Zwemmen met je lenzen?

De vakanties staan weer voor de deur. Genieten van de zon, het strand en natuurlijk de zee of het zwembad! Zwemmen met lenzen in, daar kunnen we heel kort over zijn: geen goed idee. Je hebt kans dat je er geïrriteerde ogen of zelfs een oogontsteking van oploopt. Niet fijn. Maar je moet toch iets, als je echt heel weinig ziet zonder lenzen. Niet alleen tijdens het zwemmen, maar ook tijdens het (kite)surfen en jetskiën. Daarom wat uitleg & oplossingen!

Natuurlijk wil je als lensdrager gewoon kunnen zwemmen of jouw watersport beoefenen. Dat kan ook, maar houd wel even de do & don’ts in de gaten.

Als je zwemt met lenzen in, riskeer je ontstekingen en irritaties

In zeeën, meren en rivieren zitten veel micro-organismen. Niet alleen bacteriën, maar ook schimmels, (micro)algen, gisten en virussen. Zelfs in chloor- en zoutwaterzwembaden vind je meestal micro-organismen. Normaal kun je daar best tegen (niet inslikken…) maar ze moeten niet op je lenzen gaan zitten. Dan kunnen ze nare oogontstekingen veroorzaken, waardoor je zelfs blind kunt worden. En ook chloor en andere zwembadchemicaliën kunnen voor vervelende oogirritaties zorgen. Dat wil je natuurlijk niet. Daarom is het beter om niet het water in te gaan met je lenzen in.

Nina (27) kan hier goed over meepraten. Zij kreeg tijdens een verre reis een pseudomonas bacterie in haar oog, een bacterie die ook gewoon in Nederland voorkomt. Ook bleek er bij thuiskomst een schimmel in haar oog te zitten. Waarschijnlijk liep ze tijdens haar reis een kleine beschadiging aan haar oog op. Dit kan al gebeuren door een zandkorreltje dat achter je lens blijft zitten of als je je lenzenbakje met besmet water omspoelt. Nina kreeg pas last van een hevige pijn in haar oog toen ze thuis kwam. Inmiddels ziet zij nog maar 8% met haar aangetaste oog. Lees het hele verhaal hier.

Je kunt jouw lenzen kwijtraken

Bovendien kun je tijdens het zwemmen vrij gemakkelijk een lens kwijtraken. Vooral als je harde lenzen draagt. Dat zit zo: de ruimte tussen je hoornvlies en harde lens is gevuld met traanvocht. De lens ‘drijft’ als het ware op je oog en is ook nog eens relatief klein. Logisch dus, dat een harde lens er redelijk gemakkelijk uitspoelt als er water in je ogen komt. Het zoute zeewater kan er bovendien voor zorgen dat dit nog sneller gebeurt. Bij zachte lenzen is de kans dat je er een verliest wat kleiner. Het materiaal en de vorm zorgen ervoor dat ze iets steviger in je ogen zitten. Ook zijn zachte lenzen meestal wat groter – meer oppervlak betekent meer grip.

Beste alternatief: daglenzen

We kunnen ons goed voorstellen dat je er aan gewend bent om lenzen te dragen in het dagelijks leven, en dus ook op vakantie. Daglenzen zijn een heel goede optie als je wel graag lenzen draagt, maar bang bent voor nare gevolgen. Daglenzen vervang je iedere dag, daarom krijgen micro-organismen nauwelijks de kans zich op de lenzen vast te zetten en zich te vermenigvuldigen. Neem dus genoeg setjes daglenzen mee, als je op vakantie gaat! Daarnaast is het aan te raden om je daglenzen na het zwemmen – in wellicht besmet water – uit te doen en een nieuw setje in te doen.

TIP:
Kom je het water uit en heb je last van geirriteerde ogen? Laat je lenzen dan even een paar uur uit. Een goed excuus om even en dutje te doen aan het strand. Reinig daarna je ogen grondig met reinigingsvloeistof van je lens. Na een paar uur kun je jouw (dag)lenzen opnieuw in doen.

Of kies voor een zwem- of duikbril!

Kun je niet zonder lenzen, maar vind je het geen prettig idee om met lenzen te zwemmen? Overweeg dan een zwem- of duikbril op sterkte! Een zwem- of duikbril zorgt ervoor dat er (nauwelijks) geen water in je ogen komt tijdens het zwemmen. Ideaal dus!

Informeer bij een Pearle Opticien bij jou in de buurt voor de mogelijkheden.

Redelijk zicht zonder lenzen? Ga voor een zonnebril op sterkte!

Zie je nog redelijk zonder je lenzen in? Laat ze dan uit, op je zwem/watersportdag en draag een (zonne)bril op sterkte. Die zet je ook weer heel gemakkelijk op, als je het water uit komt. Heb je meteen geen gedoe met zandkorrels en lenzenvloeistof. Maar het moet natuurlijk wel kunnen: je lenzen uitlaten. Het wordt lastig als je echt heel weinig ziet zonder correctie. Misschien nog net te doen als je een baantje trekt – maar op je surfboard of jetski wil je wel echt weten waar je heengaat.

4 Reacties

 1. Kan je wel met lenzen in je ogen en een normale zwembril of duikbril zwemmen?

 2. Lisanne van team Pearle

  Hi! Zeker. Dat kan ook. Het gaat er om dat je jouw ogen goed beschermd, dus dat je niet met je lenzen in direct contact hebt met water, maar dus nog een extra beschermlaag hebt.
  Groeten,
  Lisanne van team Pearle

 3. Kan er ook een bacterie in je ogen ontstaan als je je ogen niet opent tijdens het zwemmen en je daglenzen draagt?

 4. Team Pearle

  Daglenzen dragen tijdens het zwemmen kan prima, mits je ze direct na het zwemmen weggooit (bij het plastic afval) en ze vervangt. Een kans op een bacterie is er alsnog, maar het is al wel een stuk veiliger dan zwemmen met andere lenzen in. Eventueel kun je je ogen schoon spoelen na het zwemmen, zodat bacteriën, micro-organismen en chemicaliën nog minder kans krijgen om kwaad te doen. Je kunt ook overwegen – bij een lage sterkte – om even helemaal geen lenzen in te doen tijdens het zwemmen en bijv. een zwem- of duikbril op sterkte dragen.

Plaats een reactie

Navigeer