Alles over droge ogen

Bijna één op de zes mensen heeft wel eens last van droge ogen. Niet fijn, vooral als je contactlenzen draagt. Maar ook achter de computer, voor de televisie, bij het lezen en tijdens het autorijden kunnen droge ogen heel vervelend zijn. Denk aan vermoeide en geïrriteerde ogen, maar ook aan wazig zicht.

Hoe ontstaan droge ogen?

Droge ogen ervaar je als je traanfilm niet optimaal werkt. Een traanfilm is het dunne laagje traanvocht dat na elke keer knipperen over je oog wordt verdeeld. Het kan zijn dat je structureel last hebt van droge ogen. Er wordt dan onvoldoende traanvocht aangemaakt of het traanvocht is van onvoldoende kwaliteit. Vooral bij mensen op leeftijd is dit geregeld het geval. Maar het kan ook zijn dat bepaalde activiteiten of omgevingsfactoren bijdragen aan droge ogen.

Wat veroorzaakt droge ogen?

Een veelvoorkomende oorzaak van droge ogen is staren. Als je naar bijvoorbeeld een computerscherm of televisiescherm staart, knipper je namelijk minder. Dit kan leiden tot droge ogen. Ook de centrale verwarming en de airco zijn boosdoeners. Beide zorgen ze voor een lagere luchtvochtigheid en dus voor een drogere huid, gebarsten lippen én voor droge ogen. Tot slot kunnen ook hormonale veranderingen en bepaalde medicijnen, de oorzaak zijn van droge ogen.

Welke oplossingen zijn er?

Ervaar je soms droge ogen door omgevingsfactoren? Dan is het zaak om de omstandigheden die dit veroorzaken te vermijden of te verbeteren. Schaf bijvoorbeeld een luchtbevochtiger aan en laat mensen niet binnen maar buiten roken. Heb je vooral achter de computer last van droge ogen? Lees dan onze blog Zo voorkom je droge ogen achter de computer voor een aantal tips.

Systane Ultra oogdruppels

Voor iedereen met een slechte traanfilm is de oplossing niet zo simpel. Gelukkig kunnen oogdruppels de klachten wel verminderen of zelfs wegnemen. Systane Ultra oogdruppels gebruik je overdag bij droge, vermoeide of geïrriteerde ogen of bij ogen die brandend en prikkend aanvoelen. De oogdruppels bieden snelle verlichting en bescherming, maar ook langdurig comfort. Na elke knipperslag wordt de traanfilm namelijk opnieuw opgebouwd. De meeste mensen hebben dagelijks niet meer dan drie druppels nodig. En draag je contactlenzen? Dan hoef je deze niet uit te halen wanneer je Systane Ultra oogdruppels gebruikt. Erg handig!

Droge ogen test

Heb je regelmatig last van droge ogen en wil je weten of je traanfilm optimaal werkt? Kom dan in één van deze winkels langs voor een test. Een optometrist of contactlensspecialist onderzoekt hierbij de kwaliteit en kwantiteit van je traanfilm. Functioneert deze niet optimaal, dan kan hij of zij je vervolgens helpen aan de juiste oogdruppels.

1 Reactie

Plaats een reactie

Navigeer