Zwemmen met je lenzen?

De vakanties staan weer voor de deur. Genieten van de zon, het strand, de zee of het zwembad! Ook in en op het water wil je natuurlijk genieten van goed zicht. Maar is zwemmen met lenzen in wel verstandig? En kun je lenzen dragen tijdens het beoefenen van andere watersporten of tijdens het douchen? In dit artikel lees je alle do’s, don’ts en oplossingen voor goed zicht in en op het water. 

Kun je zwemmen met lenzen?

Nee, zwemmen met lenzen is geen goed idee. In water zitten veel micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels, (micro)algen, gisten en virussen. Zelfs in chloor- en zoutwater zwembaden. Wanneer deze organismen op je lens komen, kunnen ze leiden tot geïrriteerde ogen en nare oogontstekingen. Chloor en andere zwembadchemicaliën kunnen ook tot vervelende oogirritaties leiden. Daarbij raak je je lenzen onder water gemakkelijk kwijt. Zowel in het zwembad als in natuurlijke waterbronnen, zoals een meer, rivier of de zee.

Is zwemmen met lenzen gevaarlijk?

Ja, zwemmen met lenzen kan onder de verkeerde omstandigheden gevaarlijk zijn. Het kan leiden tot oogirritaties en oogontstekingen, met in het ergste geval zelfs blindheid tot gevolg. 

Nina (27) kan hier goed over meepraten. Zij kreeg tijdens een verre reis door besmet water een pseudomonas bacterie in haar oog: een bacterie die ook gewoon in Nederland voorkomt. Ook bleek er bij thuiskomst een schimmel in haar oog te zitten. Waarschijnlijk liep ze tijdens haar reis een kleine beschadiging aan haar oog op. Dit kan al gebeuren door een zandkorreltje dat achter je lens blijft zitten of als je je lenzenbakje met besmet water omspoelt. Nina kreeg pas last van een hevige pijn in haar oog toen ze thuis kwam. Inmiddels ziet zij nog maar 8% met haar aangetaste oog. Lees haar hele verhaal hier.

Wat zijn de mogelijkheden voor zwemmen met slecht zicht?

Het is het beste om zonder lenzen te gaan zwemmen. Wanneer je dusdanig slecht zicht hebt, dat dat niet verantwoord is, dan zijn er gelukkig andere opties. Zo bestaan er speciale zwembrillen en duikbrillen op sterkte. Informeer bij een Pearle Opticien bij jou in de buurt voor de mogelijkheden. Ook is er de optie om je daglenzen te dragen onder een goede zwembril. Zorg er wel voor dat er geen water in de zwembril komt en gooi je lenzen weg nadat je uit het water komt.

Redelijk zicht zonder lenzen? Ga voor een zonnebril op sterkte!

Zie je nog redelijk zonder je lenzen in? Laat ze dan uit tijdens het zwemmen of watersporten en draag een bril of zonnebril op sterkte. Die zet je ook weer heel gemakkelijk op, als je het water uit komt. Heb je meteen geen gedoe met zandkorrels en lenzenvloeistof. 

Het dragen van een zonnebril op sterkte op het water is prima wanneer je een baantje trekt, maar minder geschikt voor actieve watersporten, zoals surfen en jetskiën. Er kunnen gevaarlijke situaties ontstaan als je door waterdruppels op je zonnebril slecht zicht hebt. Bedenk dus van tevoren welke activiteiten je gaat uitvoeren en pas de zichtoplossing daar op aan.

Toch zwemmen met lenzen? Gebruik dan daglenzen

Heb je geen andere mogelijkheid dan te zwemmen met lenzen, gebruik dan het liefst daglenzen. Deze vervang je iedere dag, waardoor micro-organismen nauwelijks de kans krijgen om zich op de lenzen vast te zetten en zich te vermenigvuldigen. Neem dus genoeg setjes daglenzen mee als je op vakantie gaat. Zwem er kort mee en doe je lenzen direct uit nadat je uit het water komt. Gooi ze daarna meteen weg en spoel je ogen met lenzenvloeistof. 

Let op: zwemmen met daglenzen kan nog steeds leiden tot geïrriteerde of ontstoken ogen. Kom je het water uit en heb je last van geïrriteerde ogen? Laat je lenzen dan even een paar uur uit. Een goed excuus om even een dutje te doen aan het strand. Reinig daarna je ogen grondig met reinigingsvloeistof van je lens. Na een paar uur kun je jouw (dag)lenzen opnieuw in doen.

Kun je douchen met lenzen?

Nee, het is niet verstandig om te douchen met lenzen. Net als bij zwemmen komen je lenzen tijdens het douchen in contact met water. Dat water bevat bacteriën, schimmels en virussen. Tijdens het douchen kunnen deze in je oog terechtkomen en irritaties en ontstekingen veroorzaken. Doe je lenzen dus uit voordat je onder de douche stapt. Ben je dit vergeten te doen? Haal je lenzen er dan meteen uit na het douchen. Gooi daglenzen meteen weg wanneer dit gebeurt, en maak week- en maandlenzen direct schoon met lenzenvloeistof.

Veelgestelde vragen over zwemmen met lenzen

Wat is het verschil tussen zwemmen met harde en of zachte lenzen?

Door de kans op infecties is het is niet verstandig om te zwemmen met lenzen. Dit geldt met name voor zachte lenzen, omdat deze water en daarmee bacteriën absorberen. Daarnaast gaan je zachte lenzen door het water strakker zitten. Dit maakt het moeilijker om ze uit te krijgen. Dit is minder het geval bij harde lenzen, omdat harde lenzen vormvast zijn en dus niet strakker op je oog gaan zitten. Bij harde lenzen zit er ruimte tussen je hoornvlies en de lens. Die ruimte is gevuld met traanvocht, waarop de lens als het ware ‘drijft’. Hierdoor vallen harde lenzen vallen dan weer gemakkelijker uit je ogen als je zwemt, waardoor je ze je lenzen sneller kwijt raakt. Dat komt doordat de ruimte tussen je hoornvlies en harde lens gevuld is met traanvocht. Hierop ‘drijft’ de lens als het ware. Met logisch gevolg dat een harde lens er redelijk gemakkelijk uitspoelt als er water in je ogen komt.

Kun je snorkelen of duiken met lenzen?

Het is niet verstandig om te snorkelen of duiken met lenzen. Wanneer er water achter je duikbril komt, kan dit oogirritaties en -ontstekingen veroorzaken. Heb je geen andere optie? Gebruik dan goedzittende daglenzen die je na het duiken direct weggooit.

Kun je surfen, waterskiën of jetskiën met lenzen in?

Net als bij zwemmen is het onverstandig om lenzen te dragen tijdens het beoefenen van een andere watersport. De kans op een besmetting van je oog door de micro-organismen in water is groot. Zie je geen mogelijkheid om zonder correctie het water op te gaan, draag dan daglenzen die je nadat je uit het water komt direct weggooit.

Kunnen lenzen tegen zout water?

Lenzen zijn bestendig tegen zout water, maar zout water zorgt er wel voor dat ze losser op je oog komen te zitten. De kans dat je lens uitvalt na contact met zout water is dus groter.

4 Reacties

  1. Kan je wel met lenzen in je ogen en een normale zwembril of duikbril zwemmen?

  2. Lisanne van team Pearle

    Hi! Zeker. Dat kan ook. Het gaat er om dat je jouw ogen goed beschermd, dus dat je niet met je lenzen in direct contact hebt met water, maar dus nog een extra beschermlaag hebt.
    Groeten,
    Lisanne van team Pearle

  3. Kan er ook een bacterie in je ogen ontstaan als je je ogen niet opent tijdens het zwemmen en je daglenzen draagt?

  4. Team Pearle

    Daglenzen dragen tijdens het zwemmen kan prima, mits je ze direct na het zwemmen weggooit (bij het plastic afval) en ze vervangt. Een kans op een bacterie is er alsnog, maar het is al wel een stuk veiliger dan zwemmen met andere lenzen in. Eventueel kun je je ogen schoon spoelen na het zwemmen, zodat bacteriën, micro-organismen en chemicaliën nog minder kans krijgen om kwaad te doen. Je kunt ook overwegen – bij een lage sterkte – om even helemaal geen lenzen in te doen tijdens het zwemmen en bijv. een zwem- of duikbril op sterkte dragen.

Plaats een reactie

Navigeer