Blauw, bruin, grijs of groen? Jouw ogen bekennen kleur!

Als jij blauwe ogen hebt en je ouders bruine, ben je dan van de melkboer? Waarom hebben pasgeboren baby’s zo vaak blauwe ogen? En hoe kan het dat David Bowie twee verschillende kleuren ogen had? In dit blog lees er alles over!

Waarom hebben zoveel pasgeboren baby’s blauwe ogen?

Dat komt omdat pasgeboren baby’s nog niet al het pigment hebben waarmee ze uiteindelijk door het leven gaan. In de maanden na je geboorte krijg je steeds meer pigmentcellen, die steeds meer kleurstof produceren. Hoeveel precies, is genetisch bepaald. Als je een lichte huid hebt, ga je van start met zo weinig pigment dat je ogen bij je geboorte vrijwel altijd blauw zijn. Want hoe minder pigment, hoe blauwer je ogen.

Meestal grijs of lichtbruin

Maar wereldwijd hebben meeste pasgeborenen grijze of heel lichtbruine ogen. Simpelweg omdat het overgrote deel van de mensheid geen lichte huid heeft – en dus als pasgeborene begint met wat meer pigment. Na ongeveer zes maanden tot drie jaar weet je pas de definitieve oogkleur van je baby!

Wat zegt de kleur van je ogen over je karakter?

Zo’n 90% van wereldbevolking heeft bruine ogen. De andere 10% heeft blauwe, grijze of groene ogen. Het zou dus wel heel bizar zijn als de kleur van je ogen iets over je karakter zegt. Maar goed, er bestaan theorieën:
• Bruine ogen: verantwoordelijk, zorgzaam en zelfverzekerd.
• Blauwe ogen: trouw, eerlijk, intelligent en relaxed.
• Grijze ogen: verstandig, gevoelig, flexibel, creatief, analytisch, helder denkend, filosofisch en openhartig.
• Groene ogen: mysterieus, nieuwsgierig, intelligent, gepassioneerd. Maar ook jaloers. (Is het je wel eens opgevallen dat veel Disney-slechteriken groene ogen hebben?)

Je ouders hebben bruine ogen en jij blauwe. Kan dat eigenlijk wel?

Ja, dat kan. Het zit zo: je DNA is verdeeld over 23 paar chromosomen. Daarop zitten veel verschillende genen met informatie. Die bepalen je eigenschappen, ook de kleur van je ogen. Het gen dat voor bruine ogen zorgt, is sterker (dominant) dan het gen dat voor blauwe ogen zorgt (recessief). Als je ouders allebei bruine ogen hebben, is bruin het dominante ´oogkleur-gen´ bij allebei je ouders. Dan is de kans heel groot dat jouw ogen ook bruin zijn.

Gebroken hart

Toch hoeft dat niet, maar dan moeten je bruinogige ouders wel allebei een recessief gen voor blauwe ogen hebben. Als die toevallig een combi maken, zorgen ze voor jouw blauwe ogen. Het komt niet vaak voor en vroeger dachten ze zelfs dat het onmogelijk was. Dat heeft voor veel ellende en onnodig gebroken harten gezorgd…

Hoe kan het dat sommige mensen twee verschillende kleuren ogen hebben?

Twee totaal verschillend gekleurde ogen is een zeldzame afwijking: heterochromia iridis.
Het kan erfelijk zijn, maar ook tijdens een ziekte of na een ongeval ontstaan. David Bowie is misschien wel de bekendste persoon met twee verschillende kleuren ogen. Maar…dat had hij eigenlijk helemaal niet!

De illusie van Bowie

In 1962 kreeg Bowie een klap op zijn oog van een vriend (verliefd op hetzelfde meisje…) met een kras op zijn oogbal als gevolg. Dat zorgde voor een verlamming van de spieren die de iris samentrekken. Vanaf toen stond de linker pupil van Bowie constant wijd opengesperd en reageerde niet meer op de veranderingen in het licht. En dat creëert de illusie van kleurverschil. Maar hij vond het niet erg, want het was uniek. En die vriend is altijd een vriend gebleven!

18 Reacties

 1. Ik heb eigenlijk blauwe ogen maar als ik naar mijn ogen kijk zijn ze grijs met een beetje blauw is dat normaal als je weet dat mijn papa blauwe ogen heeft en mijn mama bruine?

 2. Hoi Lilly,
  Dat is zeker normaal. Oogkleur is erfelijk maar niet alleen van je ouders, je kunt jouw oogkleur ook erven van jouw (verre)grootouders. Leuk dat jouw oogkleur verder terug gaat in de familiegeschiedenis!
  Groetjes, team Pearle.

