4 tips om je lenzen schoon te maken

Contactlenzen zijn superfijn: nooit meer beslagen glazen, geen bril die afvliegt tijdens het sporten en je oogmake-up kun je perfect aanbrengen (want je ziet wat je doet).

Maar toch. Een bril poets je even en klaar. Contactlenzen gaan in je ogen en daar ben je zuinig op. Daar wil je geen bacteriën in die voor problemen kunnen zorgen. Het is dus zaak om dat heel goed te doen. Daarom geven we je graag vier tips om je lenzen goed schoon te houden! Volg ze en je kunt zorgeloos van je lenzen genieten…

1. Voordat je je lenzen aanraakt: schone handen en nagels

Haast om op je werk te komen, jengelende kinderen die willen ontbijten of gewoon een ouderwets ochtendhumeur: grondig je handen en nagels wassen schiet er misschien soms even bij in. Toch is het belangrijk dat je hier de tijd voor neemt, voordat je je lenzen aanraakt. Op ongewassen handen zitten veel bacteriën, die moet je niet op je lenzen overbrengen. Spoel trouwens wel goed alle zeep weg, anders prikt het behoorlijk als je je lenzen in doet.

2. Lenzenhouder schoonhouden & op tijd vervangen

Geen schone houder betekent geen schone lenzen. Zo simpel is het. Spoel hem daarom elke dag even om met contactlensvloeistof, nadat je je lenzen uit hebt gedaan. Daarna afdrogen met een schone tissue, of op een schoon doekje ondersteboven aan de lucht laten drogen. Ook belangrijk: vervang je lenzenhouder minstens elke drie maanden. Het is handig om dat te doen als je een nieuwe fles lenzenvloeistof pakt. Dat vergeet je het niet zo snel.

3. Gebruik je lenzenvloeistof goed

Alle lenzen hebben een bijbehorende vloeistof. Dat heeft te maken met de eigenschappen van je lenzen, bijvoorbeeld hoeveel zuurstof ze doorlaten. Als je de verkeerde vloeistof gebruikt, kan het zijn dat je lenzen minder prettig aanvoelen. Gebruik dus alleen lenzenvloeistof die past bij jouw lenzen! En ververs die elke dag. Check ook hoe lang de vloeistof houdbaar is als je een fles openmaakt – en schrijf deze datum erop. Of zet een reminder in je telefoon.

4. Vervang je lenzen op tijd

Op tijd je lenzen vervangen is echt heel belangrijk. Ook al maak je ze altijd heel goed schoon, na een tijdje ‘slijten’ ze. Bovendien zet zich een laagje eiwitten en vetten vast op je lenzen. Dat zorgt er niet alleen voor dat dat je minder helder zicht hebt en je lenzen minder goed bevochtigd worden, maar ook dat ze minder zuurstof doorlaten. Dat voelt niet fijn! Wanneer je dag-, week- en maandlenzen moet vervangen is natuurlijk duidelijk. Harde (vormstabiele) lenzen gaan drie tot vijf jaar mee, hoe lang precies is afhankelijk van het merk en hoe goed je je lenzen verzorgt. Twijfel je? Vraag het aan onze contactspecialist, die kijkt er graag even naar.

6 Reacties

 1. L. Burggraaff.

  Gister sneuvelde één van mijn lenzen. Zeker omdat de (maand) lens nog maar 7 dagen gedragen is ben ik benieuwd of ik ook één lens kan kopen. het is een lens met vario focus dus gezien de prijs wel interessant om te weten.

  Graag uw antwoord,

  Vriendelijke groet Louis

 2. team Pearle

  Hallo Louis,
  Bij welke Pearle winkel heb je deze lenzen gekocht? Dan kunnen we de betreffende winkel contacteren met deze vraag. Waarschijnlijk kunnen we wel helpen!
  Groetjes, team Pearle.

 3. Moet ik mijn lenzen vloeistof elke dag vernieuwen
  Maand lenzen elke dag gebruik
  Vriendelijke groeten

 4. Lisanne van team Pearle

  Hoi Natacha,

  Als je jouw maandlenzen iedere dag draagt, is het wel verstandig om de vloeistof in je lenzendoosje iedere dag te verversen. Dat is het meest hygienisch en worden je ogen het meest blij van.

  Groeten,
  Lisanne van Team Pearle

 5. Ik heb net harde mutifocale lenzen aangeschaft en dacht gelijk online vloeistof aan te schaffen hiervoor. Nu zie ik het merk van wat ik heb meegekregen bij de lenzen er niet tussen staan en is het me niet duidelijk welke vloeistof ik nu zou moeten aanschaffen voor de harde lenzen die ik nu heb.

  Hoor graag uw advies.

  Vriendelijke groet,

  Sherida

 6. Lisanne van team Pearle

  Hi Sherida,

  Dit kun je het beste even navragen bij een Pearle winkel. Wij verkopen in onze webshop ook geen losse vloeistoffen. In de winkel kunnen zij je adviseren welke contactlensvloeistof past en kun je de vloeistof wel los bestellen.

  Groetjes
  Lisanne

Plaats een reactie

Navigeer