Sterretjes zien, wazig zien of droge ogen tijdens je zwangerschap? Hoe komt dat en wat je moet doen?

Ben je zwanger en heb je droge ogen of zie je wazig of sterretjes? Dan ben je niet de enige! Zwangerschapshormonen zorgen soms voor (tijdelijke) veranderingen in je zicht. Lees hier welke en wat je kunt doen.

Als je zwanger bent, verandert je hormoonhuishouding, stofwisseling en bloedsomloop. Daardoor kun je ook wat oogklachten ervaren. Meestal is er weinig aan de hand en wordt het moeiteloos behandeld. Gelukkig gaat het ook vanzelf weer over als je kind geboren is, of als je stopt met borstvoeding.

Wanneer je direct contact op moet nemen met je verloskundige of huisarts

Zie je sterretjes of heb je andere oogklachten in combinatie met erge hoofdpijn of een hoge bloeddruk? Neem direct contact op met je verloskundige of huisarts. Zij checken dan of er een andere oorzaak is, waar je snel bij moet zijn. Bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) of het HELPP-syndroom.

In dit blog staan wij stil bij zwangerschap, in combinatie met:

zwangere vrouw met man op bed met echo foto's

Droge ogen & zwanger

Tijdens je zwangerschap maak je soms minder traanvocht aan. Dat kan droge ogen Draag je contactlenzen? Dan heb je waarschijnlijk meer last van je droge ogen. Dat komt omdat je lenzen op de traanfilm drijven – en die is bij droge ogen wat stugger en dikker. Dat zorgt voor irritatie.

Wat kun je doen bij droge ogen?

 • Wissel je lenzen af met een bril.
 • Draag tijdens je zwangerschap een bril.
 • Gebruik oogdruppels (in overleg met je huisarts/verloskundige).

Wazig zien & zwanger

Ben je zwanger en zie je wazig? Dat kan komen door:

 • Bloedarmoede – je kunt dan ook dubbelzien of stippen en sterretjes zien.
 • Een hoge bloeddruk – als je een te hoge bloeddruk hebt wanneer je zwanger bent, kun je wazig gaan zien. Soms kan je ook vlekken zien of sterretjes wanneer je zwanger bent en een te hoge bloeddruk hebt.
 • Vocht vasthouden – als je hoornvlies daardoor gezwollen is, vervormt dat je zicht een beetje.

Wat kun je doen bij wazig zicht?

Maak een afspraak met je huisarts of verloskundige. Dat kom je erachter wat er precies aan de hand is en welke behandeling je nodig hebt.

Sterretjes zien & zwanger

Sterretjes zien als je zwanger bent, kan duiden op:

 • Een hoge bloeddruk of juist een lage bloeddruk.
 • Bloedarmoede
 • Een ernstige oorzaak: zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) of HELPP.

Wat kun je doen als je sterretjes ziet?

Zie je sterretjes en heb je ook erge hoofdpijn, een hoge bloeddruk of andere klachten? Dat kan wijzen op een ernstige oorzaak. Bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) of HELPP. Neem direct contact op met je huisarts of verloskundige.

Gezwollen oogleden & zwanger

Heb je gezwollen oogleden? Dat kan gebeuren als je teveel vocht vasthoudt tijdens je zwangerschap.

Wat kun je doen bij gezwollen oogleden?

 • Veel water of kruidenthee drinken.
 • Minder zout gebruiken.
 • Een nat lapje of schijfjes komkommer op je oogleden leggen.
 • Overleg met je huisarts of verloskundige; zij checken of er meer moet gebeuren.

Glaucoom & zwanger

Heb je glaucoom (een te hoge oogdruk)? Soms wordt die juist minder als je zwanger bent. Bespreek het dus even je huisarts – misschien moet je medicatie tijdelijk aangepast.

Handig om te weten tijdens je zwangerschap…

Nu niet ooglaseren

Als je zwanger bent, kun je niet je ogen laten laseren. De reden is natuurlijk dat je hoogstwaarschijnlijk minder scherp ziet vanwege je zwangerschapshormonen. En die verlaten je lichaam straks – waardoor je zicht weer verandert.

Nu (meestal) even geen nieuwe bril

Minder scherp zicht is echt vervelend. Maar wacht nu nog even met een nieuwe bril. Als je kind geboren is, kun je waarschijnlijk alles weer prima zien met de bril die je al had.

Krijg je echt behoorlijk hoofdpijn door het wazig zien? Dan kun je natuurlijk toch overwegen een bril met aangepaste sterkte aan te schaffen. Tijdelijk daglenzen dragen kan ook. Maar als je droge ogen hebt is dit niet de beste tijd om hiermee te beginnen.

Lenzen? Stap tijdelijk over op een andere sterkte

Draag je lenzen en heb je niet zoveel last van droge ogen? Dan is tijdelijk overstappen op daglenzen met een andere sterkte natuurlijk een hele goede optie.

We bekijken graag samen wat de beste en voordeligste tijdelijke oplossing voor jou is.

Oogmeting: drie maanden later

De sterkte die je ogen nodig hebben, verandert meestal weer drie maanden nadat je kind geboren is of drie maanden nadat bent gestopt met borstvoeding. Dan kun je waarschijnlijk alles weer prima zien met de bril of lenzen die je al had.

Meestal is het dus gewoon een kwestie van wachten tot je zwangerschapshormonen zijn uitgeraasd….

En dat is ook de perfecte tijd voor een oogmeting. Natuurlijk zeker als je nog steeds geen scherp zicht hebt, maar ook als het weer normaal lijkt. Dan kunnen we bepalen of er echt niets veranderd is, of dat je toch een andere sterkte nodig hebt.

Nog een hele fijne zwangerschap toegewenst, namens het hele Team Pearle!

Reageren is niet mogelijk

Navigeer

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder