Hoofdpijn? Misschien heb je een bril nodig

Kloppend, stekend, zeurderig – veel mensen hebben weleens hoofdpijn. Gelukkig is de oorzaak meestal onschuldig en gemakkelijk op te lossen. Bijvoorbeeld door een bril te kopen of je huidige bril te voorzien van de juiste sterkte. In dit artikel bespreken we de oorzaken en oplossingen van hoofdpijn door een bril. Hoe zit dat precies en helpt een bril bij jouw klachten? Wij leggen het je uit.

Is er een bril tegen hoofdpijn?

Er bestaat geen bril speciaal tegen hoofdpijn. Een bril kan daarentegen wel degelijk helpen tegen hoofdpijn of het juist veroorzaken. Het dragen van de juiste bril zorgt er namelijk voor dat je scherp ziet. Zie je niet scherp? Dan kan dit de oorzaak zijn van je hoofdpijn.

Oorzaken van hoofdpijn door onscherp zicht of een bril

Hoofdpijn door (gebrek aan) een bril heeft twee kernoorzaken. De eerste is dat je geen bril draagt, maar deze wel nodig hebt. De tweede is dat je wel een bril draagt, maar de bril de verkeerde sterkte heeft. In beide gevallen komt het erop neer dat je geen scherp zicht hebt. In dit geval ga je bewust of onbewust compenseren om toch scherp te zien. Hierdoor krijg je bijvoorbeeld gespannen spieren, vermoeide ogen of ga je je lensspiertjes onnodig aanspannen. Deze klachten kunnen er dan weer voor zorgen dat  je hoofdpijn krijgt. Wij leggen alle drie de oorzaken hieronder stap voor stap voor je uit.

Oorzaak 1: Onscherp zicht achter het beeldscherm

Veel mensen zitten langaaneengelsoten aan een bureau achter een computer. Als je met je ogen moet knijpen om te kunnen zien wat er op je scherm staat, buig je waarschijnlijk ook je nek naar voren. Dat is een onnatuurlijke houding die je nek- en schouderspieren voortdurend onder spanning zet. De spanning in je spieren en de lichamelijke stress die hierbij komt kijken kan na een tijdje voor hoofdpijn zorgen. Verder zorgt het knijpen met je ogen ervoor dat je je ogen lang en intens laat compenseren voor slecht zicht. Grote kans dat de bril die je draagt niet de goede sterkte meer is, of wanneer je geen bril draagt je er wel eentje nodig hebt.

Herken je deze klachten? Dan is het een goed moment om een afspraak te maken voor een oogmeting om te checken of je inderdaad een bril (of lenzen) nodig hebt.

Oorzaak 2: Hoofdpijn door het onnodig aanspannen van oogspieren

Krijg je hoofdpijn in combinatie met wazig zicht, de ene keer veraf en de andere keer dichtbij? Dat kan komen door een ‘accommodatie spasme’. Dan kunnen de spieren waarmee je ‘scherp stelt’ (de accommodatiespieren) zich niet meer goed ontspannen, omdat je ze te veel en te intensief gebruikt. Het komt vooral voor bij tieners, vaak door stress. Maak een afspraak met een optometrist, die kan beoordelen wat er misschien aan de hand is.

Oorzaak 3: Hoofdpijn door vermoeide ogen (zwaar, geïrriteerd of branderig gevoel)

Bij onscherp zicht span je je ogen onnodig in. Doe je dit langdurig en intens, dan kan dit leiden tot vermoeide ogen. Dit veroorzaakt vaak (vage) hoofdpijn en oncomfortabel zicht. Het begint in de loop van de dag of na ingespannen lezen. Je ogen voelen zwaar, geïrriteerd en/of branderig aan. Niet fijn! Vaak ga je door de klachten in je ogen wrijven of stoppen met lezen. De bijbehorende hoofdpijn zit boven je wenkbrauwen, bij je slapen of in je achterhoofd. En soms in je hele hoofd. 

Hoe ontstaan vermoeide ogen door onscherp zicht of het dragen van een bril?

Er zijn verschillende manieren waarop onscherp zicht en het dragen van een bril tot vermoeide ogen kunnen leiden. Mogelijke oorzaken zijn:

  • Je ogen staan niet vanzelf ‘recht’, waardoor je de neiging hebt om scheel te kijken. Je oogspieren willen dat corrigeren en dat kost (teveel) inspanning.
  • Je hebt nog geen bril, maar je hebt er wel een nodig. 
  • Je bril heeft de verkeerde sterkte.
  • Je kunt maar moeilijk wennen aan je nieuwe sterkte.
  • En dan zijn er ook nog onbekende oorzaken die kunnen zorgen voor vermoeide ogen. Een optometrist en/of (oog)arts kan dan verder onderzoek doen om de oorzaak te achterhalen.

Hoe voelt hoofdpijn door een bril?

Er is niet één soort hoofdpijn die je kan krijgen door een bril. Dit ligt wat gecompliceerder. Hoofdpijn rondom en achter je ogen kan bijvoorbeeld ontstaan doordat je je ogen bovenmatig inspant, omdat je niet scherp ziet door een verkeerde sterkte bril. Hoofdpijn achter in je hoofd kan onder andere ontstaan door gespannen spieren in je nek en schouderspieren. Dit komt doordat je een verkeerde zithouding aanneemt door onscherp zicht. 

Verhelpen van hoofdpijn met de juiste bril

Hoofdpijn door het gebrek aan een bril of het dragen van een bril met een onjuiste sterkte is erg vervelend, maar gelukkig gemakkelijk te verhelpen. Je moet simpelweg de juiste bril dragen. Kom hiervoor langs bij een opticien bij jou in de buurt. We doorlopen samen een oogmeting om de juiste sterkte en de juiste type bril voor jou te bepalen. Zo ga jij weer scherp zien en hoef je niet meer te compenseren voor wazig zicht. Ben je benieuwd of je überhaupt een bril nodig hebt? Ook hiervoor maak je een afspraak voor een oogmeting of lees eens ons artikel over hoe je weet of je een bril nodig hebt.

Maak een afspraak voor een gratis oogmeting

Heb je het gevoel dat je ogen achteruit gaan? Breng je ogen eens langs. Gaan ze leuk vinden. Met meer dan 340 Pearle Opticiens in Nederland is er altijd eentje bij jou in de buurt!

Plaats een reactie

Navigeer