Wanneer heeft mijn kind een bril nodig?

Hoe kom je erachter of jouw kind een bril nodig heeft? Het herkennen van een oogafwijking bij een kind is erg lastig. Vaak komen ouders er pas achter dat hun kind een afwijking heeft op het moment dat hun zoon of dochter op school problemen ervaart met het lezen van het schoolbord. Voor een kind zelf is het lastig om aan te geven dat hij of zij slecht(er) ziet. Een kind is zijn zicht nu eenmaal gewend en heeft geen referentiekader. Op jongere leeftijd is het al helemaal een lastige opgave. Toch is het zaak om een eventuele afwijking zo vroeg mogelijk te identificeren. De symptomen verschillen per levensfase van je kind. Toch zijn er bepaalde kenmerken die erop duiden dat je kind mogelijk slecht ziet. Wij zetten ze voor jou op een rij!

Als je het vermoeden hebt dat je kind een bril nodig heeft, dan kun je het beste direct actie ondernemen. Maak daarom een afspraak voor een oogmeting (speciaal voor kids) bij de oogarts, optometrist of opticien. Is je kind boven de 8? Dan kun je terecht bij de optometristen van Pearle. Boven de 12 mogen kinderen gewoon naar de opticien.

In dit artikel staan wij stil bij:
Lees verder onder de afbeelding.
Kind bij optometrist voor oogcontrole

Pasgeboren baby’s en peuters

Direct na de geboorte van je kind wordt er al gekeken of de pasgeborene goed reageert op prikkels. Maar écht controleren of je baby goed ziet, is nog onmogelijk. Jouw baby ontwikkelt zich in de eerste maanden na de geboorte razendsnel. Daarbij behoort ook het zicht. Pas vanaf 6 maanden is het mogelijk om een goede oogtest uit te voeren. Niet alle baby’s ontwikkelen zich op dezelfde wijze. Sommige kinderen kunnen bijvoorbeeld te maken krijgen met een lui oog, zien scheel of juist slecht zien. 

Symptomen

Omdat een baby of peuter nog volop in ontwikkeling is, is het lastig om vast te stellen wanneer er sprake is van een oogafwijking. Herken je de volgende symptomen bij jouw kind? Dan is het verstandig om dit op het consultatiebureau aan te geven of om het bespreekbaar te maken bij de huisarts.

Je kind:

 • knijpt of wrijft veel in zijn of haar ogen tijdens televisiekijken.
 • gedraagt zich anders dan zijn of haar leeftijdsgenootjes.
 • kijkt regelmatig scheel wanneer hij of zij ouder is dan 3 maanden (slechts één van de twee ogen concentreert zich op een voorwerp).
 • heeft moeite met jou volgen met zijn of haar ogen.

Wanneer jouw pasgeboren baby eventjes scheel kijkt, hoef je niet direct alarm te slaan. Bij baby’s tot 3 maanden komt dit vaker voor en hoeft dit geen problemen te betekenen. Jouw kind is namelijk nog volop in het ontwikkelen en versterken van zijn of haar oogspieren. 

De herkenning van een lui oog is lastig, ondanks dat het zicht van jouw baby regelmatig wordt gecontroleerd op het consultatiebureau. Een lui oog kan met zekerheid worden vastgesteld op de leeftijd van 2,5 jaar door middel van een testje met plaatjes. Belangrijk bij de herkenning van een lui oog is dat dit gebeurt voordat een kind acht jaar is. Op dit moment is het ‘scherp zien’ nog volop in ontwikkeling waardoor het luie oog nog goed te behandelen is. Tijdens het behandelen wordt het ‘goede oog’ gedeeltelijk uitgeschakeld waardoor het minder goed zit. Dit kan door middel van een speciale pleister, maar ook door bijvoorbeeld een bril of oogdruppels. Behandel een lui oog nooit zelf, maar schakel altijd de huisarts in!

Wanneer heeft mijn kind een bril nodig?

Wanneer de huisarts dezelfde conclusie trekt als jij en een oogafwijking vermoedt, zal hij jouw kind doorverwijzen naar een orthopist. Een orthopist kan al bij heel jonge kinderen meten of ze een bril nodig hebben of niet. Lukt het jouw kind om met een bril weer scherp te kijken, dan kunnen zijn ogen weer goed gaan richten en verdwijnt het scheelzien vanzelf. Een ander voordeel is dat het vroegtijdig constateren van scheelzien voorkomt dat een oog lui wordt.

De symptomen van slechtziendheid bij kinderen

Hoe ouder je kind wordt, hoe eenvoudiger het is om een oogafwijking te constateren. Vaak heeft een kind op school de nodige problemen. Zo kan jouw kind vaak hoofdpijn hebben, veel in zijn ogen wrijven of zich slecht concentreren. Het kan zelfs zijn dat er een vermoeden van dyslexie ontstaat, terwijl het feitelijk slecht zicht is. Herken je de volgende symptomen bij je kind? Neem dan contact op met je huisarts.

Om hier duidelijkheid in te krijgen, bieden we een handig overzicht die jou en jouw kind een indicatie geeft.

Dit zijn de belangrijkste symptomen:

 • Je kind loenst. Bij loensen kijkt één of beide ogen niet recht naar voren wanneer ze dat moeten doen, maar schuin. Dit symptoom komt voornamelijk voor bij baby’s of jonge kinderen.
 • Je kind wrijft, knijpt of fronst regelmatig bij het lezen of televisiekijken.
 • Je kind zit steeds dichter bij de televisie om goed te zien.
 • Je kind heeft hoofdpijn of concentratieproblemen wanneer hij langdurig leest, een opdracht maakt of tekent.

jongetje met bril op een schommel aan het spelen

Ik denk dat mijn kind een bril nodig heeft, wat nu?

Als je vermoedt dat je kind een bril of lenzen nodig heeft, dan kun je bij Pearle Opticiens een goede oogmeting laten doen. Er zijn wel verschillende oogmetingen voor baby’s, jonge kinderen en oudere kinderen:

  • Babyogen en die van jonge kinderen (tot 8 jaar) worden in het ziekenhuis gecontroleerd.
  • Wanneer er een oogafwijking wordt vermoed bij kinderen tussen 8 en 12 jaar, wordt je kind gemeten door een optometrist van Pearle. Een optometrist kijkt naar veel meer dan ‘slechts’ de oogmeting. Hij kijkt onder andere naar de afstand tussen de ogen en de gezondheid van het oog. Hierdoor is hij in staat om in een vroeg stadium een oogafwijking te herkenning. Controleer van tevoren of de optometrist aanwezig is in het filiaal in jouw buurt, zodat je direct wordt geholpen.
  • Kinderen ouder dan 12 jaar worden door een van onze opticiens gemeten. Een opticien behandelt geen ernstige problemen, hiertoe is hij niet bevoegd. Indien hij dit wel vermoedt, zal hij je kind doorverwijzen naar een oogarts.

  Heb je het vermoeden dat je kind slechter ziet? Kom dan langs bij een van onze opticiens! Zij helpen je graag verder. Of kijk alvast bij onze ruime collectie kinderbrillen om inspiratie op te doen.

Plaats een reactie

Navigeer