Een zwem- of duikbril op sterkte: misschien dé oplossing voor jou of je kind

Of je nou naar tropische vissen duikt of gewoon je zwemdiploma moet halen, je wilt helder zicht. Dat kan lastig zijn, als je een bril of lenzen nodig hebt om scherp te kunnen zien. En zwemmen met bril of lenzen is simpelweg niet ideaal. Misschien is een zwembril op sterkte of een duikbril op sterkte dan de ideale oplossing voor jou. Maar in welke situatie en voor wie? Lees verder!

Zwemmen met je lenzen in is niet zo’n goed idee. Je kunt er geïrriteerde ogen van krijgen en vrij gemakkelijk een lens kwijtraken. Op zwemmen met bril zit je ook niet te wachten, het maakt duiken vrij lastig en de kans dat je de bril kwijtraakt is groot. Zie je echt te weinig zonder lenzen in, draag dan daglenzen én een zwembril of duikbril die goed past. Maar dat is niet voor iedereen mogelijk.

Een zwembril op sterkte biedt daarom vaak een uitkomst. Maar wat is het, welke sterktes zijn mogelijk, hoeveel kost het eigenlijk en wordt het vergoed door de verzekeraar? Wij geven in dit blog antwoorden op al deze vragen:

Ga je op vakantie of lig je regelmatig in het water en heb je een oogcorrectie nodig? Dan biedt een zwembril of duikbril op sterkte een mooie uitkomst! Onze opticiens kunnen jou er verder mee helpen en bestellen de juiste zwem- of duikbril voor jou. Kom langs in een van onze winkels of maak alvast een afspraak online.

Wat is een zwembril op sterkte?

Een zwembril op sterkte is een zwembril met glazen die op sterkte zijn geslepen voor een bepaalde oogafwijking.

Een perfecte uitkomst voor jonge kinderen, omdat zij vaak rond de 6 zijn als zij hun zwemdiploma-A halen. Veel ouders vinden hun kind nog te jong voor contactlenzen. Begrijpelijk, maar je kind moet natuurlijk wel goed kunnen zien tijdens de zwemlessen. Je zou ervoor kunnen kiezen om je kind te laten zwemmen met bril, maar ook een zwembril op sterkte kan dan een uitkomst zijn.
Jongetje hangt aan de rand van het zwembad en draagt een zwembril op sterkte

Maar ook voor volwassenen is een duikbril op sterkte een goede uitkomst! Vooral als je een fanatieke zwemmer bent of wanneer je snel geïrriteerde ogen ervaart in het zwembad. Of als je gewoon echt geen contactlenzen wilt dragen.

Welke sterkte voor je zwembril?

Natuurlijk doen we eerst een oogmeting bij jou of bij je kind. We willen de sterkte per oog bepalen, want net als bij een gewone bril kan het linker- en het rechterglas van de zwembril een andere sterkte hebben. Zo heeft elk oog altijd de juiste correctie, voor een perfect zicht tijdens jouw watersport.

Heb jij of heeft je kind een van onderstaande correcties nodig? Dan kunnen we een zwembril op sterkte voor je bestellen.

 • Veraf: -1 tot en met -8
 • Dichtbij: +1 tot en met +8

Blauwe zwembril op sterkte

Hoeveel kost een duikbril op sterkte?

De kosten zijn vergelijkbaar met een gewone bril op sterkte. De hoogte van de prijs hangt dus voornamelijk af van het soort oogafwijking. Zo kun je een zwembril op sterkte met cilinder laten maken, maar ook kiezen uit enkelvoudig, multifocaal of bifocaal.

En wordt het vergoed door de zorgverzekeraar?

Dat verschilt per verzekeraar. De ene verzekeraar ziet een zwembril op sterkte niet als medische noodzaak en vergoedt het niet, maar soms kun je je brilvergoeding ook gebruiken voor een zwembril.

Wij raden aan om jouw situatie voor te leggen bij de betreffende verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen precies kijken welke voorwaarden voor jou van toepassing zijn.

En hoe zit het het met duikbrillen: zijn deze ook op sterkte verkrijgbaar?

Ook duikbrillen kun je op sterkte verkrijgen. Handig, als je wil duiken of snorkelen en onderwater goed wil zien. Voor deze sporten is een zwembril op sterkte niet geschikt, want deze kun je niet ‘klaren’.

Dat zit zo:

Als je duikt wordt de duikbril samengedrukt door het gewicht van het water. Hoe dieper je duikt, hoe groter de druk op het glas. Dat geeft een vervelend, drukkend gevoel. Je kunt die druk wegnemen door een beetje lucht via je neus in je duikbril te blazen. Zo heb je je duikbril ‘geklaard’ en zit hij weer lekker.

Ook voor kinderen!

Dat geldt ook voor kinderen die op snorkel- en duikles willen. Dat kan al vanaf zo’n 8 jaar: ook vrij jong voor lenzen, maar goed zicht onder water is wel belangrijk. Een duikbril op sterkte zorgt ervoor dat jouw brildragende kind gewoon deze stoere sport kan beoefenen!
Gezin ligt op het strand met zwemvliezen en duikbrillen op sterktes

Welke sterkte voor je duikbril?

We kunnen een duikbril op sterkte voor je bestellen als jij (of je kind) een van onderstaande correcties nodig hebt. Natuurlijk doen we ook nu eerst een oogmeting.

 • Veraf: -1,5 tot en met -8
 • Dichtbij +1 tot en met +4,5

Duikbril op sterkte

Wil je meer weten of heb je nog vragen? Kom gewoon langs of maak alvast online een afspraak. Je bent welkom in iedere Pearle winkel!

