Waarom kan ik fel licht niet verdragen?

Heb jij ook zo’n last van je ogen als je in zonlicht, TL-licht of kaarslicht kijkt? Je bent niet de enige! Wij leggen je uit waarom je fel licht niet goed kunt verdragen en wat je er tegen kunt doen.

Je ogen zijn erg gevoelig en nemen veel waar. Ze zijn heel de dag aan het werk –  en in de nacht. Je ogen krijgen het dus zwaar te verduren. Niet gek dus dat wanneer je in fel licht kijkt, je de neiging hebt om je ogen direct te sluiten. Sommige mensen gaan zelfs scheel kijken als de lichtintensiteit te sterk is! Deze vorm van lichtgevoeligheid wordt ook wel fotofobie genoemd.

De naam doet lijken alsof het een ziekte is, maar niets is minder waar. Fotofobie is veelal een symptoom en kan een onderliggende oorzaak hebben. Daar komen wij later in het blog op terug.

De symptomen van fotofobie

Er zijn symptomen waaraan je herkent dat je ogen gevoeliger zijn geworden voor licht:

 • Je wil vaker jouw ogen sluiten;
 • Je gaat scheel kijken bij fel licht;
 • Je hebt een brandend gevoel in je ogen;
 • Je krijgt hoofdpijn;
 • Je ogen tranen bij het zien van fel licht.

Soms komen en verdwijnen deze symptomen van de een op de dag. En soms houden ze een langere tijd aan. Dat verschilt per persoon en per onderliggende oorzaak.

De oorzaken van gevoeligheid voor licht

De kleur van je ogen heeft vaak invloed op de hoeveelheid licht die je kunt verdragen. Heb je lichtgekleurde ogen zoals blauw of grijs? Dan bevat je oog minder pigment, waardoor je eerder last kunt hebben van fel licht. Mensen met donkerdere ogen hebben meer pigment, waardoor het kan zijn dat ze lichtstralen in hun oog beter kunnen verdragen.

Maar er zijn meer oorzaken van lichtgevoeligheid. Enkele hiervan zijn:

 • Wanneer je ogen vaak (onbewust) worden blootgesteld aan teveel ultraviolet licht, waardoor het hoornvlies geïrriteerd raakt van – vaak – beide ogen.
 • Wanneer je hoofdpijn of migraine hebt.
 • Wanneer je ogen zijn ontstoken.
 • Wanneer je contactlenzen irriteren (zorg er daarom voor dat je de lenzen goed schoonmaakt!).
 • Wanneer je een schaafwondje hebt op je hoornvlies, veroorzaakt door een vuiltje in je oog of door een sportblessure.

Wat je moet doen als je ogen gevoelig zijn voor licht

Geef je ogen een paar uren rust door ze te sluiten. Knijp niet met je ogen, ook al heb je daar de neiging toe. Probeer te ontspannen. Vaak zijn je klachten na circa 2 dagen verdwenen.

Is dit niet het geval? Ga dan even langs bij je huisarts. Hij beoordeelt waardoor de lichtgevoeligheid wordt veroorzaakt.

Zonnebril, computerbril of autobril 

Een echte oplossing om zonder te verblikken of te verblozen in fel licht te kijken is er niet; er is vrijwel niemand die langer dan een minuut in fel licht kan kijken. Maar, voor elke vorm van lichtgevoeligheid is er een andere passende oplossing.

Bij zonnig weer is het van belang om een goede zonnebril met UV-bescherming te dragen. Ook een computerbril of bril met blauwfilter zorgt ervoor dat je het licht van beeldschermen beter kunt verdragen. Daarnaast is het heel verstandig om tijdens wintersport een sneeuwbril te dragen. Tot slot is het goed om een autobril in de auto te dragen, zodat je niet continu lichtflitsen in je oog krijgt van andere bestuurders.

 

onze
acties

bekijk onze acties

onze
brillen

bekijk onze brillen

maak een
afspraak

maak een afspraak

2 Reacties

 1. Henk Voorthuizen

  Geachte mensen ,ik kan niet meer tegen licht sinds ik tijdens ziekte 14 dagen felle tv heb bekeken van 1 m afstand.Het is al 15 MAANDEN zo !als ik de ogen sluit bij zonlicht, moet ik zelf handen voor ogen doen, anders ist te rood ! Weet u oplossing of verlichting? H dank bij voorbaat.

 2. team Pearle

  Hallo Henk,
  Het is lastig vanaf een computer een diagnose hierover te stellen, ook omdat wij geen artsen zijn. We zouden aanraden om deze klachten op te nemen met de huisarts. Het lijkt in ieder geval niet wenselijk om langer met klachten rond te blijven lopen. Sterkte!
  Groetjes, team Pearle.

Plaats een reactie

Navigeer