Polariserende zonnebril: Alles wat jij moet weten!

Een polariserende zonnebril of toch een ‘gewone’? Als je een zonnebril wilt kopen, moet je keuzes maken: niet alleen in monturen maar ook in glassoorten. En dat is best lastig! Je kunt je – voor je naar de winkel gaat – alvast inlezen over alle verschillende mogelijkheden, zodat je sneller (en beter!) bepaalt welke zonnebril voor jou het beste is. Daarom leggen wij het verschil uit tussen een ‘gewone’ en gepolariseerde zonnebril.

Wat is een polariserende zonnebril?

De ‘gewone’ zonnebril ken je wel: de gekleurde glazen bieden jou beter zicht wanneer de zon schijnt door de lichtintensiteit te verminderen. Toch kun je – mét een zonnebril op – nog steeds last hebben van het licht.

Daar komt de gepolariseerde zonnebril om de hoek kijken: de bril filtert zonlicht beter dan zijn voorganger. Hoe? Doordat de gepolariseerde glazen niet alleen de lichtintensiteit verminderen, maar ook de schittering van licht wegnemen.

Benieuwd geworden? Bekijk al onze zonnebrillen in de webshop

Michael Kors 5004 1014T5 59/13Solaris PFFM06 BB 50/21

(Links: Michael Kors voor 159 euro | Rechts: Solaris voor 49 euro)

Hoe werken gepolariseerde glazen?

Gepolariseerde glazen nemen dus de lichtschittering weg. Maar wat is lichtschittering eigenlijk? (Zon)licht komt neer op elk voorwerp of oppervlakte en wordt vervolgens deels geabsorbeerd en deels weerkaatst. Die weerkaatsing gebeurt zowel horizontaal als verticaal. Meestal hebben wij te maken met horizontale lichtreflectie omdat we rechtop staan of zitten. Bijvoorbeeld wanneer we autorijden, naar water kijken, skiën of snowboarden.

Een zonnebril met polariserende glazen bevat een speciale folie met een filter die horizontale reflectie absorbeert. Met andere woorden: in plaats van lichtvermindering, absorberen gepolariseerde zonnebrilglazen horizontaal licht.

Wist je dat de kleur van je zonnebrilglazen ook invloed heeft op het kijkcomfort? Wij vertellen je er meer over >>>

Wanneer kies je voor een polariserende zonnebril?

Een gepolariseerde zonnebril is een investering. Dus ga voor jezelf na of je er echt een nodig hebt. Wanneer is een gepolariseerde zonnebril een goede keuze? Als je een van de volgende activiteiten meerdere keren per jaar doet:

 • Deelnemen aan het verkeer. Wist je dat 1 op de 5 mensen wel eens in gevaar is gekomen door de zon? Zodra je te maken hebt met zon op de weg (asfalt, maar ook andere grote oppervlakten), krijg je te maken met de schittering van de zon.
 • Deelnemen aan waterverkeer. Ook op het water heb je te maken met grote oppervlakten die hinderlijke zonnestralen in je ogen weerkaatsen.
 • Wintersport. Zie je de spierwitte sneeuwvlakten al voor je? Juist. Dan zie je waarschijnlijk ook de zon volop schijnen. Het licht weerkaatst op de sneeuw en zorgt voor een (pijnlijke) schittering in je ogen zorgt.gepolariseerde zonnebril

De voordelen van gepolariseerde glazen

Dit zijn de voordelen van gepolariseerde glazen:

 1. je ziet je omgeving perfect,
 2. je beschermt je ogen tegen gevaarlijke, soms zelfs pijnlijke straling,
 3. en je geeft je ogen rust (minder rimpels!).

Polaroid PLD 1023/S 202 51/20Ray-Ban 3025 002/58 58/14

(Links: Polaroid voor 59 euro | Rechts: Ray-Ban voor 189)

Hoe herken je een gepolariseerde zonnebril?

Misschien heb je een zonnebril cadeau gekregen maar weet je niet of deze gepolariseerde glazen heeft. Je kunt dat gelukkig eenvoudig testen!

Zoals gezegd absorberen gepolariseerde glazen horizontaal licht. Kijk met je zonnebril naar een lichtschittering en draai je bril vervolgens in een hoek van 90 graden ten opzichte van het licht  – bijvoorbeeld door achterover te leunen. Met een gepolariseerde zonnebril verandert de lichtintensiteit.

Je kunt de zonnebril ook testen door deze in een hoek van 45 graden ten opzichte van je mobiele telefoon te houden. Je mobiel straalt namelijk gepolariseerd licht uit onder diezelfde hoek. Als je je zonnebril afwisselend onder +45° en -45°  houdt, wordt het beeld bij een van die hoeken donkerder.

Benieuwd of je een goede zonnebril hebt die voldoende bescherming biedt? Met deze tips kun je dat controleren >>>

Zonnebril nodig? Ontdek welke zonnebrillen je bij Pearle kunt shoppen. Als je ‘m vandaag bestelt, omvang je jouw nieuwe bril de volgende werkdag thuis.

4 Reacties

 1. Hallo Pearle, kunnen jullie ook gepolariseerde glazen zetten in een gewone montuur? In jullie winkel staat er bij de zonnebrillen collectie duidelijk aangegeven welke gepolariseerd zijn. Echter deze zijn nog niet op sterkte en dat glas ga ik dus niet gebruiken. Met andere woorden, als ik een zonnebril op sterkte wil, die gepolariseerd is, uit welke monturen kan ik dan kiezen?

 2. team Pearle

  Hallo Nienke,
  Het is zeker mogelijk om gepolariseerde zonneglazen op sterkte in je montuur of zonnebril laten zetten. Het verschilt echter wel per montuur of zonnebril of dit mogelijk is, in verband met de dikte van het glas en de maat van het montuur. De winkelmedewerkers kunnen je hierbij verder helpen en je adviseren welke monturen of zonnebrillen voorzien kunnen worden van gepolariseerde zonneglazen. Graag tot ziens!
  Groetjes, team Pearle.

 3. Hoe kan ik controleren dat het UV goed geabsorbeerd wprdt

 4. Lisanne van team Pearle

  Hoi Ellen, als je een zonnebril zoekt met goede UV bescherming, kijk je naar de filtercategorie. Je kunt dit altijd navragen in de winkel.
  Een goede zonnebril heeft filtercategorie 2 (+) of 3 (++). Heb je extreem goede bescherming nodig, bijvoorbeeld omdat je aan watersport of wintersport doet? Dan heb je een zonnebril met UV filtercategorie 4 nodig (+++).
  Ik hoop dat ik je zo goed geholpen heb!
  Fijne dag verder.
  Groeten,
  Lisanne van team Pearle.

Plaats een reactie

Navigeer