoofdpijn en pijn langs achter mijn ogen. Pijnstillers hiertegen helpen niet echt, ook heb ik afgelopen jaar wat last van een beetje wazig zien maar dat gaat na een paar keer knipperen weer weg.
  Zou ik een bril nodig hebben?

 41. team Pearle

  Hallo Aya,
  Het is moeilijk te zeggen of je een bril nodig hebt omdat je een paar dagen last van hoofdpijn hebt. Dit kan allerlei achterliggende redenen hebben: vermoeidheid, griep, etc. Als je het afgelopen jaar merkt dat je, al dan niet tijdelijk, minder scherp ziet, zou dat wel een aanwijzing kunnen zijn dat je ogen achteruit gaan. Dit kan met name komen doordat je veel dichtbij kijkt (op bijvoorbeeld je smartphone) en daardoor je ogen minder getraind zijn om ver goed te zien. Kom gerust langs voor een gratis oogmeting. Je mag er daarna altijd zelf over nadenken of je wel of niet een bril of lenzen prettig vindt. Succes! Groetjes, team Pearle.

 42. Ik ben eigenlijk bang om een bril te krijgen omdat ik een sport doe met veel zicht dus zou u mij tips geven om je ogen eigenlijk beter te maken

  Groetjes ayoub

 43. team Pearle

  Hallo Ayoub,
  Misschien is een ooglaserbehandeling een optie voor je? Je leest er hier meer over. Ook zou je contactlenzen kunnen overwegen. Zo behoud je alle zicht, en worden je ogen geholpen. Worden ze blij van. Kom gerust langs voor een gratis oogmeting bij Pearle!
  Groetjes, team Pearle.

 44. Hoi Pearle, ik heb nu al 2 weken last van hoofdpijn en zere ogen. Mijn ogen prikkelen de hele tijd en ik zie vaak wazig. Dat is best irritand. Ik had in groep 5,6 en 7 last van migraine. Nu heb ik het eigenlijk bijna nooit meer. Toen had ik het heel vaak en moest ik van mijn ouders een test laten doen bij het oogziekenhuis. Ik weet niet wat daar uit kwam maar, ik ben er niet weer heen geweest en hoefde dus geen bril. Ik ben 12 jaar. Ik hoop dat jullie er iets mee kunnen

 45. team Pearle

  Hallo Caitlin,
  Het blijft lastig om via de computer advies te geven over je ogen. Wellicht dat je destijds geen bril (of lenzen) nodig had maar inmiddels wel. Je vertoont in ieder geval de symptomen van iemand die baat kan hebben bij een bril of lenzen. Ook kan het zijn dat je oververmoeid bent, kan dat kloppen? Hoe dan ook, je bent altijd welkom om een gratis oogmeting te laten doen bij een van onze opticiens. Er zit ongetwijfeld een Pearle bij jou in de buurt.
  Groetjes, team Pearle.

 46. Hi pearle, ik heb vanmiddag een oogmeting laten doen en daar kwam uit dat ik maar een hele kleine afwijking heb, de opticien zei dat het nog niet nodig was om een bril te nemen, maar ik merk in het dagelijks leven steeds meer dat ik moeite heb met het lezen van borden of bijvoorbeeld de ondertiteling op televisie, daarbij merk ik ook dat het ‘s avonds als het donker is erger is dan overdag. Zouden jullie in dit geval toch een bril aanbevelen?

