Heeft je kind een blauwfilterbril nodig?

Wanneer de zomer afgelopen is, worden de dagen weer korten en blijven we meer binnen. Logisch dat kinderen deze maanden vaker en langer achter de tablet, televisie, smartphone of computer te vinden zijn. Wat is het effect van al die beeldschermen op kinderogen? Hoeveel ‘schermtijd’ kun je het beste aanhouden? En wat kun je doen om de ogen van je kind te beschermen? We leggen het uit.

In dit artikel staan wij stil bij de volgende onderwerpen:

  • Het effect van blauw licht;
  • Schermtijd voor je kind;
  • Beschermen tegen de tablet.

Wil je weten hoe het gesteld is met de gezondheid van de ogen van je kind? Onze optometristen voeren oogmeting voor kinderen vanaf 8 jaar uit. Opticiens verrichten oogmetingen bij kinderen vanaf 12 jaar oud.

Het effect van blauw licht

Met blauw licht bedoelen we eigenlijk blauw led-licht. Blauwlicht zit op het hoogste einde van het zichtbare lichtspectrum en heeft daardoor de kortste golflengten. Hoe korter de golflengten, hoe meer energie en dus hoe dieper het licht je ogen binnendringt.  Blauwlicht wordt in allerlei beeldschermen gebruikt en zorgt voor vermoeide ogen, slecht slaapkwaliteit en kan netvliesveroudering (maculadegeneratie, lees er hier meer over) in de hand werken. Daarnaast zorgt het vele dichtbij kijken voor bijziendheid.

Hoeveel schermtijd voor je kind?

Schermtijd voor kinderen is inmiddels een begrip geworden; het betekent dat je een maximale kijktijd op beeldschermen afspreekt. In de praktijk blijkt het vaak lastig te bepalen hoeveel schermtijd eigenlijk goed en haalbaar is. Stichting Mijn Kind Online adviseert de volgende schermtijd per dag, voor kinderen van verschillende leeftijden:

  • 6-8 jaar: maximaal 1 uur, periodes van maximaal 30 minuten;
  • 8-10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur;
  • 10-12 jaar: maximaal 2 uur;
  • 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur.

Onlangs werd een praktischer richtlijn bedacht, namelijk de 20-20-2 regel. Dit wil zeggen dat je, dit geldt ook voor volwassenen, na 20 minuten op een beeldscherm te hebben gekeken, 20 seconden in de verte dient te kijken. Daarnaast blijft het een must om elke dag in ieder geval 2 uur buiten te zijn.

Je kind beschermen tegen de tablet

Naast duidelijke regels over schermtijd voor je kind af te spreken, kun je kinderogen ook beschermen met een blauwfilterbril. Dit is een gewoon montuur met glazen zonder sterkte en met blauwfiltercoating. Zo krijgt je kind niet onnodig veel blauw led-licht binnen en blijven zijn ogen goed beschermd tegen latere oogafwijkingen. Als je kind een sterkte nodig heeft, is een computerbril, ook wel bekend als beeldschermbril, een uitkomst. Deze is speciaal voor schermafstand afgesteld en kun je eventueel ook uitbreiden met een blauwfilterbescherming.

Wil je weten hoe het gesteld is met de gezondheid van de ogen van je kind? Onze optometristen voeren oogmeting voor kinderen vanaf 8 jaar uit. Opticiens verrichten oogmetingen bij kinderen vanaf 12 jaar oud.

Reageren is niet mogelijk

Navigeer

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder