Bescherm je ogen met een bril met een filter tegen blauw licht

Je smartphone, beeldscherm, tablet, televisie: allemaal geven ze blauw licht af. En te veel daarvan schijnt niet goed voor je zijn. Je krijgt er bijvoorbeeld slaapproblemen van en kunt er bijziend van raken. Hoe zit dat precies? En hoe beschermt een bril met een blauw licht filter je daartegen?

Via al je schermen kijk je vaak elke dag urenlang naar blauw licht – en de wetenschap heeft steeds meer bewijs dat dit geen goed idee is. Blauw licht is namelijk heel helder en heeft een hoog energieniveau. Als je daar teveel naar kijkt, veroorzaakt dat mogelijk branderige, droge ogen en hoofdpijn. En, echt heel vervelend: slaapstoornissen. Dit wordt door onderzoek van het RIVM bevestigd. 

Slaapstoornis door blauw licht

Lekker nog even Netflixen, op je smartphone bezig zijn of die laatste mailtjes checken voordat je gaat slapen; we doen het bijna allemaal. Maar als je dat vaak doet, kun je er helaas een serieus slaapprobleem door ontwikkelen. Dat komt omdat het blauwe licht via je oogzenuw een seintje naar je melatonineproductie (slaaphormoon) geeft dat je er nog vol tegenaan kunt en voorlopig niet hoeft te gaan slapen.

Heel simpel gezegd werkt het zo: veel licht = wakker blijven, weinig licht = gaan slapen. Dus vooral als je ’s avonds laat nog naar blauw licht kijkt, onderdruk je de aanmaak van melatonine. Je hersenen blijven daardoor veel te actief om lekker te kunnen inslapen.

Toch gebruikmaken van je smartphone voor het slapengaan? Zet dan een blauw filter bril op! Ontdek wat deze bril voor jou kan betekenen.

Houd je telefoon op armlengte afstand

Eigenlijk moeten we onze telefoon en tablet eigenlijk op maximale armlengte afstand houden. In de praktijk gebeurt dit niet en word je steeds dieper in je telefoon of tablet gezogen. Soms zit je er zelfs met je neus bovenop! Vooral bij die spannende Netflix serie of het scrollen op Instagram. Je ogen raken op den duur niet meer gewend aan veraf zien en dat kan bijziendheid veroorzaken.

Waarom een bril met een blauw licht filter helpt!

Minderen met al die schermen is dus het beste. Vooral ‘s avonds. Maar als brildrager heb je een voordeel: een bril met een blauw licht filter kan helpen tegen de invloed van blauw licht.

Zo’n bril heeft ‘blue coating’. Dat is een dun laagje dat het blauwe licht neutraliseert. Het filter helpt ook om branderige, droge ogen en hoofdpijn te voorkomen. Ook zorgt het voor minder lichtschittering en een scherper contrast. Blue coating is verkrijgbaar in twee kwaliteiten: Bluebasic en Blueflex.

Als je als brildrager veel achter een beeldscherm zit, is een computerbril ook heel fijn. Een computerbril geeft sowieso al veel rust, maar met een blauw licht filter nog meer.

20/20/20 en naar buiten!

Regelmatig wegkijken van je scherm helpt daar ook bij. De 20/20/20 regel is heel handig: kijk iedere 20 minuten, 20 seconden lang in de verte – minstens 6 meter ver (20 feet, het is een Amerikaanse vinding). Of doe je ogen 20 seconden dicht, dat kan ook. Lastig om te onthouden? Er zijn gratis apps die je elke 20 minuten een seintje kunnen geven.

Ook aan te bevelen: sta vaak even op en loop ergens anders heen. Naar buiten is het allerbeste, weg van dat scherm en ontspannen in verte kijken.

laptop, tablet en smartphone liggen op een bureau

Let op: een filter blokkeert blauw licht niet voor 100%!

Ook nog even belangrijk: een bril met blauw licht filter blokkeert het blauwe licht niet compleet, maar filtert het licht. Dat moet ook, want in gewoon daglicht zit ook blauw licht en dat heb je nodig om je fit te voelen.

Het blauwe licht van daglicht zit overigens op een andere frequentie dan dat van je beeldscherm. Daardoor heeft een paar uur achter je scherm niet het oppeppende effect van een tijdje buiten in de zon. Nog een reden om in je pauze naar buiten te gaan!

Benieuwd wat een bril met blauw licht filter precies voor je doet? Dat vertellen wij je graag!

onze
acties

bekijk onze acties

onze
brillen

bekijk onze brillen

maak een
afspraak

maak een afspraak

10 Reacties

 1. Hoi
  Kan een blauw licht filter op ieder glas pakket?
  Vr.Gr. Nico Roet

 2. team Pearle

  Hallo Nico,
  Bedankt voor je berichtje! Een blauw lichtfilter kan inderdaad op elk glaspakket: van brons tot en met diamant.
  Groetjes, Team Pearle

 3. Irma Bisschop

  Ik zou graag een bril met blauw lichtfilter willen aanschaffen die over mijn gewone bril past. Bestaat deze?

 4. team Pearle

  Hallo Irma,
  Een clip-on blauwfilterbril wordt inderdaad verkocht door sommige online webwinkels. Dat zijn gele glazen die je over je gewone bril kunt vastclippen. Hoelang heb je je huidige bril nu? Een mooier alternatief is om bij de volgende bril glazen te nemen met blauwfilter erin: deze glazen zijn gewoon transparant en kun je altijd dragen.
  Groetjes, team Pearle

 5. Is het mogelijk en nuttig om een computerbril / bril met blauwe filter te gebruiken ook al heb je geen bril op sterkte nodig?
  Groetjes,
  Julie

 6. team Pearle

  Hallo Julie,
  Je moet een computerbril eigenlijk zien als een leesbril: het is een bril op sterkte die het zicht van dichtbij scherper maakt. Het verschil tussen de leesbril en de computerbril is de afstand waarop je leest: de leesbril maakt het zicht op kortere afstand scherper dan een computerbril. Als je dus echt geen sterkte nodig hebt, dan hoef je geen computerbril. Een bril zonder sterkte maar mét blauwfilter is wel mogelijk en ook zeker nuttig als je veel naar beeldschermen kijkt! Je ogen worden zo beschermd tegen het schadelijke blauwe ledlicht en is dus aan te raden voor iedereen die langer dan twee uur achter een scherm zit. Kom gerust langs een Pearle winkel als je meer informatie wil. Groetjes, team Pearle.

 7. Is een bril met blauwfilter ook nuttig voor mensen die last hebben van daglicht/licht uit Tl-buizen?

  groetjes,

  Tirza

 8. Hallo Tirza,
  Tegenwoordig geven ledbuizen geen blauw licht meer af, tenzij ze erg oud zijn. Wellicht zijn je ogen gevoelig (geworden) voor de overschakeling tussen licht en donker. Meekleurende glazen in je bril kunnen verlichting bieden.
  Groetjes, team Pearle.

 9. Hallo,

  Ik heb een paar vragen,

  Wat is het verschil tussen de BlueBasic en de BlueFlex? Hoeveel % van het blauwe licht wordt geblokt door deze glazen? En als je dus een bril met blauwfilterglazen neemt, zijn de glazen dan geel van kleur of gewoon neutraal/doorzichtig?

  Mvg,

  Brian

 10. Stacey van team Pearle

  Hallo Brian,
  Het verschil in Blueflex en Bluebasic zit in de aanvullende eigenschappen van de coating. Blueflex is gemakkelijker schoon te maken doordat het antistatisch en vuil-, en vet afstotend is. De Blueflex en Bluebasic glazen filteren niet al het blauwe licht (dit heb je immers nodig voor een goed dag en nacht ritme) , maar een gedeelte zo’n 10 tot 12 %. De Blueflex en Bluebasic glazen zijn niet geel van kleur, maar doorzichtig met een lichte beige tint. Mocht je nog vragen hebben, dan horen we dat graag!
  Groetjes, team Pearle.

Plaats een reactie

Navigeer