  Groetjes Bente

 47. team Pearle

  Hallo Bente,
  Wat goed dat je je ogen hebt laten testen! Ook een kleine afwijking kan er inderdaad voor zorgen dat je in het dagelijks leven last ondervindt. Het is aan jezelf of je daarvoor een bril of lenzen neemt. Als het je leven comfortabeler maakt, dan is een bril een uitkomst. In jouw geval hoef je hem niet de gehele dag te dragen, maar bijvoorbeeld alleen in het verkeer of wanneer je tv kijkt. Waarschijnlijk heb je hier ook meer last van als je moe bent, aan het einde van de dag. Het is daarom sowieso aan te bevelen je ogen regelmatig rust te geven door de 20/20/2-regel te gebruiken. Dat wil zeggen dat je je ogen 20 seconden van beeldschermen afhaalt, na 20 minuten turen. Daarnaast is het belangrijk om je ogen te blijven trainen op zicht op langere afstanden, door in ieder geval 2 uur per dag buiten te zijn. Als je teruggaat naar de winkel, alvast veel plezier toegewenst met het uitzoeken van een mooie bril!
  Groetjes, team Pearle.

 48. Hey
  Ik ben yassmine en ik ben 15 de laatste tijd merk ik als ik effjes met uets bezig ben van dicht bv naaien of gsm enzo en iemand roept mij en ik kijk naar die persoon en die staat een aantal meter van mij dat ik zeker 3sec ofzo moet blijven staren voor ik die persoon zijn gezicht scherp zie. Wat moet ik doen?
  Grtjs

 49. team Pearle

  Hallo Yassmine,
  Goed dat je dit signaal oppakt en op onderzoek uitgaat. Veel dichtbij kijken, met name naar beeldschermen, kost je ogen veel inspanning. Daardoor hebben ze even de tijd nodig om weer te accommoderen om veraf goed te zien. Houd je ogen scherp door in ieder geval 2 uur per dag buiten te zijn, dan train je je ogen op veraf zicht. Daarnaast is het goed om 20 seconden rust te nemen nadat je 20 minuten dichtbij hebt gekeken. Voor de zekerheid kun je altijd langskomen bij een Pearle in de buurt voor een gratis oogmeting. Dan weet je het zeker!
  Groetjes, team Pearle.

 50. Heyy
  Ik heb de laatste tijd last van dat ik verkeersborden van een afstand niet kan zien ik heb geen hoofdpijn maar we aan het einde van de dag vermoeide ogen.
  Wat moet ik doen?

 51. team Pearle

  Hallo Myrthe,
  Het kan zijn dat je ogen door vermoeidheid, door bijvoorbeeld intensief dichtbij kijken (naar bijv. beeldschermen), meer moeite hebben om zich aan te passen naar veraf zicht (verkeersborden). Of heb je ook in de ochtend moeite met de verkeersborden lezen? Hoe dan ook, je kunt gratis een oogmeting laten doen bij een Pearle winkel in de buurt en dan bespreek je samen met een specialist wat voor jou de beste oplossing is.
  Groetjes, team Pearle.

 52. Hoi, sinds een jaar of 4 draag ik een bril meer voor hoofdpijn.. Een glas een sterkte van 0.25 andere 0.50 ook heb ik cilinder en (prisma?) nu had ik de laatste tijd zo’n vreselijke hoofdpijn dus ging ik weer naar mijn opticien (niet pearl,) hij mat een totaal andere sterkte.. Geen sterkte meer maar een verandering van de cilinder.. Ik moest een week later terug komen. Dus woensdag weer geweest. En hij mat weer een andere sterkte als de week ervoor.. Nu moet ik dinsdag weer terugkomen.. Ik zie er als een berg tegenop want ik krijg zo’n hoofdpijn tijdens die oogtest en kijk soms gewoon scheel dan wil ik even rust tussendoor. Wat kan hier de oorzaak van zijn?

 53. team Pearle

  Hallo Elles,
  Het klinkt inderdaad alsof je ook prisma-glazen hebt, maar dat is moeilijk te beoordelen van achter een computer. Vreemd dat je een sterkte verandering hebt binnen één week. Misschien kun je voor de zekerheid beter langs een optometrist of oogarts gaan? Bij diverse Pearle winkels zijn optometristen aanwezig. Voor de oogarts heb je een verwijzing van de huisarts nodig. Succes!
  Groetjes, team Pearle.

