De scholen gaan weer beginnen: tijd voor een bril?

Wanneer je je rijbewijs wilt halen, vraagt je instructeur of je een kenteken van een bepaalde afstand kan lezen. Pas op dat moment wordt de link gelegd tussen deelnemen aan het verkeer en goed zicht. Terwijl kinderen zich natuurlijk al veel eerder in het verkeer begeven. Ze gaan lopend naar school, skaten in de buurt of op de fiets naar het voetbalveld. Maar niet allemaal hebben ze scherp zicht, terwijl dat juist zo belangrijk is.

Onderzoek

Uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland en Pearle blijkt dat een derde van de ouders nog nooit de ogen van hun kind heeft laten testen. Terwijl goed zicht in het verkeer vooral belangrijk is om de afstand en snelheid van bijvoorbeeld een auto in te kunnen schatten – goed zicht is dus van levensbelang!

Voor kinderen is deelnemen aan het verkeer sowieso al lastiger dan voor volwassenen. Kinderen hebben een smaller blikveld waardoor ze meer met hun gezicht naar rechts en links moeten draaien om te zien wat er daar gebeurt. Daarnaast kunnen kinderen zich minder lang concentreren en nog niet goed bepalen uit welke richting geluid komt. Ook is evenwicht bewaren lastig, wat vooral op de fiets gevaarlijk is. Ook zijn kinderen de verkeersregels snel vergeten wanneer er bijvoorbeeld plotseling een bal de weg op rolt. Allemaal redenen waardoor goed zicht extra belangrijk is.

Ontwikkeling van kinderogen

Kinderogen zijn voortdurend in ontwikkeling. Vanaf twee á drie jaar gaan kinderen pas diepte zien. Als ze zes zijn hebben kinderen vaak een normale gezichtsscherpte, maar tot de leeftijd van tien jaar kan dit nog verbeteren. Het kan dus zijn dat een kind nu een andere sterkte nodig heeft dan vorig schooljaar, of zelfs helemaal geen bril meer nodig heeft. Andersom kan het ook zijn dat een kind vorig jaar prima kon zien, maar nu wel een bril nodig heeft. Daarom is een jaarlijkse oogmeting geen overbodige luxe. Vlak voordat de scholen beginnen, aan het eind van de zomervakantie, is dan een goed moment.

Veilig fietsen

De resultaten uit de oogmeting geven aan of jouw kind een bril nodig heeft om goed te kunnen zien. Dit is belangrijk, zeker wanneer je hebt afgesproken dat jouw zoon of dochter na de zomervakantie zelf naar school mag fietsen. Wil je meer weten over een oogmeting bij kinderen? Lees dan hier verder of maak een afspraak met een van onze optometristen.

Reageren is niet mogelijk

Navigeer

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder