Kan iedereen lenzen dragen en is het iets voor mij?

Een van de meest gestelde vragen is of iedereen lenzen kan dragen. Meestal wordt deze vraag gesteld door iemand die iets bijzonders heeft: een sportblessure, droge of gevoelige ogen of een cilindrische afwijking. Na het lezen van dit artikel weet jij of jouw ogen geschikt zijn voor lenzen.

Spoiler alert – grote kans dat jij gewoon lenzen kunt dragen! Doe onze online test om te zien of contactlenzen iets voor jou zijn!

Ben je overtuigd van lenzen? Maak daarom een afspraak in de winkel voor een oogmeting voor lenzen.

 

Wanneer mag je lenzen dragen?

Lenzen zijn niet alleen praktisch, ze zijn ook nog eens makkelijk in gebruik (als lijkt dat niet zo) en erg comfortabel. En goed nieuws: iedereen kan ze dragen!

Ook als je…

een cilinderafwijking hebt;

Er zijn meer mensen met een cilindrische afwijking dan je denkt. Daarom zijn er ook contactlenzen met cilinder ontworpen. Dit noemen we torische lenzen: deze passen de vervorming van je ogen aan zodat je weer scherp beeld ontvangt.

astigmatisme hebt;

Astigmatisme is hetzelfde als een cilinderafwijking. Doordat je hoornvlies ongelijk gevormd is, worden de stralen gebroken en stelt het netvlies het beeld niet scherp . Het gevolg is dat je wazig ziet. Torische lenzen lossen dit op .

een multifocale oplossing nodig hebt;

Zie je zowel dichtbij als veraf slecht? Dan, is multifocaal jouw zichtsoplossing. Daarvoor zijn niet alleen brilglazen ontworpen, maar ook multifocale lenzen! Zo zie je op alle afstanden weer scherp. Deze zijn verkrijgbaar als maandlenzen, maar zeker ook als mutlifocale daglenzen.

hooikoorts hebt;

Met hooikoorts lijkt het onhandig om lenzen te dragen. Toch irriteren de juiste lenzen jouw ogen niet! Neem bijvoorbeeld daglenzen, de meest schone optie voor gevoelige ogen door hooikoorts.

droge ogen hebt;

Hetzelfde geldt voor droge ogen. Droge ogen worden veroorzaakt door beeldschermwerk of vuiltjes op je oogbol. Het is daarom belangrijk om hygiënische lenzen te dragen, zoals daglenzen. Maandlenzen of weeklenzen zijn ook mogelijk, maar je moet ze goed onderhouden en niet te lang doordragen.

Vaak last van droge ogen? Met deze tips kom je van droge ogen af.

lange nagels hebt;

Regelmatig krijgen onze opticiens de vraag hoe mensen met lange nagels lenzen goed in- en uitdoen. De belangrijkste regel is dat je handen en nagels goed schoon zijn.

Gebruik daarnaast zoveel mogelijk je vingertoppen, waarbij je voorkomt dat je nagels de contactlenzen aanraken. Lenzen zijn gevoelig waardoor ze snel beschadigen.

Even oefenen met in- en uitdoen om er handigheid in te krijgen!

Vaak zijn er ook verschillende lenzen die een uitkomst bieden voor meerdere problemen. Denk bijvoorbeeld aan multifocale lenzen met cilinder. Ben je benieuwd of lenzen je zullen bevallen? Probeer dan gratis lenzen uit bij Pearle, en lees onze tips voor de eerste keer lenzen dragen.

Wanneer lenzen geen optie zijn

Zelfs kinderen kunnen contactlenzen dragen, dus jij ook! De enige stelregel voor het dragen van lenzen is dat je er hygiënisch mee omgaat. Hetzelfde geldt voor kinderen: als ze verstandig en hygiënisch omgaan met lenzen, kunnen ze lenzen dragen.

Lenzen zijn dus voor iedereen geschikt.

Mocht je toch problemen ervaren met jouw lenzen, kom gerust langs in de winkel. Dan geven onze opticiens je extra tips en advies.

Plaats een reactie

Navigeer