Lenzenvloeistof in je handbagage? Met deze 7 tips neem je jouw lenzen probleemloos mee op vakantie!

Je lenzen mee op vakantie, hoe gaat dat eigenlijk? Normaal gesproken draag je ze dagelijks en denk je niet echt na over de obstakels die je tijdens een vakantie tegen kunt komen. ’s Ochtends doe je ze in, ’s avonds gooi je de daglenzen weg of maak je de maandlenzen schoon voordat je ze opbergt. Maar tijdens het inpakken van je koffer vraag je je toch opeens af hoe dat gedurende je vakantie zal gaan.

Mag je je lenzenvloeistof eigenlijk meenemen in het vliegtuig, kun je zwemmen met lenzen in en wat kun je beter meenemen op reis: maand- of daglenzen? Om goed voorbereid en onbezorgd op vakantie te gaan, hebben wij 7 handige tips op een rij gezet.

<< Daglenzen zijn ideaal op vakantie. Je hoeft ze niet schoon te maken en ze zijn eenvoudig in het gebruik. Ga goed voorbereid op pad en leer meer over daglenzen. >>

Lees verder onder de afbeelding

lenzen vliegtuig

  1. Lenzenvloeistof mag mee in jouw handbagage in het vliegtuig, mits je aan de voorwaarden voldoet.

De flesjes met lenzenvloeistof mogen maximaal 100 milliliter per stuk bevatten. Daarnaast mag je slechts tien flesjes vloeistof meenemen – dat komt neer op 1 liter in totaal.

De flesjes dien je samen in een doorzichtig, afgesloten plastic zakje te vervoeren. Het is raadzaam om bij de drogist speciale reisverpakking te kopen: dan weet je zeker dat je jouw lenzenvloeistof niet hoeft achter te laten bij de controle. Tenzij je een koffer incheckt, want dan kun je – mits je voldoende ruimte hebt – ‘gewone’ flessen meenemen.

  1. Ga voor daglenzen op vakantie!

De kans is groot dat je maandlenzen draagt. Maar heb je weleens gedacht aan daglenzen? Daglenzen zijn makkelijk in gebruik als je op vakantie gaat. Je pakt elke dag een nieuw setje en bent zo verzekerd van zeer hygiënisch gebruik.

Nog een voordeel: je hebt geen lenzenvloeistof nodig, dus dat scheelt ook mooi een fles in je bagage. Als je normaal gesproken geen daglenzen draagt, dan is je vakantie de ideale tijd om ze eens uit te proberen!

  1. Vergeet niet om je lenzenhouder mee te nemen

Neem je liever meerdere lenzen mee? Pak dan ook je lenzenhouder in!

Let op: in het buitenland kun je jouw lenzenhouder niet met kraanwater omspoelen. Daarvoor is het water ongeschikt. Daarom kun je jouw lenzenhouder het beste reinigen met lenzenvloeistof of met een speciale zoutoplossing. Zijn ze beide niet voorhanden? Dan volstaat koolzuurvrij mineraalwater uit een fles ook, dat je zélf hebt opengemaakt.

  1. Bewaar lenzenvloeistof op een koele plek

Als je op vakantie gaat, dan bezoek je ongetwijfeld een lekker warm land. Maar ja – hoe doe je dat met je lenzenvloeistof? Want deze mag niet te warm worden…

Lenzenvloeistof kun je het beste bewaren op plekken tussen de 4 en 25 graden. Plaats daarom je vloeistof in de schaduw en niet in de zon. Zorg ervoor dat de fles goed is afgesloten om bacteriën te voorkomen. Deze tips gelden overigens ook voor je setjes met daglenzen.

  1. Bedenk een alternatief voor tijdens het zwemmen met lenzen

Doe je lenzen uit als je gaat zwemmen. In zwemwater zitten veel micro-organismen die achter je lenzen gaan zitten en een oogontsteking kunnen veroorzaken. Daar zit je tijdens jouw vakantie natuurlijk niet op te wachten! Ook chloor kan voor irritatie zorgen.

Zie je helemaal niets zonder je contactlenzen? Dan is een bril of zwembril op sterkte een perfect alternatief.

  1. Zonnebrandcrème aan je handen – eerst je lenzen in doen

Reminder: eerst je lenzen in doen en daarna pas jezelf – of je reisgenoot – insmeren met zonnebrandcrème. Anders riskeer je vettige crème op je lenzen; dat geeft dat een wazig beeld en het irriteert ook.

Toch de verkeerde volgorde aangehouden? Wrijf niet in je ogen (dat helpt niet) maar haal je lenzen eruit en maak ze goed schoon.

  1. Neem ook een bril mee

Neem ook je bril mee op vakantie als je deze soms draagt. Als je geen zin hebt om lenzen in te doen of last krijgt van je ogen, dan kun je deze altijd snel opzetten. Een bril is overigens ook erg fijn in het vliegtuig, want van de airco krijg je snel droge en geïrriteerde ogen. Bovendien zet je je bril gemakkelijk even af als je tijdens een lange vlucht wilt slapen. Vergeet je brillenkoker niet!

Van plan om een nieuwe bril te kopen? Dan zijn dit 6 dingen waar je op moet letten >>>

<< Daglenzen zijn ideaal op vakantie. Je hoeft ze niet schoon te maken en ze zijn eenvoudig in het gebruik. Ga goed voorbereid op pad en leer meer over daglenzen. >>

1 Reactie

Plaats een reactie

Navigeer