Zo werkt een oogmeting bij kinderen

Kinderen zijn volop in ontwikkeling. Hun ogen ook, en daardoor verandert de sterkte van hun ogen vaak. Wanneer kinderen klachten hebben als hoofdpijn, dubbelzien, zich niet kunnen concentreren of moeite hebben met lezen, dan is een oogmeting aan te raden. Maar hoe werkt een oogmeting bij kinderen?

Kinderen jonger dan acht jaar gaan hiervoor naar de orthoptist en oogarts in het ziekenhuis. Kinderen van acht jaar en ouder kunnen ook bij een optometrist terecht, te vinden bij een aantal Pearle winkels. Hieronder leggen wij uit hoe een oogmeting bij Pearle werkt.

Gezondheid staat voorop

Bij Pearle spreken we liever van een oogonderzoek dan van een oogmeting. Dit omdat de gezondheid van de ogen minstens zo belangrijk is als de sterkte bij het aanmeten van een bril. Voor een oogonderzoek bij je kind loop je dan ook niet even in en uit. Afhankelijk van diverse factoren neemt het in totaal een uur (en soms zelfs langer) in beslag.

Heb je het vermoeden dat je kind minder goed ziet? Breng dan samen een bezoek aan een opticien in jouw buurt voor een oogmeting. Als je alvast online een afspraak maakt, dan weet je zeker dat de opticien tijd voor jullie heeft!

 

Maar wat doen we bij zo’n oogonderzoek?

Eerst bespreekt de optometrist de klachten. Bijvoorbeeld hoofdpijn, dubbelzien, niet kunnen concentreren of moeite hebben met lezen. Daarna kijkt hij met een speciaal apparaat of het veilig is om de ogen te druppelen.

Kinderen onder de twaalf jaar zijn veel beter in staat om hun ogen scherp te stellen dan volwassenen. Hierdoor zijn ze ook in staat om tijdens de momentopname van de oogmeting positiever te scoren dan in het dagelijks leven. Om toch een realistische meting uit te voeren, gebruiken we oogdruppels om te voorkomen dat kinderen de meetresultaten beïnvloeden. Met de druppels kunnen de ogen goed scherp stellen.

De optometrist druppelt één of meerdere keren de ogen. Deze druppels moeten ongeveer een half uur inwerken. Hoe lichter de ogen, hoe minder pigment en des te sneller de druppels zijn ingewerkt.

Sterkte bepalen en bril kiezen

Vervolgens neemt de optometrist met een lamp de gezondheid van de ogen onder de loep. Als hij iets afwijkends ontdekt, volgt het advies om naar het ziekenhuis te gaan en daar een diagnose te laten stellen. Zijn beide ogen gezond, dan bepaalt hij de sterkte.

Wel is een vervolgafspraak altijd nodig; minimaal 48 uur en idealiter een week later. Dan kijkt de optometrist of de druppels zijn uitgewerkt, hoe de samenwerking tussen beide ogen is en of de aangemeten sterkte de juiste is. Hierna zit het werk van de optometrist erop en kun je een bril uitzoeken in de winkel.

Heb je slechts een vermoeden? Dit zijn de signalen die aantonen dat jouw kind mogelijk een bril nodig heeft >>>

Voordelen

Het voordeel van het oogonderzoek doen bij de optometrist in de winkel, is dat je hier snel terecht kunt. Ook wordt naar zowel de gezondheid als naar de sterkte gekeken. In het ziekenhuis is hiervoor een combinatieafspraak nodig met de orthoptist en de oogarts. En heb je voor een afspraak in het ziekenhuis een verwijzing van de huisarts nodig. Als je langskomt in de winkel, kan dit zonder verwijsbrief. Een oogonderzoek bij Pearle kost 29 euro en de resultaten krijg je altijd mee naar huis.

Oogarts, opticien of optometrist?

De opticien is niet bevoegd om een oogmeting uit te voeren bij alle kinderen. Er zijn verschillende oogmetingen voor baby’s, jonge kinderen en oudere kinderen:

  • Baby’s en kinderen tot 8 jaar kunnen een oogmeting laten uitvoeren in het ziekenhuis;
  • Tussen 8 en 12 jaar wordt een oogmeting gedaan door een optometrist.
  • Vanaf 12 jaar kan een kind gemeten worden door de opticien.

Tips

Maak je een afspraak voor een oogonderzoek bij Pearle? Dan is het goed om rekening te houden met de volgende zaken:

  • De druppels zorgen ongeveer een dag lang voor een zweverig gevoel en wazig zicht. Plan daarom een afspraak bij voorkeur aan het eind van de dag in, zodat je kind snel erna naar bed kan. Ook is een zaterdag handig, omdat daar geen schooldag op volgt.
  • Neem de zonnebril van je kind mee naar de eerste afspraak, want de druppels zorgen ervoor dat de pupillen groter worden en de ogen meer licht binnen krijgen.
  • Bereid je kind voor op wat komen gaat. Leg bijvoorbeeld uit dat de apparaten en druppels geen pijn doen. Dit scheelt een hoop stress! De onderstaande video uit het programma Heel Holland Zorgt laat globaal zien wat je kunt verwachten.

Kom samen met je kind langs bij de opticien. Maak alvast een afspraak online!

 

onze
acties

bekijk onze acties

onze
brillen

bekijk onze brillen

maak een
afspraak

maak een afspraak

Plaats een reactie

Navigeer