 54. Hey,
  Ik ben 14j en ik heb last van hoofdpijn en mijn rechter oog doet pijn wat moet ik doen?

 55. Stacey van team Pearle

  Hallo Femke,
  Goed dat je je hierin verdiept. We raden aan dat je de huisarts hiervoor belt. Het is moeilijk om hier iets over te zeggen via de computer. Sterkte!
  Groetjes, team Pearle.

 56. Hallo Pearle. Ik heb moeite met het kijken naar beeldschermen en het lezen van ondertiteling. Dit veroorzaakt bij mij misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. In de verte kijken is geen enkel probleem. Zou u mij advies kunnen geven?

 57. Lisanne van team Pearle

  Hoi Terence,
  Wat vervelend dat je merkt dat je last hebt van hoofdpijn en misselijkheid door vermoeide ogen. Geef je ze wel genoeg rust? Na 20 minuten naar een film te kijken, kun je je ogen het best voor 20 seconden wat rust geven en verder weg kijken.
  Verder zou een blauwfilterbril je goed kunnen helpen: deze bril filtert als het ware blauw licht, waardoor je minder vermoeide ogen krijgt. Je kunt altijd even langsgaan in 1 van onze winkels om je te laten adviseren.
  P.S. Wil je weten hoe het met de gezondheid van je ogen staat, maar wil je (nog) niet naar de opticien, dan kun je ook altijd even onze online oogtest doen: https://www.pearle.nl/oogmeting/online-oogtest
  Groeten,
  Lisanne van Team Pearle

 58. Hoi pearle
  Ik heb sinds dat ik ging belleblazen een branderig gevoel in mijn ogen toen het erin was gekomen wat kan ik hieraan doen

 59. Lisanne van team Pearle

  Hoi Gabriela,
  Ai, dat is inderdaad vervelend! Heb je het al goed gespoeld met water en heb je wat oogdruppeltjes in je oog gedaan? Dat kan al helpen.
  Mocht je echt nog veel last hebben van je ogen, is het aan te raden even een bezoekje te brengen aan de huisarts of opticien, dan kunnen zij er even grondig naar kijken.
  Succes en sterkte!
  Groet,
  Lisanne van Team Pearle

 60. Hallo, mijn dochter van bijna 8 is getest met een oog +1 en een oog +0,75, is het aan te raden een bril te nemen of kan dat de ontwikkeling in de weg staan en is het beter het zo te laten en over een half jaar eer te testen. Ze heeft geen hoofdpijn klachten

 61. Lisanne van team Pearle

  Hoi Michelle,

  Het is een fabel dat een bril de ontwikkeling in de weg zit. Het is dus zeker aan te raden om met je dochter een passende zichtoplossing te zoeken.
  Je kunt altijd even langs de opticien om samen te kijken wat bij haar past, een bril of lenzen.

  Groetjes,
  Lisanne van Team Pearle

 62. Beste Pearl,
  Ik heb al een lange tijd het gevoel dat ik van ver af waziger zie omdat ik bijvoorbeeld verkeersborden niet goed kan lezen. Een paar dagen terug deed ik voor de grap de bril van iemand anders op en in eens zag ik dingen heel scherp. Zo zag ik letters van borden schep, ik dacht echt WoW haha. Maar nu de vraag, heb ik een bril nodig of niet? In het dagelijks leven kan ik alles op een paar dingen na zien, maar met een bril was het toch iets prettiger.
  Let me know 🙂

 63. Lisanne van team Pearle

  Hoi Sanne,

  Achteruitgaand zicht sluipt er vaak in inderdaad, je went aan het zicht dat je hebt, en komt er daardoor pas later achter dat je met bril veel fijner kijkt. Ik zou je aanraden om een oogmeting te doen bij onze opticiens. Vind je dat een te grote stap? Doe onze online oogtest eens: https://www.pearle.nl/oogmeting/online-oogtest#online-oogtest! Dat is geen echte oogtest, maar geeft wel een indicatie van je huidige zicht.

  Groetjes
  Lisanne van Team Pearle

 64. Hallo team Pearle, ik heb mijn bril voor veraf een paar jaar niet nodig gehad, maar zie nu in de verte weer onscherp. Dus heb ik mijn oude bril weer opgezocht en tijdens een treinreis uitgeprobeerd. Wat blijkt: veraf kijken en bordjes lezen gaat prima. Maar als ik (met diezelfde bril op) verder wil lezen in mijn boek krijg ik de letters niet scherp. Bestaat er zoiets als een bril voor veraf, maar met een ‘neutraal’ leesgedeelte? Of is daar een andere oplossing voor (behalve bril steeds op en af zetten)?

 65. Team Pearle

  Hi Anne,
  Het is inderdaad mogelijk een multifocale bril met een neutraal leesgedeelte laten maken zodat je deze de hele dag kunt dragen.
  Ik raad je aan om eens bij de dichtstbijzijnde winkel bij jou in de buurt te vragen naar de mogelijkheden.

 66. Hey pearle,

  Ik heb al een poosje last van veraf zien. Het is niet heel erg maar wel vervelend. Het is vooral als er bijv. witte tekst staat op een fel gekleurd bord. Ik op het bord op school alleen de kleine letters niet lezen. Ik wil weten of een oogtest nodig is.

  Alvast bedankt,
  Laurens

 67. Lisanne van team Pearle

  Hi Laurens,

  Wellicht is onze online oogtest een optie voor je? Mocht je het nog een te grote stap vinden om naar de opticien te gaan. Je kunt hem doen via: https://www.pearle.nl/oogmeting/online-oogtest. Dit is geen echte oogtest, maar geeft wel een indicatie van je zicht op dit moment. En mocht je twijfelen: een afspraak bij de opticien kun je sowieso maken! Een oogmeting is gratis bij Pearle, behalve als je jouw meetgegevens mee wil nemen zonder aanschaf van een bril. Dan betaal je 30 euro.

  Groetjes
  Lisanne

 68. Hallo ik ben 15 jaar oud ik heb branderige pogen en ik ben hoofdpijn ik Will naar opticien gaan moet ik dan een bril nodig of niet.

 69. Team Pearle

  Hi Emilio,
  Dat is lastig om zo te zeggen. Onze opticiens kunnen jou daar meer antwoorden op geven in onze winkel!

 70. Mauro Dehaene

  Dag Pearle

  Ik ben Mauro dehaene en ben 17 jaar en op 7 juni word ik 18 jaar. Ik ben bijziend met een sterkte van -2 en -2,75. Ik ben gisteren naar de oogarts geweest, maar niet alles is duidelijk voor mij.
  De oogarts zegt dat mijn ogen volgroeid zijn. Betekent het dan dat mijn ogen stabiel blijven of dat ze nog een beetje achteruit kunnen gaan? Kunnen je ogen al stabiel zijn op 17-jarige leeftijd? Één oog is stabiel en bij één oog nog een halfje erbij. Mijn bril is nu -2 en -2,25. De oogarts zei wel dat het niet zo dringend is. Mijn mama haar bril moet ook aangepast worden en dan gaan we samen onze bril aanpassen bij een opticien in België. Ik moet over twee nog eens op controle bij de oogarts. Sorry, dat ik jullie stoor. Ik heb Autisme en daardoor vraag ik nu een beetje extra uitleg.

  Met vriendelijke groet
  Mauro Dehaene

 71. Gracia Lam

  Hi Mauro, goed dat je het vraagt! Je kunt het beste langskomen in de winkel bij jou in de buurt, dit kan samen met je mama. Dan kunnen onze opticiens persoonlijk met je meekijken en je alle uitleg bieden die je nodig hebt! Groet, Gracia

Navigeer

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder