Wanneer kan ik mijn ogen laten laseren?

Ooglaseren – je denkt er misschien wel eens over na. Het is natuurlijk fantastisch om scherp te kunnen zien zonder bril of lenzen. Maar je vraagt je misschien ook af of het wel veilig is en hoe het in z’n werk gaat. En je bent vast en zeker ook benieuwd wanneer jouw ogen voor een laserbehandeling in aanmerking komen. Wij geven antwoorden op deze vragen zodat jij precies weet waar je aan toe bent.

Die ene collega, je tante of een vriend: iedereen kent wel iemand die zijn of haar ogen heeft laten laseren. Meestal zijn ze heel tevreden. Maar wanneer kun je je ogen eigenlijk laten laseren? En wanneer juist niet?

Hoe werkt ooglaseren?

Kort gezegd: ooglaseren is een correctie van de bolling van je oog via hightech laserapparatuur. Die maakt piepkleine aanpassingen aan je hoornvlies, waardoor het licht weer precies op de juiste plaats op je netvlies valt. Met als resultaat dat je scherp ziet, zonder bril of contactlenzen.

Veiligheid en mogelijke nadelen van ooglaseren

Ooglaseren gebeurt al zo’n dertig jaar. In die tijd zijn de technieken steeds beter geworden en ook de apparatuur geavanceerder. Je kunt er dan ook vanuit gaan de ooglaseren veilig is – in ieder geval in Nederland.

Natuurlijk kan er altijd iets misgaan wanneer je je ogen laat laseren. Gelukkig gebeurt dat niet vaak: bij de meeste ooglaserklinieken krijgt ongeveer 1% van de mensen na het ooglaseren een complicatie. Bijvoorbeeld een infectie of last van droge ogen direct na de behandeling.

Wanneer kan ik mijn ogen laten laseren?

Als je wilt weten of ooglaseren iets voor jou is, ga dan eerst langs je opticien voor een oogmeting. Hij of zij beoordeelt of een vooronderzoek bij een laserkliniek wel of geen zin heeft. Als je groen licht krijgt, kun je je aanmelden bij een laserkliniek. Daar bekijkt een oogarts nog intensiever of jouw ogen inderdaad in aanmerking komen. Bij ongeveer 20% van de mensen is een behandeling na dat vooronderzoek niet mogelijk.

Basisvoorwaarden van het ogen laseren

Ooglaserklinieken stellen de volgende basisvoorwaarden voor een laserbehandeling:

 • Je bent minstens 18 en maximaal 60 jaar.
 • Je oogsterkte is in de afgelopen zes maanden niet veranderd.
 • Je verkeert in goede gezondheid.
 • Je oogafwijking ligt tussen -10 en +4,5 (inclusief cilinderafwijking).
 • Je hebt geen last van ‘droge ogen’.
 • Je bent niet zwanger of net bevallen.
 • Je geeft minstens 3 maanden geen borstvoeding meer.
 • Je hebt geen lui oog met minder dan 30% zicht.
 • Je hebt geen staar.

Voldoe je niet aan alle bovenstaande voorwaarden, dan is de behandeling niet geschikt voor jou. Maar zelfs als je wel overal aan voldoet, is het nog niet zeker of het mogelijk is. De oogarts in de kliniek bekijkt eerst of er nog meer redenen zijn waarom het niet kan. Bijvoorbeeld als je een oogziekte of -afwijking hebt.

Het alternatief voor ooglaseren: Nachtlenzen

Is ooglaseren niet voor je weggelegd of lijkt het je allemaal toch net iets te eng en ingrijpend, maar wil je wel overdag scherp kunnen zien zonder bril of lenzen? Dan zou je met je opticien kunnen overleggen of nachtlenzen misschien iets voor jou zijn. Nachtlenzen corrigeren je ogen terwijl jij lekker ligt te slapen! ’s Ochtends doe je ze weer uit et voilà: de wereld ligt haarscherp aan je voeten.

4 Reacties

 1. Mariet de Jongh

  Waarom is de maximum leeftijd 60 jaar. Ben 64 , sta er wel van te ‘kijken’ dat het niet meer kan. En hoe zit het met een leesbril, als je gelaserd bent. Groeten Mariet

 2. team Pearle

  Hallo Mariet,
  Officieel gezien is er geen maximum leeftijd verbonden aan een ooglaserbehandeling. Maar omdat mensen vanaf ongeveer 45 jaar ouderdomsverziendheid ontwikkelen, zullen zij slechts kort kunnen genieten van de resultaten van een ooglaserbehandeling. Ouderdomsverziendheid zorgt ervoor dat je een leesbril nodig hebt en dat kan nog niet behandeld worden met ooglaseren.
  Groetjes, team Pearle.

 3. Ik heb zo’n 12 jaar geleden m’n ogen laten laseren en draag nu sinds 2 jaar weer een bril!!?!! Ik heb er toendertijd zo’n 2100 euro betaald!! En nu kunnen ze niet opnieuw gelaserd worden, omdat m’n hoornvlies (veel) te dun is (geworden)! En ik kreeg toen een levenlang garantie!! Heb ik dus niks meer aan !!

 4. Ik ken zelfs iemand die haar ogen op haar 85ste heeft laten laseren dus snap die maximum van 60 helemaal niet

Navigeer

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder