Hoofdpijn? Misschien heb je een bril nodig

Kloppend, stekend, zeurderig – veel mensen hebben weleens hoofdpijn. Gelukkig is de oorzaak meestal onschuldig: gespannen nek- en schouderspieren. Dat kán komen omdat je een bril nodig hebt. Andere hoofdpijnoorzaken zijn bijvoorbeeld ‘vermoeide ogen’ (asthenopie) of het teveel aanspannen van je lensspiertjes. Hoe zit dat precies? En helpt een bril dan?

Gespannen spieren

Als je met je ogen moet knijpen om te kunnen zien wat er op je scherm staat, buig je waarschijnlijk ook je nek naar voren. Dat is een onnatuurlijke houding die je nek- en schouderspieren voortdurend onder spanning zet. Logisch dus dat dit voor hoofdpijn kan zorgen, als je het te lang doet.

Goed moment om een afspraak te maken met de opticien om te checken of je inderdaad een bril nodig hebt!

Vermoeide ogen: zwaar, geïrriteerd of branderig gevoel

‘Vermoeide ogen’ veroorzaakt vaak (vage) hoofdpijn en oncomfortabel zicht. Het begint in de loop van de dag of na ingespannen lezen. Je ogen voelen zwaar, geïrriteerd of branderig aan. Niet fijn, daarom ga je in je ogen wrijven of stoppen met lezen. De bijbehorende hoofdpijn zit boven je wenkbrauwen, bij je slapen of in je achterhoofd. En soms gewoon in je hele hoofd. Altijd verstandig om er even mee naar de huisarts of optometrist te gaan.

Een nieuwe bril kopen? Dan zijn dit de 6 punten waar je op moet letten >>> 

Hoe krijg je vermoeide ogen?

Als je bovenstaande klachten hebt, moeten je ogen of je oogspieren zich teveel inspannen.

Mogelijke oorzaken:

  • Je ogen staan niet vanzelf ‘recht’, waardoor je de neiging hebt om scheel te kijken. Je oogspieren willen dat corrigeren en dat kost (teveel) inspanning.
  • Je hebt nog geen bril – maar er wel een nodig.
  • Je bril heeft de verkeerde sterkte.
  • Je kunt maar moeilijk wennen aan je nieuwe sterkte.
  • En dan zijn er ook nog onbekende oorzaken, dan komen ze er dus niet achter waarom je vermoeide ogen hebt. Een optometrist en/of (oog)arts kan dan verder onderzoek doen.

Onnodig lensspiertjes aanspannen

Krijg je hoofdpijn in combinatie met wazig zicht, de ene keer veraf en de andere keer dichtbij? Dat kan komen door een ‘accommodatie spasme’. Dan kunnen de spieren waarmee je ‘scherp stelt’ (accommodatiespieren) zich niet meer goed ontspannen, omdat je ze te veel en intensief gebruikt. Het komt vooral voor bij tieners, vaak door stress. Maak een afspraak met een optometrist, die kan beoordelen wat er misschien aan de hand is.

Zonnebril tegen hoofdpijn

Als uitsmijter nog een tip: voel je hoofdpijn opkomen? Zet je zonnebril op. Vooral bruine en oranje glazen filteren het licht heel zacht. Dat is rustiger voor je ogen.

Vooral een gepolariseerde zonnebril doet wonderen. Je leest hier hoe gepolariseerde glazen werken >>>

Maak een afspraak voor een gratis* oogmeting

Heb je het gevoel dat je ogen achteruit gaan? Breng je ogen eens langs. Gaan ze leuk vinden.

 

*Altijd een gratis deskundige oogmeting bij aankoop van een (zonne)bril op sterkte.

Plaats een reactie

Navigeer