Welke kinderbril past bij mijn kind? Gebruik onze checklist!

Je kind heeft een bril nodig, maar waar moet je op letten bij de aanschaf van een kinderbril? Het uitgebreide aanbod maakt het er niet makkelijker op… Daarom geven wij je een handig stappenplan zodat je – samen met jouw zoon of dochter – met veel plezier een bril kiest.

Praktische tips die je helpen de juiste keuze te maken

Er is genoeg keuze in kinderbrillen: in de winkels en online. Hoe moet je nu kiezen? Laat je het volledig van de smaak van je kind afhangen of houd je zelf de touwtjes in handen?

Wij zijn voorstander van de gouden combinatie: let op de praktische kanten van de bril terwijl je tegelijkertijd aan brillenstijl en smaak van je kind denkt.

We beginnen met de functionele tips:

1. Materiaal kiezen

Kindermonturen worden gemaakt van metaal of kunststof (acetaat). Kunststof brillen gaan minder snel kapot, zijn lichter in gewicht en goedkoper in aanschaf.

Maar een metalen montuur heeft als voordeel dat je kind een breder blikveld ervaart. Er is immers meer ruimte voor glas. De monturen zijn daardoor ook licht in gewicht en comfortabel om aan te meten.

2. Poten kiezen

Er zijn verschillende kinderbrillen die poten met ‘krul’ hebben. Deze poten krullen verder om de oren dan monturen voor volwassenen. Zo blijft het montuur beter zitten. Dit is vooral handig al je kind de hele dag door zijn bril nodig heeft.

Wordt de bril enkel gedragen voor goed zicht op het schoolbord? Dan zijn krulpoten minder handig omdat het meer moeite kost om de bril op-en-af te zetten.

3. De juiste scharnieren

Let op de scharnieren van de bril. Een kinderbril met flexibele scharnieren zorgt ervoor dat de poten ook wat naar buiten kunnen buigen. Zo gaat de bril minder snel kapot wanneer je kind hem hardhandig op- of afdoet.

4. Kraswerende glazen

Logischerwijs gaat je kind speels om met zijn bril. Daarom zijn kraswerende glazen een echte aanrader.

Daarnaast zijn ontspiegelde glazen het overwegen waard. Met ontspiegeld glas ziet jouw kind scherp zonder dat zijn klasgenootjes in spiegelende glazen hoeven te kijken.

Idealiter beschermen de glazen ook de ogen van je kind tegen UV-straling. Met UV-straling hebben ze dagelijks te maken en dat kan op latere leeftijd netvliesslijtage veroorzaken.

Wist je dat steeds meer kinderen een bril nodig hebben? >>>

Stijltips voor de aanschaf van de kinderbril

 • Brillentrends
  Kinderen weten op steeds jongere leeftijd wat wel of niet in de mode is. Het is daarom handig om van tevoren de brillentrends te bekijken. Je kind draagt immers liefst een hippe kinderbril. Nike brillen zijn vooral geliefd onder kids.
 • Ouder(s)
  Als je als ouder een bril draagt, kan het zijn dat je kind naar een zelfde soort montuur uit kijkt. Bekijk daarom brillen die lijken op jouw montuur.
 • Gezichtsvorm
  Welk gezichtsvorm heeft je kind? Een goede bril complementeert het gezicht van je kind. Een ronde bril is daarom meer geschikt voor een vierkant gezicht en andersom. Lees er alles over in dit blog.
 • Montuurkleur
  Welke kleding draagt je kind? Zijn dat vooral blauwe en grijze kleuren? Dan past een felblauw of groen montuur hier goed bij. Daarnaast zijn er ook veel pastelkleuren te vinden die bij vrijwel alle kleuren goed staan.

Heeft je kind een mooie bos bruin haar? Dan versterkt een bruin gekleurde bril of turtoise bril de haarkleur prachtig!

Als jullie samen een bril hebben uitgekozen, dan is het belangrijk dat de bril comfortabel zit. De opticien stelt de bril in de winkel voor je af. Mocht hij in de toekomst toch scheef gaan zitten, dan ben je altijd welkom om hem opnieuw af te laten stellen.

onze
acties

bekijk onze acties

onze
brillen

bekijk onze brillen

maak een
afspraak

maak een afspraak

Plaats een reactie

Navigeer