Waarom kan ik fel licht niet verdragen? De symptomen van fotofobie

Heb jij ook zo’n last van je ogen als je in zonlicht, TL-licht of kaarslicht kijkt? Je bent niet de enige! Wij leggen je uit waarom je fel licht niet goed kunt verdragen en wat je er tegen kunt doen.

Je ogen zijn erg gevoelig en nemen veel waar. Ze zijn heel de dag aan het werk –  en in de nacht. Je ogen krijgen het dus zwaar te verduren. Niet gek dus dat wanneer je in fel licht kijkt, je de neiging hebt om je ogen direct te sluiten. Sommige mensen gaan zelfs scheel kijken als de lichtintensiteit te sterk is! Deze vorm van lichtgevoeligheid wordt ook wel fotofobie genoemd.

De naam doet lijken alsof het een ziekte is, maar niets is minder waar. Fotofobie is veelal een symptoom en kan een onderliggende oorzaak hebben. Daar komen wij later in het blog op terug.

De symptomen van fotofobie

Er zijn symptomen waaraan je herkent dat je ogen gevoeliger zijn geworden voor licht:

 • Je wil vaker jouw ogen sluiten;
 • Je gaat scheel kijken bij fel licht;
 • Je hebt een brandend gevoel in je ogen;
 • Je krijgt hoofdpijn;
 • Je ogen tranen bij het zien van fel licht.

Soms komen en verdwijnen deze symptomen van de een op de dag. En soms houden ze een langere tijd aan. Dat verschilt per persoon en per onderliggende oorzaak.

De oorzaken van gevoeligheid voor licht

De kleur van je ogen heeft vaak invloed op de hoeveelheid licht die je kunt verdragen. Heb je lichtgekleurde ogen zoals blauw of grijs? Dan bevat je oog minder pigment, waardoor je eerder last kunt hebben van fel licht. Mensen met donkerdere ogen hebben meer pigment, waardoor het kan zijn dat ze lichtstralen in hun oog beter kunnen verdragen.

Maar er zijn meer oorzaken van lichtgevoeligheid. Enkele hiervan zijn:

 • Wanneer je ogen vaak (onbewust) worden blootgesteld aan teveel ultraviolet licht, waardoor het hoornvlies geïrriteerd raakt van – vaak – beide ogen.
 • Wanneer je hoofdpijn of migraine hebt.
 • Wanneer je ogen zijn ontstoken.
 • Wanneer je contactlenzen irriteren (zorg er daarom voor dat je de lenzen goed schoonmaakt!).
 • Wanneer je een schaafwondje hebt op je hoornvlies, veroorzaakt door een vuiltje in je oog of door een sportblessure.

Wat je moet doen als je ogen gevoelig zijn voor licht

Geef je ogen een paar uren rust door ze te sluiten. Knijp niet met je ogen, ook al heb je daar de neiging toe. Probeer te ontspannen. Vaak zijn je klachten na circa 2 dagen verdwenen.

Is dit niet het geval? Ga dan even langs bij je huisarts. Hij beoordeelt waardoor de lichtgevoeligheid wordt veroorzaakt.

Zonnebril, computerbril of autobril 

Een echte oplossing om zonder te verblikken of te verblozen in fel licht te kijken is er niet; er is vrijwel niemand die langer dan een minuut in fel licht kan kijken. Maar, voor elke vorm van lichtgevoeligheid is er een andere passende oplossing.

Bij zonnig weer is het van belang om een goede zonnebril met UV-bescherming te dragen. Ook een computerbril of bril met blauwfilter zorgt ervoor dat je het licht van beeldschermen beter kunt verdragen. Daarnaast is het heel verstandig om tijdens wintersport een sneeuwbril te dragen. Tot slot is het goed om een autobril in de auto te dragen, zodat je niet continu lichtflitsen in je oog krijgt van andere bestuurders.

 

onze
acties

bekijk onze acties

onze
brillen

bekijk onze brillen

maak een
afspraak

maak een afspraak

9 Reacties

 1. Henk Voorthuizen

  Geachte mensen ,ik kan niet meer tegen licht sinds ik tijdens ziekte 14 dagen felle tv heb bekeken van 1 m afstand.Het is al 15 MAANDEN zo !als ik de ogen sluit bij zonlicht, moet ik zelf handen voor ogen doen, anders ist te rood ! Weet u oplossing of verlichting? H dank bij voorbaat.

 2. team Pearle

  Hallo Henk,
  Het is lastig vanaf een computer een diagnose hierover te stellen, ook omdat wij geen artsen zijn. We zouden aanraden om deze klachten op te nemen met de huisarts. Het lijkt in ieder geval niet wenselijk om langer met klachten rond te blijven lopen. Sterkte!
  Groetjes, team Pearle.

 3. team Pearle

  Hallo Wouter,
  Met een autobril, of bril voor in de auto, wordt meestal een zonnebril voor in de auto bedoeld. Bij Pearle hebben we speciale glazen ontwikkeld die het meeste comfort bieden wanneer je te maken hebt met laagstaande zon op (gladde) wegen. Deze brillenglazen noemen we ‘roadview’-glazen.
  Groetjes, team Pearle.

 4. Goedemiddag,

  Ik heb een vraagje n.a.v. dit artikel.

  Ik heb een overgevoeligheid voor daglicht (geen zonlicht, maar normaal daglicht). Ik heb elke dag hoofdpijn en moet altijd knijpen bij daglicht en ik werk op een kantoor waar niemand de blindering dicht wil doen. Met zonnebril op werken is niet te doen. Zonnebrillen zijn te donker. Ik heb geprobeerd een nachtbril te gebruiken en brillen die blauw licht filteren, maar dat werkt allemaal niet. Zijn er nog andere opties? Een paar uur per dag mijn ogen sluiten tijdens het werk (elke dag!!!!) is geen optie.

  De oorzaak is door oogarts en neuroloog niet gevonden, dus ik moet toch echt het symptoom bestrijden.

  Ik hoor graag jullie mening.

  Met vriendelijke groet,
  Bianca

 5. Stacey van team Pearle

  Hallo Bianca,
  Wat vervelend dat er geen duidelijke oorzaak is gevonden. Ben je ook al bij een optometrist langs geweest voor een second opinion? Wellicht zijn meekleurende glazen iets voor je? De naam zegt het al: de glazen kleuren mee met de hoeveelheid licht die je ogen binnenkomt, waardoor je niet binnen met een zonnebril op hoeft te zitten maar wel een deel van het licht gefilterd wordt. Lees er meer over op deze pagina.
  Groetjes, team Pearle.

 6. Beste Stacey van team Pearle,

  Je geeft aan dat voor bianca meekleurende glazen iets voor haar zouden kunnen zijn.
  Maar mijn ervaring (2jr oude bril) is dat meekleurende glazen alleen buiten verkleuren, achter glas werkt het niet meer.
  Je kunt ze daarom ook niet in de auto gebruiken.

  Of is hier tegenwoordig een nieuwe variant van?

  Mvg,
  Frank

 7. Ik ben ook benieuwd naar de vraag van stacey en Frank!

  Mvg
  Marijse

 8. Lisanne van team Pearle

  Hoi Marijse en Frank,

  Meekleurende glazen zijn ideaal voor binnen en buiten, zoals mijn collega Stacey hier heeft omschreven. Bianca kampte met name met klachten op de werkvloer ivm daglicht. Aan haar was dus het advies dat zij een meekleurende bril zou kunnen gebruiken om de klachten te verminderen. Bianca had het hier niet over autorijden. Voor het autorijden adviseren wij een autobril met roadviewglazen, of een nachtbril.

  Groeten,
  Lisanne van Team Pearle

Plaats een reactie

Navigeer