 3. Hallo,
  ik heb grijsblauwe ogen, maar mijn ouders hebben allebei blauwe ogen.
  is dat raar?

 4. Hallo Anna,
  Nee hoor! Blauwe ogen worden gemaakt vanuit een recessief gen, wat dus niet erg dominant is. Waarschijnlijk heb jij je oogkleur te danken aan een van je ouders’ ouders!
  Groetjes, team Pearle.

 5. Ik heb groene ogen maar het lijkt ook op hazel hoe kan ik dat erkennen?

 6. Hallo Melvin,
  Bijzondere ogen heb je! Het kan zeker zo zijn dat je ogen een mix van verschillende tinten hebben. Probeer eens te bekijken welke kleur het meest dominant aanwezig is.
  Groetjes, team Pearle.

 7. Ik heb aan de buitenkant van kijn iris grijs, naast mijn pupil bruin/hazel en daartussen in groen (als de licht er in valt dan zie je het pas echt goed) is dat raar?

 8. Hallo Sanne,
  Dat is helemaal niet gek en juist erg mooi! Er zijn best veel mensen die verschillende kleuren in één oog hebben. Dit heet Heterochromie iridium. Dat kan helemaal geen kwaad. Enige waar je op moet letten, is wanneer de kleuren van je oog plotseling veranderen. Dan is het goed een controle bij een oogarts te laten doen.
  Groetjes, team Pearle.

 9. Hallo, vroeger als klein kind had ik altijd grijze ogen met zichtbare blauwe tinten erin. Maar nu zijn mijn beide ogen blauw, alleen mijn linkeroog heeft een zichtbare groene tint erin. Kan iemand mij uitleggen wat de reden is dat dit gebeurd is?

 10. Hallo Roan,
  Je oogkleur kan door de jaren, en soms zelfs enkel door de seizoenen, veranderen door de aanmaak van melanine (bruin pigment). Dit maakt je lichaam aan wanneer je in contact komt met zonlicht. Net zoals de zon je huid meer pigment activeert, doet het dat ook met je ogen. Wellicht dat jouw linkeroog gevoeliger hiervoor is en daardoor van kleur verandert is door (onbeschermd) contact met zonlicht.
  Groetjes, team Pearle.

 11. Ik heb soms verschillend kleur ogen.

  Soms zwart,bruin,groen,blauw,bruin,

  Ik heb soort regenboog ogen. Veranderen steeds kwa kleur

 12. Hallo Geheim,
  Wat een bijzondere ogen heb je! De kleur van je ogen kan inderdaad verschillen naar gelang de lichtinval. Je zal er vast veel complimenten over krijgen.
  Groetjes, team Pearle.

 13. Hey
  Als ik in de spiegel kijk dan lijken mijn ogen grijs en mijn ouders zeggen dat het blauw is

  Maar mijn echte vraag is
  Zijn grijze ogen uniek?

 14. Hallo Dariah,
  Veel mensen vinden inderdaad dat grijze ogen op blauwe ogen lijken. Echte grijze ogen zijn namelijk erg zeldzaam! Bijzondere ogen heb jij dus!
  Groetjes, team Pearle.

 15. Ik heb lichtgrijze ogen met blauw en beetje bruin.
  Maar mn moeder heeft donker grijze ogen en mn vader heeft lichtblauwe ogen en mn opa heeft bruine ogen.
  Dus ik hbe eigenlijk een mix van beide ouders, maar ook weer van mn opa.
  Komt dat veel voor??

 16. Stacey van team Pearle

  Hallo Faye,
  De meeste mensen krijgen de oogkleur van een of beide ouders. Daarnaast komt het ook voor dat je de oogkleur van je grootouders of zelfs overgrootouders erft, maar die kans is inderdaad kleiner! Heel gaaf dat je ogen een mooie mix hebben gekregen!
  Groetjes, team Pearle.

 17. Charlotte van der Neut

  HI,
  Ik heb hele lichte vooral groen maar ook grijze ogen. Komt dit veel voor? niemand ander in mijn familie hebben die kleur ogen. is het een mutatie?

 18. Stacey van team Pearle

  Hallo Charlotte,
  Groene ogen komen sowieso het minste voor, simpelweg doordat er weinig mensen zijn die dit gen bezitten en dus door kunnen geven. Een gemengde oogkleur komt vaker voor, doordat je je oogkleur niet alleen van je ouders erft maar ook van je grootouders en soms zelfs overgrootouders. De combinatie groen en grijs of blauw is niet onmogelijk maar wel degelijk bijzonder te noemen!
  Groetjes, team Pearle.

Plaats een reactie

Navigeer