26 Reacties

 1. Da’s gaaf dan ga ik meteen.meer zwemnen.
  Zonder bril zie ik.niks

 2. team Pearle

  Hallo Lenie,
  Ja, fijn hè? Alvast veel zwemplezier toegewenst!
  Groetjes, team Pearle

 3. zwembril op sterkte hebben we al jaren voor me dochter via eyequa.
  ze wil graag snorkelen maar helaas heeft ze +5.5 en +7.5 en daar is een duikbril niet voor.

 4. team Pearle

  Hallo Sonja,
  Dat is inderdaad vervelend! Sommige duikcentra of -winkels hebben speciale glazenhouders of zwembrillen die je onder een volgelaatsmasker kunt dragen. Dan kun je glazen op gewenste sterkte en (op maat) bestellen via je opticien om deze vervolgens als bril onder een duikbril te dragen. Succes!
  Groetjes, team Pearle

 5. Fijn dan kan ik eindelijk met die meid van me mee doen met spullen op duiken. Nu zie ik niet veel en met mijn bril op gaat dat moeilijk. Lenzen gaan niet, dus voor mij ideaal. Kan ik ook een afspraak maken voor mezelf?

 6. Zou ideaal zijn.
  Ben benieuwd naar de kosten van zn zwembril op maat en gaat het ook als je een cilinder afwijking hebt ??

 7. team Pearle

  Hallo Jessica,
  De kosten zijn vergelijkbaar met een gewone bril op sterkte. Het is ook mogelijk een zwembril op sterkte met cilinder te laten maken. Succes!
  Groetjes, team Pearle

 8. Hallo, kunnen jullie aangeven of de brillenvergoeding uit de aanvullende ziektekostenverzekering gebruikt mag worden voor een zwembril op sterkte?

 9. team Pearle

  Hallo Margreet,
  Dat is moeilijk te zeggen, omdat het verschilt per verzekeraar. De ene verzekeraar ziet een zwembril op sterkte niet als medische noodzaak en vergoedt het niet, maar aan de andere kant zou je je brilvergoeding mogelijk kunnen gebruiken voor een zwembril. Ons advies is om het zelf voor te leggen bij de betreffende verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen precies kijken welke voorwaarden voor jou van toepassing zijn. Succes!
  Groet, team Pearle.

 10. Hallo Pearle,

  In welke stappen gaan de glazen van de kinderzwembril op sterkte. Gaat dit per 0,5 of per 0,25?

 11. geachte heer / mevrouw,

  Voor mijn zoontje van 5,5 jaar ben ik op zoek naar een zwembril.

  Rechteroog:
  +7,25 en een cylinder van –5,75 , AS 10°

  Linkeroog
  +6,75 en een cylinder van –5,00 , AS 170°

  Is het mogelijk om hiervoor een zwembril te krijgen? Zo ja, wat zijn dan de kosten?

  Vriendelijke groet,
  Iwona Douwes

 12. team Pearle

  Hallo Mireille,
  Beide is mogelijk, het is afhankelijk van het gekozen glas en leverancier. Onze opticiens kunnen hierover het beste adviseren. Kom gerust langs voor persoonlijk advies bij een winkel in de buurt.
  Groetjes, team Pearle.

 13. team Pearle

  Hallo Iwona,
  Waarschijnlijk is dit mogelijk. Onze opticiens kunnen hier het beste over adviseren. Kom gerust langs bij een winkel in de buurt voor persoonlijk advies.
  Groetjes, team Pearle.

 14. team Pearle

  Hallo D.,
  Hogere plussterktes voor duikbrillen zijn minder goed bestand tegen de druk van dieptewater dan minglazen.
  Groetjes, team Pearle.

 15. team Pearle

  Hallo Hettie,
  Helaas hebben we op dit moment geen ski-brillen op sterkte in het assortiment.
  Groetjes, team Pearle.

 16. Wendy gerrits

  Goedendag hebben jullie ook modellen van de zwembrillen in de winkels?

 17. team Pearle

  Hallo Wendy,
  Helaas hebben we de zwembrillen niet in de winkels op voorraad liggen. Mocht je interesse hebben, kun je bij een Pearle in de buurt dit aangeven en dan kunnen we wel een vrijblijvend naar de winkel laten komen.
  Groetjes, team Pearle.

 18. Is het ook mogelijk om, wanneer je een bril op sterkte hebt er ook nog een soort halve maandjes in te doen, zodat je ook je instrumenten van dichtbij kan bekijken?

 19. team Pearle

  Hallo S.,
  Dat is zeker mogelijk! Dit noem je bifocale glazen en hebben wij in het assortiment. Kom gerust langs om de opties te bespreken met de opticien.

 20. otto mulder

  Hoe lang duurt het om een duikbril op sterkte te laten maken?

 21. Team Pearle

  Hi Otto,

  Het maken van een duikbril op sterkte zal ongeveer drie weken kosten. Mocht je er één willen bestellen, dan verwijs ik je graag door naar één van onze winkels.

 22. Hallo,

  Ik zoek een duikbril op sterkte met leesgedeelte is dit mogelijk.

  Sfer Cyl As Add Visus
  R +2.00 -2.00 40 1.75 1.00
  L +0.50 -1.75 150 1.75 1.00

  Mvg Stefan
  Stefan

 23. Lisanne van team Pearle

  Hi Stefan,

  Ik zou je willen adviseren om hiermee naar de dichtstbijzijnde Pearle winkel te gaan. Die kunnen jouw verder helpen. Online verkopen wij geen duikbrillen namelijk, maar in de winkel zijn ze bestelbaar voor je!

  Groet
  Lisanne

Navigeer

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder