Waarom kan ik fel licht niet verdragen? De symptomen van fotofobie

Heb jij ook zo’n last van je ogen als je in zonlicht, TL-licht of kaarslicht kijkt? Je bent niet de enige! Wij leggen je uit waarom je fel licht niet goed kunt verdragen en wat je er tegen kunt doen.

Je ogen zijn erg gevoelig en nemen veel waar. Ze zijn heel de dag aan het werk –  en in de nacht. Je ogen krijgen het dus zwaar te verduren. Niet gek dus dat wanneer je in fel licht kijkt, je de neiging hebt om je ogen direct te sluiten. Sommige mensen gaan zelfs scheel kijken als de lichtintensiteit te sterk is! Deze vorm van lichtgevoeligheid wordt ook wel fotofobie genoemd.

De naam doet lijken alsof het een ziekte is, maar niets is minder waar. Fotofobie is veelal een symptoom en kan een onderliggende oorzaak hebben. Daar komen wij later in het blog op terug.

De symptomen van fotofobie

Er zijn symptomen waaraan je herkent dat je ogen gevoeliger zijn geworden voor licht:

  • Je wil vaker jouw ogen sluiten;
  • Je gaat scheel kijken bij fel licht;
  • Je hebt een brandend gevoel in je ogen;
  • Je krijgt hoofdpijn;
  • Je ogen tranen bij het zien van fel licht.

Soms komen en verdwijnen deze symptomen van de een op de dag. En soms houden ze een langere tijd aan. Dat verschilt per persoon en per onderliggende oorzaak.

De oorzaken van gevoeligheid voor licht

De kleur van je ogen heeft vaak invloed op de hoeveelheid licht die je kunt verdragen. Heb je lichtgekleurde ogen zoals blauw of grijs? Dan bevat je oog minder pigment, waardoor je eerder last kunt hebben van fel licht. Mensen met donkerdere ogen hebben meer pigment, waardoor het kan zijn dat ze lichtstralen in hun oog beter kunnen verdragen.

Maar er zijn meer oorzaken van lichtgevoeligheid. Enkele hiervan zijn:

  • Wanneer je ogen vaak (onbewust) worden blootgesteld aan teveel ultraviolet licht, waardoor het hoornvlies geïrriteerd raakt van – vaak – beide ogen.
  • Wanneer je hoofdpijn of migraine hebt.
  • Wanneer je ogen zijn ontstoken.
  • Wanneer je contactlenzen irriteren (zorg er daarom voor dat je de lenzen goed schoonmaakt!).
  • Wanneer je een schaafwondje hebt op je hoornvlies, veroorzaakt door een vuiltje in je oog of door een sportblessure.

Wat je moet doen als je ogen gevoelig zijn voor licht

Geef je ogen een paar uren rust door ze te sluiten. Knijp niet met je ogen, ook al heb je daar de neiging toe. Probeer te ontspannen. Vaak zijn je klachten na circa 2 dagen verdwenen.

Is dit niet het geval? Ga dan even langs bij je huisarts. Hij beoordeelt waardoor de lichtgevoeligheid wordt veroorzaakt.

Zonnebril, computerbril of autobril 

Een echte oplossing om zonder te verblikken of te verblozen in fel licht te kijken is er niet; er is vrijwel niemand die langer dan een minuut in fel licht kan kijken. Maar, voor elke vorm van lichtgevoeligheid is er een andere passende oplossing.

Bij zonnig weer is het van belang om een goede zonnebril met UV-bescherming te dragen. Ook een computerbril of bril met blauwfilter zorgt ervoor dat je het licht van beeldschermen beter kunt verdragen. Daarnaast is het heel verstandig om tijdens wintersport een sneeuwbril te dragen. Tot slot is het goed om een autobril in de auto te dragen, zodat je niet continu lichtflitsen in je oog krijgt van andere bestuurders.

