Zwemmen met je lenzen?

Zwemmen met lenzen in, daar kunnen we heel kort over zijn: geen goed idee. Je hebt kans dat je er geïrriteerde ogen of zelfs een oogontsteking van oploopt. Niet fijn. Maar je moet toch iets, als je echt heel weinig ziet zonder lenzen. Niet alleen tijdens het zwemmen, maar ook tijdens het (kite)surfen en jetskiën. Daarom wat uitleg & oplossingen!

Natuurlijk wil je als lensdrager gewoon kunnen zwemmen of jouw watersport beoefenen. Dat kan ook, maar houd wel even de do & don’ts in de gaten.

Als je zwemt met lenzen in, riskeer je ontstekingen en irritaties

In zeeën, meren en rivieren zitten veel micro-organismen. Niet alleen bacteriën, maar ook schimmels, (micro)algen, gisten en virussen. Zelfs in chloor- en zoutwaterzwembaden vind je meestal micro-organismen. Normaal kun je daar best tegen (niet inslikken…) maar ze moeten niet op je lenzen gaan zitten. Dan kunnen ze nare oogontstekingen veroorzaken. En ook chloor en andere zwembadchemicaliën kunnen voor vervelende oogirritaties zorgen. Dat wil je natuurlijk niet. Daarom is het beter om niet het water in te gaan met je lenzen in.

Je kunt jouw lenzen kwijtraken

Bovendien kun je tijdens het zwemmen vrij gemakkelijk een lens kwijtraken. Vooral als je harde lenzen draagt. Dat zit zo: de ruimte tussen je hoornvlies en harde lens is gevuld met traanvocht. De lens ‘drijft’ als het ware op je oog en is ook nog eens relatief klein. Logisch dus, dat een harde lens er redelijk gemakkelijk uitspoelt als er water in je ogen komt. Het zoute zeewater kan er bovendien voor zorgen dat dit nog sneller gebeurt. Bij zachte lenzen is de kans dat je er een verliest wat kleiner. Het materiaal en de vorm zorgen ervoor dat ze iets steviger in je ogen zitten. Ook zijn zachte lenzen meestal wat groter – meer oppervlak betekent meer grip.

Liefst een ‘(zonne)brildag’…

Zie je nog redelijk zonder je lenzen in? Laat ze dan uit, op je zwem/watersportdag en draag een (zonne)bril op sterkte. Die zet je ook weer heel gemakkelijk op, als je het water uit komt. Heb je meteen geen gedoe met zandkorrels en lenzenvloeistof. Maar het moet natuurlijk wel kunnen: je lenzen uitlaten. Het wordt lastig als je echt heel weinig ziet zonder correctie. Misschien nog net te doen als je een baantje trekt – maar op je surfboard of jetski wil je wel echt weten waar je heengaat.

…en anders een zwembrilletje & daglenzen

Ben jij iemand die echt te weinig ziet zonder lenzen in? Draag dan daglenzen tijdens het zwemmen of watersport én een zwembrilletje dat goed past. Daglenzen gooi je ’s avonds weg. Daarom krijgen micro-organismen nauwelijks de kans zich op de lenzen vast te zetten en zich te vermenigvuldigen. Het brilletje zorgt ervoor dat er zo min mogelijk water in je ogen komt. Neem dus genoeg setjes daglenzen mee, als je op vakantie gaat!

Een duikbril op sterkte is ook een goed alternatief. Informeer bij een Pearle Opticien bij jou in de buurt voor de mogelijkheden.

Plaats een reactie

Navigeer