Wanneer heeft mijn kind een bril nodig?

Hoe kom je erachter of jouw kind een bril nodig heeft? Het herkennen van een oogafwijking bij een kind is erg lastig. Vaak komen ouders er pas achter dat hun kind een afwijking heeft op het moment dat hun zoon of dochter op school problemen ervaart met het lezen van het schoolbord. Voor een kind zelf is het lastig om aan te geven dat hij of zij slecht(er) ziet. Een kind is zijn of haar zicht nu eenmaal gewend en heeft geen referentiekader. In dit artikel leggen we je uit hoe je slechtziendheid bij een kind herkent en waar je terecht kunt voor een oogmeting voor je kind.

Ga direct naar:
 

Lees verder onder de afbeelding.

Kind bij optometrist voor oogcontrole

Symptomen van slechtziendheid bij kinderen

Direct na de geboorte van je kind wordt er al gekeken of de pasgeborene goed reageert op prikkels. Maar écht controleren of je baby goed ziet, is nog onmogelijk. Jouw baby ontwikkelt zich in de eerste maanden na de geboorte razendsnel. Daarbij behoort ook het zicht. Pas vanaf 6 maanden is het mogelijk om een goede oogtest uit te voeren. 

Naarmate een kind ouder wordt, is het steeds gemakkelijker om slechtziendheid vast te stellen. De symptomen kunnen ook verschillen en andere oorzaken hebben. Daarom leggen we de symptomen uit voor baby’s en peuters en vervolgens apart voor jonge kinderen.

Symptomen van slecht zicht bij baby’s en peuters

Omdat een baby of peuter nog volop in ontwikkeling is, is het lastig om vast te stellen wanneer er sprake is van een oogafwijking. Herken je de volgende symptomen bij jouw kind? Dan is het verstandig om dit op het consultatiebureau aan te geven of om het bespreekbaar te maken bij de huisarts.

Je kind:

  • knijpt of wrijft veel in zijn of haar ogen tijdens televisiekijken.
  • gedraagt zich anders dan zijn of haar leeftijdsgenootjes.
  • kijkt regelmatig scheel wanneer hij of zij ouder is dan 3 maanden (slechts één van de twee ogen concentreert zich op een voorwerp).
  • heeft moeite met jou volgen met zijn of haar ogen.

Wanneer jouw pasgeboren baby eventjes scheel kijkt, hoef je niet direct alarm te slaan. Bij baby’s tot 3 maanden komt dit vaker voor en hoeft dit geen problemen te betekenen. Jouw kind is namelijk nog volop in het ontwikkelen en versterken van zijn of haar oogspieren. 

De herkenning van een lui oog is lastig, ondanks dat het zicht van jouw baby regelmatig wordt gecontroleerd op het consultatiebureau. Een lui oog kan met zekerheid worden vastgesteld op de leeftijd van 2,5 jaar door middel van een testje met plaatjes. Belangrijk bij de herkenning van een lui oog is dat dit gebeurt voordat een kind acht jaar is. Op dit moment is het ‘scherp zien’ nog volop in ontwikkeling waardoor het luie oog nog goed te behandelen is. Tijdens het behandelen wordt het ‘goede oog’ gedeeltelijk uitgeschakeld waardoor het minder goed ziet. Dit kan door middel van een speciale pleister, maar ook door bijvoorbeeld een bril of oogdruppels. Behandel een lui oog nooit zelf, maar schakel altijd de huisarts in!

Wanneer de huisarts dezelfde conclusie trekt als jij en een oogafwijking vermoedt, zal hij jouw kind doorverwijzen naar een orthopist. Een orthopist kan al bij heel jonge kinderen meten of ze een bril nodig hebben of niet. Lukt het jouw kind om met een bril weer scherp te kijken, dan kunnen zijn of haar ogen weer goed gaan richten en verdwijnt het scheelzien vanzelf. Een ander voordeel is dat het vroegtijdig constateren van scheelzien voorkomt dat een oog lui wordt.

Symptomen van slecht zicht bij jonge kinderen

Hoe ouder je kind wordt, hoe eenvoudiger het is om een oogafwijking te constateren. Vaak heeft een kind op school de nodige problemen. Het kan zijn dat er een vermoeden van dyslexie ontstaat, terwijl je kind eigenlijk slecht ziet. Herken je de volgende symptomen bij je kind?  Dan bestaat de kans dat je kind last heeft van slechtziendheid.

Dit zijn de meest voorkomende symptomen:

  • Je kind loenst. Bij loensen kijkt één of beide ogen niet recht naar voren wanneer ze dat moeten doen, maar schuin. Dit symptoom komt voornamelijk voor bij baby’s of jonge kinderen.
  • Je kind wrijft, knijpt of fronst regelmatig bij het lezen of televisiekijken.
  • Je kind zit steeds dichtbij de televisie om goed te zien.
  • Je kind heeft hoofdpijn of concentratieproblemen wanneer hij langdurig leest, een opdracht maakt of tekent.
jongetje met bril op een schommel aan het spelen

Mijn kind heeft een bril nodig, wat nu?

Als je het vermoeden hebt dat je kind een bril nodig heeft, dan kun je het beste direct actie ondernemen. Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je terecht bij verschillende specialisten voor een oogmeting.

  • Kinderen jonger dan 8 jaar kunnen terecht bij een oogarts in het ziekenhuis.
  • Kinderen tussen de 8 en 12 jaar kunnen terecht bij een optometrist. Een optometrist kijkt naar veel meer dan ‘slechts’ de oogmeting. Hij kijkt onder andere naar de afstand tussen de ogen en de gezondheid van het oog. Hierdoor is hij in staat om in een vroeg stadium een oogafwijking te herkenning. Niet bij iedere opticien is altijd een optometrist werkzaam, controleer daarom van tevoren of een optometrist aanwezig is in het filiaal waar je een afspraak maakt. Je vindt een handig overzicht onderaan onze optometristen pagina.
  • Kinderen ouder dan 12 jaar worden door een van onze opticiens gemeten. Een opticien behandelt geen ernstige oogproblemen. Indien hij of zij dit bij een kind (of volwassene) vermoedt, zal hij of zij een doorverwijzing maken.

Kom langs om een kinderbril uit te zoeken

Heb je het vermoeden dat je kind slecht ziet? Kom dan langs bij een van onze opticiens! Zij helpen je graag verder. Na het doorlopen van een oogmeting of na een verwijzing vanuit een specialist met een brilrecept zoeken we samen de perfecte kinderbril of babybril uit. Kan je kind niet wachten om een gave bril uit te zoeken? Neem dan eens een kijkje bij onze kinderbril checklist, hier vind je een overzicht waar je kind allemaal uit kan kiezen. Ben je zelf geïnteresseerd in de wereld van brillen? Neem dan eens een kijkje op onze brillen overzichtspagina, hier vind je alles wat je moet weten over de wereld van brillen! Bijvoorbeeld informatie over sportbrillen voor kinderen, een blauwfilterbril voor een kind of de verzekering van een kinderbril.

Heb je het vermoeden dat je kind slechter ziet? Kom dan langs bij een van onze opticiens! Zij helpen je graag verder. Of kijk alvast bij onze ruime collectie kinderbrillen om inspiratie op te doen.

Plaats een reactie

Navigeer