 

17 Reacties

  1. Henk Voorthuizen

    Geachte mensen ,ik kan niet meer tegen licht sinds ik tijdens ziekte 14 dagen felle tv heb bekeken van 1 m afstand.Het is al 15 MAANDEN zo !als ik de ogen sluit bij zonlicht, moet ik zelf handen voor ogen doen, anders ist te rood ! Weet u oplossing of verlichting? H dank bij voorbaat.

  2. team Pearle

    Hallo Henk,
    Het is lastig vanaf een computer een diagnose hierover te stellen, ook omdat wij geen artsen zijn. We zouden aanraden om deze klachten op te nemen met de huisarts. Het lijkt in ieder geval niet wenselijk om langer met klachten rond te blijven lopen. Sterkte!
    Groetjes, team Pearle.

  3. Wouter Derksen

    Wat is net berschiltussen een zonnebril en een auto bril?

  4. team Pearle

    Hallo Wouter,
    Met een autobril, of bril voor in de auto, wordt meestal een zonnebril voor in de auto bedoeld. Bij Pearle hebben we speciale glazen ontwikkeld die het meeste comfort bieden wanneer je te maken hebt met laagstaande zon op (gladde) wegen. Deze brillenglazen noemen we ‘roadview’-glazen.
    Groetjes, team Pearle.

  5. Goedemiddag,

    Ik heb een vraagje n.a.v. dit artikel.

    Ik heb een overgevoeligheid voor daglicht (geen zonlicht, maar normaal daglicht). Ik heb elke dag hoofdpijn en moet altijd knijpen bij daglicht en ik werk op een kantoor waar niemand de blindering dicht wil doen. Met zonnebril op werken is niet te doen. Zonnebrillen zijn te donker. Ik heb geprobeerd een nachtbril te gebruiken en brillen die blauw licht filteren, maar dat werkt allemaal niet. Zijn er nog andere opties? Een paar uur per dag mijn ogen sluiten tijdens het werk (elke dag!!!!) is geen optie.

    De oorzaak is door oogarts en neuroloog niet gevonden, dus ik moet toch echt het symptoom bestrijden.

    Ik hoor graag jullie mening.

    Met vriendelijke groet,
    Bianca

  6. Stacey van team Pearle

    Hallo Bianca,
    Wat vervelend dat er geen duidelijke oorzaak is gevonden. Ben je ook al bij een optometrist langs geweest voor een second opinion? Wellicht zijn meekleurende glazen iets voor je? De naam zegt het al: de glazen kleuren mee met de hoeveelheid licht die je ogen binnenkomt, waardoor je niet binnen met een zonnebril op hoeft te zitten maar wel een deel van het licht gefilterd wordt. Lees er meer over op deze pagina.
    Groetjes, team Pearle.

  7. Beste Stacey van team Pearle,

    Je geeft aan dat voor bianca meekleurende glazen iets voor haar zouden kunnen zijn.
    Maar mijn ervaring (2jr oude bril) is dat meekleurende glazen alleen buiten verkleuren, achter glas werkt het niet meer.
    Je kunt ze daarom ook niet in de auto gebruiken.

    Of is hier tegenwoordig een nieuwe variant van?

    Mvg,
    Frank

  8. Ik ben ook benieuwd naar de vraag van stacey en Frank!

    Mvg
    Marijse

  9. Lisanne van team Pearle

    Hoi Marijse en Frank,

    Meekleurende glazen zijn ideaal voor binnen en buiten, zoals mijn collega Stacey hier heeft omschreven. Bianca kampte met name met klachten op de werkvloer ivm daglicht. Aan haar was dus het advies dat zij een meekleurende bril zou kunnen gebruiken om de klachten te verminderen. Bianca had het hier niet over autorijden. Voor het autorijden adviseren wij een autobril met roadviewglazen, of een nachtbril.

    Groeten,
    Lisanne van Team Pearle

  10. Tip, er bestaan ook filterglazen, in diverse kleuren (overzet rillen). Oranje kan bv een goede kleur zijn binnen. Een zonnebril is vaak polariserend. Voor het kijken naar een computerscherm zijn niet polariserende glazen rustiger.

  11. Lisanne van team Pearle

    Hoi Esther,

    Klopt! Polariserende zonneglazen kijken erg prettig, vooral in de auto bij veel schittering op de weg. Als je veel kijkt naar een computerscherm, is een bril met blauwlichtfilter prettiger voor je ogen.

    Groeten,
    Lisanne van Team Pearle

  12. Beste lezer,

    Ik heb vrijwel altijd enorm grote pupillen, dit is sinds mijn geboorte al zo.
    Ik werd door mijn ouders, leerkrachten of vrienden dan ook wel eens verdacht drugs te gebruiken, wat niet het geval is uiteraard.

    Ik merk dat ik bij daglicht, felle TV of waar dan ook waar veel licht aanwezig is, last krijg van een branderig gevoel. Ik moet mijn ogen dan echt sluiten omdat ik hier heel slecht tegen kan. Ik doe bij zonnig weer in de auto bijvoorbeeld niet alleel het zonnescherm open maar ook mijn zonnebril op, dan nog heb ik moeite met kijken. Ik heb weliswaar een goede uv filterende zonnebril, met blauwlichtfilter maar dan nog. Op mijn werk heb ik het nachtlicht aanstaan bij mijn beeldscherm om blauw en fel licht te filteren.

    Kan dit te maken hebben met mijn grote pupillen?
    Wat zou hier een oplossing voor zijn?

    Ik hoor het graag.

    Groeten,
    Ruben

  13. Lisanne van team Pearle

    Hoi Ruben,

    Je pupillen worden ook wel ‘lichtregelaars’ genoemd, en zorgen ervoor dat je altijd voldoende licht binnenkrijgt om goed te kunnen zien. Ze anticiperen als het ware op het licht. Zo te lezen uit jouw reactie, raken jouw pupillen juist een beetje overspannen als er teveel licht in het oog komt. Mijn advies zou zijn om dit bij een opticien te laten checken. Ik kan daar van achter mijn computer niet heel veel over zeggen. Het zou kunnen dat de zenuw die de kringspier rond je pupillen aanstuurt niet helemaal goed is, waardoor je pupillen wijd blijven, ipv kleiner worden indien nodig.

    Laat je me weten als ik nog iets voor je kan doen?

    Groeten,
    Lisanne van Team Pearle

  14. Goededag,

    Ik heb veel last van licht. Vaak als ik naar licht kijk krijg ik een scherpe, stekende pijn in mijn ogen. Heeft u hier toevallig een oplossing voor?

    Groeten,
    Iris

  15. Hallo,

    Ik heb al last van mijn ogen sinds mijn 20ste. Nu 38 jaar. Gevoelig voor daglicht. Ik heb op het werk soms een zonnebril op. En dan nog zijn mijn ogen aan het tranen en hebben een branderig gevoel. Wel iets minder. Dit heb ik gelukkig niet telkens. Maar wel 80%van de tijd. Ik ben al bij een oogarts geweest en al een ooglid correctie gehad. Vanwege dikke oogleden. Allergietesten oogdruppels. Niets mocht baten. Dit was alweer 8 jaar geleden. Ik wil toch uitzoeken of er iets aan te doen is. Auto rijden is gevaarlijk. Of heel spannend omdat je door de tranen en branderig gevoel bijna niets kan zien. Ondanks zonnebril die ik op heb. Help?

  16. Team Pearle

    Hi Max,

    Wat vervelend! Ik kan me voorstellen dat je zo niet prettig naar buiten gaat. Het is vanaf een afstandje lastig om te zeggen wat je nu kunt doen.
    Ik raad je aan om toch weer naar je oogarts te gaan. De technologie verandert continu en wellicht kan hij je nu wel een passende oplossing. Heel veel succes hiermee!

  17. Team Pearle

    Hoi Iris,

    Wat vervelend! Een zonnebril doet vaak al veel bij fel licht. Mocht dat onvoldoende helpen, raad ik je aan even bij ons in de winkel langs te komen. Dan kunnen wij wat gemakkelijker met je meedenken in jouw situatie.

Plaats een reactie

Navigeer