Hoe werken contactlenzen eigenlijk?

Contactlenzen zijn er in allerlei soorten en maten. Maar hoe worden ze eigenlijk gemaakt, hoe werken contactlenzen, wanneer zijn contactlenzen voor jou de beste keuze en welke contactlenzen passen het beste bij jouw kijkgedrag? In dit blog geven wij antwoorden op al jouw contactlensvragen.

Contactlenzen: hoe worden ze gemaakt?

Contactlenzen worden gemaakt van gekleurd kunststof dat veel zuurstof doorlaat. Ze worden op maat gesneden en vervolgens met kleine, diamanten beiteltjes uitgeslepen. Eerst de binnenkant, daarna de buitenkant. Na elke fase wordt de lens glad gepolijst, gecontroleerd en schoongemaakt. In een van de laatste handelingen lasert men er een vrijwel onzichtbaar ondernummer in. Na uitgebreide controles en nóg een polijst- en schoonmaaksessie mogen ze de winkels in!

Hoe werken contactlenzen?

Voor we vertellen hoe contactlenzen werken, leggen we eerst uit hoe je oog werkt.

Licht weerkaatst op objecten en komt vervolgens via je hoornvlies, pupil en lens binnen op je netvlies. Het netvlies stuurt deze informatie door naar je hersenen waardoor je kunt zien.

Als je een oogafwijking hebt, komt het beeld scheef op je netvlies terecht waardoor je onscherp ziet. Contactlenzen corrigeren de oogafwijking en zorgen ervoor dat het licht wél recht op je netvlies terecht komt. Zo registreren je hersenen dus op de juiste manier wat je ziet.

Wanneer kies je voor contactlenzen?

Draag je een bril? Dan zijn contactlenzen een geschikt alternatief! Dit geldt als je bijziend of verziend bent, een cilinder hebt of een leesbril draagt. En een multifocale bril wordt zo vervangen door multifocale lenzen.

Het voordeel van contactlenzen ten opzichte van een bril is het bewegingsvrijheid. Je hoeft nergens rekening mee te houden tijdens tijdens het sporten of andere lichamelijke activiteiten. Daarnaast kunnen lenzen niet beslaan. En als je een zonnebril draagt, hoef je niet eerst je gewone bril af te zetten.

Lees hier meer over de voordelen van daglenzen >>>

Welke contactlenzen passen bij jou?

Handig, die contactlenzen! Maar er welke soort contactlenzen passen bij jou?

Daglenzen zijn vooral gemakkelijk als je op vakantie bent en/of van gemak houdt: je hoeft ze niet schoon te houden! Daarnaast zijn daglenzen het meest hygiënisch. Ze zijn dus vooral handig als je gevoelige ogen hebt.

Maandlenzen draag je een maand lang en zijn daarmee de goedkoopste optie. Weeklenzen zitten tussen maand- en daglenzen in en .

Heb je een astigmatische of cilindrische afwijking? Dan bieden torische lenzen de oplossing. Daarnaast zijn er ook multifocale lenzen op de markt; deze zijn fijn als je zowel van veraf als dichtbij niet goed kunt zien. Wil je overdag geen bril én geen lenzen dragen? Dan zijn nachtlenzen misschien iets voor jou.

Voor de meeste lenzen geldt: vandaag voor 22:00 besteld, is morgen in huis!

1 Reactie

  1. Goed en informatief artikel! is er nog een artikel waar er meer op de soorten lenzen die er bestaan in gaat? Ik zou het erg interessant vinden om meer te weten over de hoeveelheid soorten lenzen en welke het beste bij welke soort lenzen passen.

Navigeer

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder