Droge ogen en lenzen: met deze 5 tips kom je ervan af!

Heb je vaak of snel last van droge ogen? Droge ogen in combinatie met het dragen van lenzen is niet ideaal. Je ogen kunnen gaan irriteren, wat voor vervelende situaties kan zorgen. Ook kun je een prikkelend gevoel ervaren of zelfs wazig zien. Vaak ga je automatisch vaker knipperen met je ogen om het probleem op te lossen. Toch wilt dit niet altijd helpen.

Maar waardoor wordt deze irritatie veroorzaakt en belangrijker, wat kun je ertegen doen? Wij geven 5 tips om droge ogen te voorkomen of te verhelpen. Daarnaast geven wij advies voor de beste (dag)lenzen voor droge ogen. Doe onze online test om te zien of contactlenzen iets voor jou zijn!

Weet je al welke lenzen het beste bij je passen? Bestel jouw favoriete lenzen direct online in onze webshop!

Shop direct jouw contactlenzen

De oorzaken van droge ogen

De meest voorkomende veroorzakers zijn airconditioning en harde wind. De droge en/of harde wind zorgt er namelijk voor dat je ogen uitdrogen. Ook langdurig staren, zoals we naar een beeldscherm als vanzelf doen, kan voor het gevoel van droge ogen zorgen. Maar ook sigarettenrook op het terras kan een geïrriteerd gevoel veroorzaken. In deze rook zitten teer- en andere vuildeeltjes die je ogen binnendringen en onder je lenzen terechtkomen. Hierdoor ervaar je hetzelfde prikkelende gevoel als wanneer ze uitgedroogd zijn.

Ontdek meer over droge ogen in de winter in ons blog over dit onderwerp.

Maar ook het warme weer speelt een belangrijke rol. Warm weer betekent droge lucht en dat merken je ogen direct. Wist je overigens dat ogen zweten, net als de rest van je lichaam? Afvalstoffen die met zweet meekomen, kunnen jouw ogen irriteren.

Maar het kan ook zijn dat jouw contactlenzen droge ogen veroorzaken…

Droge ogen dóór lenzen?

Droge ogen worden soms ook veroorzaakt dóór lenzen. Bijvoorbeeld wanneer je je lenzen te lang draagt of als de lenzen niet goed bij jouw ogen passen.

Ontdek welke lenzen bij jou passen

Ga in dat geval terug naar de winkel en vraag om advies. Je kiest bij ons uit een ruim assortiment en bent ervan verzeker dat je contactlenzen vindt die perfect aansluiten op jouw kijkgedrag!

5 tips die jouw ogen kunnen waarderen!

Maar hoe los je droge ogen op en nog beter, hoe voorkom je ze?

Ervaar je een van bovenstaande veroorzakers? Dan kun je deze natuurlijk het beste uit de weg gaan. Dus, ga achter een windscherm zitten of vergroot de afstand tussen de roker en jou. Als de facilitaire dienst het toelaat, zet de airconditioning lager of uit.

Daarnaast zijn er nog 5 tips die je te allen tijde kunt gebruiken tegen droge ogen:

 • Houd je ogen en lenzen goed schoon. Reinig en onderhoud je contactlenzen regelmatig. Benieuwd hoe? Wij geven je 4 handige tips om je lenzen schoon te houden.
 • Houd jezelf koel! Zo zweten je ogen minder en ervaar je minder geïrriteerde ogen. Zoek je verkoeling in het zwembad? Vergeet dan niet om je lenzen uit te doen!
 • Blijf (bewust) met je ogen knipperen om de vochttoevoer te stimuleren, vooral als je veel uren voor een beeldscherm doorbrengt.
 • Draag lenzen nooit langer dan aanbevolen (maak bijvoorbeeld een notitie in je agenda als je je lenzen moet vervangen). Of draag daglenzen. Daglenzen zijn het meest hygiënisch van allemaal waardoor je het meeste comfort en gebruiksgemak ervaart.
 • Gebruik oogdruppels om je ogen vochtig te houden. Vooral als bovenstaande oplossingen niet voor jou werken. Er zijn overigens oogdruppels die speciaal zijn ontworpen voor droge ogen: deze druppels verfrissen je ogen en verhelpen droogheid direct.

Je ontdekt alles over droge ogen op onze speciale pagina.

De beste (dag)lenzen voor droge ogen

Wanneer je vaak last hebt van droge ogen, wil je natuurlijk de beste lenzen dragen. Hierin heb je verschillende mogelijkheden. Zo zijn er speciale lenzen ontwikkeld die meer zuurstof doorlaten. Maar de beste lenzen voor droge ogen zijn daglenzen.

Silicone hydrogel lenzen

Profiteren van de nieuwste technologieën? Kies dan voor silicone hydrogel lenzen. Deze zachte, geavanceerde lenzen behoren tot de bestverkochte lenzen. De lenzen bieden extra comfort in vergelijking net de traditionele soft hydrogel lenzen omdat ze tot wel vijf keer meer zuurstof tot het oog doorlaten. Ideaal voor iedereen die snel last heeft van droge ogen!

Laag watergehalte

De meeste lenzendragers krijgen last van droge ogen doordat de lens een te laag watergehalte heeft. Toch is dit niet voor iedereen het geval. Sommige contactlensdragers hebben last van het tegenovergestelde. Het water in de contactlens verdringt het natuurlijke traanvocht waardoor er droge ogen ontstaan. Denk jij dat de beste daglenzen voor jouw droge ogen minder water vast moeten houden? Bespreek dit dan met jouw opticien bij Pearle.

Twijfel je of je oogafwijkingen hebt en wil je niet direct naar een opticien? Doe dan eerst thuis de online oogtest.

Weet je al welke lenzen het beste bij je passen? Bestel jouw favoriete lenzen direct online in onze webshop!

Shop direct jouw contactlenzen

4 Reacties

 1. Hoi,
  Een paar weken terug heb ik een nieuwe sterkte lenzen gekregen om uit te proberen (ik neem aan dat het gewoon maand lenzen waren), maar na twee en een halve week kreeg ik er erg veel last van en uiteindelijk bleek dat er in allebei meerdere kleine scheurtjes zaten. Ik ben toen terug gegaan en ik heb nu drie dagen het nieuwe (uitprobeer paar) gebruikt en weer zat er in een van de lenzen een klein scheurtje. Ik heb toen even op internet gekeken waardoor dit gebeurt, want ik heb er in de paar jaar dat ik al lenzen draag, nog nooit last van gehad, en daar stond dat het komt door droge ogen of de manier waarop je je lenzen uit doet. De manier waarop is niet veranderd dus ik denk niet dat dat het is. Zou het dan door droge ogen kunnen komen?
  Met vriendelijke groet,
  Lianne

 2. Stacey van team Pearle

  Hallo Lianne,
  Wat rot dat er scheurtjes in je uitprobeerlenzen zijn gekomen! Heb je al aan de opticien laten zien hoe jij je lenzen uitdoet? Misschien is er onbewust toch iets daarin veranderd. Gebruik je ook inzetvloeistof? Zo voorkom je dat de lenzen dubbelklappen bij het indoen. Kom gerust langs in de winkel voor gratis advies.
  Groetjes, team Pearle.

 3. Dat lenzen scheurtjes krijgen… daar heb ik ook iedere keer weer last van. Vaak komen ze al met scheurtjes uit de verpakking. Nooit eerder last gehad. Vind de kwaliteit enorm achteruit gaan.
  Zijn de lenzen goed, dan zijn ze vaak al binnen een week kapot. En ik heb 2 weekse lenzen. Vind dat dat niet mag gebeuren, betaal maandelijks genoeg ervoor.

 4. Lisanne van team Pearle

  Hi Bianca,
  Dat mag zeker niet gebeuren! Je hebt als klant altijd recht op onze kwaliteitsgarantie: https://www.pearle.nl/service/kwaliteitsgarantie.
  Je kunt het beste even langs de winkel gaan om dit te bespreken met je contactlensspecialist of opticien.

  Groet,
  Lisanne van Team Pearle

Plaats een reactie

Navigeer