Leesbril nodig? Hier moet je op letten als je een leesbril koopt

Gaat het (voor)lezen van een boek niet meer zoals je gewend bent? Heb je moeite met het scherpstellen van de letters? En denk je dat je een leesbril nodig hebt? Dan ben je zeker niet de enige. Zo’n 90% van alle Nederlanders boven de 50 jaar heeft een (lees)bril nodig. Maar wanneer heb je precies een leesbril nodig en wat moet je nu doen? Dat lees je hier!

Na je veertigste is er een kans dat je een leesbril nodig hebt. Niet omdat je gezichtsvermogen verslechtert, maar omdat de elasticiteit van je ooglens vermindert naarmate je ouder wordt. Dit wordt ook wel presbyopie genoemd. Bij presbyopie moet de ooglens zich steeds meer inspannen om scherp beeld te realiseren. Dat kan erg vermoeiend zijn.

In dit blog staan wij stil bij de leesbril. Ontdek of jij een leesbril nodig hebt aan de hand van de volgende onderwerpen:

Heb jij een leesbril nodig? Bekijk onze leesbrillen* direct!

* In sommige Pearle winkels liggen kant & klare leesbrillen voor €19, in verschillende modellen en kleuren. Vraag naar de beschikbaarheid bij jouw Pearle opticien.

Wat zijn de symptomen?

Of je een leesbril nodig hebt, kun je inschatten aan de hand van een aantal symptomen:

  • Je houdt je krant of boek ver van je af om de kleine letters te vergroten en beter te kunnen zien.
  • Je gaat (onbewust) bij een lichtbron of het raam staan om iets te lezen.
  • Je ervaart regelmatig hoofdpijn of vermoeide ogen (als je leest of voorleest).
  • Je bent bijziend, draagt een bril en zet deze steeds vaker af om van dichtbij scherp te kunnen zien.

Wat je moet doen als je denkt dat een leesbril nodig hebt

Klinken bovenstaande symptomen je bekend in de oren? Dan is het tijd om een afspraak te maken bij een van onze opticiens. We zijn gewoon geopend, veilig & verantwoord!

 

Onze opticiens kijken naar je oogafwijking en pupilafstand. Daarnaast sluit hij uit of medische oorzaken ten grondslag liggen aan de oogafwijking. Zijn er geen medische problemen? Dan kun je een montuur uitzoeken.

Waarom een kant-en-klare leesbril van de drogist of supermarkt niet zo’n goed idee is…

Misschien overwoog je een kant-en-klare leesbril van de drogist of de supermarkt – want dat is toch net zo makkelijk? Dat klopt, maar dat wil niet zeggen dat je er beter mee ziet:

  • De correctie van de glazen kan te sterk of te zwak zijn, waardoor je ogen alsnog hard moeten werken om scherp beeld te realiseren.
  • De correctie is van beide brillenglazen hetzelfde, terwijl de afwijkingen van jouw ogen van elkaar kunnen verschillen.
  • De brillenglazen van kant-en-klare brillen zijn niet geslepen en van minder goede kwaliteit.

Een goede leesbril is duurzaam, corrigeert jouw oogafwijking(en) en is tevens afgestemd op jouw (werk)omgeving. Zo kunnen onze opticiens jouw leesbril van een coating voorzien, zoals blauwfilters die het blauwe licht van je beeldscherm filteren.

Ga daarom altijd langs een opticien voor de beste kijkoplossing.

<< Bij Pearle profiteer je van 3 brillen voor de prijs van 1! Liever 1 bril? Krijg dan tot €100 extra brilvergoeding cadeau van ons voor een leesbril op sterkte! >>

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Welke soorten leesbrillen zijn er?

Leesbrillen met enkelvoudig glas

Als je zicht van dichtbij is verslechterd maar van veraf niet, dan zijn leesbril met enkelvoudige glazen perfect voor jou. Deze leesbril corrigeert alleen voor dichtbij en draag je dus alleen wanneer je ‘m nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je de krant leest, met een computer werkt of op je smartphone kijkt.

Bifocaal en multifocaal

Draag je al een bril of lenzen omdat je bijziend bent? Dan zijn bifocale of multifocale zichtsoplossingen ideaal. Deze oplossingen zijn voorzien van een leesgedeelte (voor dichtbij) én een gedeelte om mee in de verte te kijken.

Er is slechts één verschil die allesbepalend kan zijn voor jouw keuze:

  • Je herkent een bifocale bril direct aan het halve maantje dat onderin het glas is verwerkt. De overgang tussen deze twee sterktes is dan ook zeer scherp.
  • Bij multifocale glazen verloopt de overgang van het leesgedeelte naar de overige sterktes zeer soepel, zodat je ook alles ertussenin moeiteloos ziet.

Hoe lang gaat een leesbril mee?

Uit statistieken van het CBS blijkt dat zo’n 60% van alle Nederlanders boven de 40 jaar een (lees)bril draagt. Tussen de 50 en 60 jaar neemt dit percentage toe tot 90%. Dit komt doordat de elasticiteit van je ooglens blijft verslechteren. Daarom is het raadzaam om jaarlijks je ogen te laten controleren bij de opticien. Gemiddeld kun je zo’n 3 jaar met een leesbril doen.

Heb je moeite met goed zien van dichtbij? Blijf dan niet met de klachten rondlopen maar maak alvast een afspraak bij een opticien in jouw buurt. We zijn gewoon geopend, veilig & verantwoord!

Plaats een reactie

Navigeer