Vermoeide ogen op kantoor? Zo los je het op!

Een ieder die veel en langdurig op kantoor – of nu tijdens de lockdown vooral thui – met een beeldscherm werkt of veel en langdurig leest, herkent het waarschijnlijk wel: vermoeide ogen. Vaak te herkennen aan droge ogen, maar ook hoofdpijn, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Dit komt doordat je jouw ogen lang en intensief gebruikt, vaak samen met een ‘slechte’ zithouding.

Het hebben van vermoeide ogen is geen ernstige aandoening. Toch kan het je een erg onrustig en onprettig gevoel geven. Veel klachten bij vermoeide ogen zijn uiteenlopend en kunnen ook op andere problemen duiden. Wat kun je doen om vermoeide ogen op kantoor tegen te gaan?

Om je zo goed mogelijk antwoord te geven op die vraag, staan we in dit blogartikel stil bij de volgende onderwerpen:

  • Symptomen vermoeide ogen op kantoor
  • Vermoeide ogen verminderen
  • Computerbril, blauw filter bril of lenzen voor digitaal gebruik

 

Werk jij veel met beeldschermen en ervaar je veel klachten? Een computerbril, blauwlichtfilterbril of lenzen speciaal voor digitaal gebruik kunnen de oplossing zijn!

Symptomen vermoeide ogen op kantoor

Zit je veel op kantoor en werk je veel met een beeldscherm, maar twijfel je of jouw klachten overeenkomen met vermoeide ogen? De symptomen van vermoeide ogen kunnen heel verschillend zijn, maar we hebben een aantal mogelijke symptomen op een rij gezet:

  • Wazig zien;
  • Problemen met accommoderen;
  • Pijn in of rond de ogen;
  • Brandend gevoel;
  • Tranende ogen;
  • Droge ogen;
  • Gevoeligheid voor licht;
  • Dubbelzien;
  • Pijnlijke nek;
  • Hoofdpijn.

Vermoeide ogen verminderen

Last hebben van vermoeide ogen op kantoor is lastig. Het kan je concentratie aanzienlijk verminderen, wat ten koste gaat van je prestaties. Met de volgende vijf tips verminder jij je vermoeide ogen aanzienlijk:

Ontspan en rust

Gun je ogen regelmatig wat ontspanning en rust. Nu we allemaal meer thuiswerken en digitaal vergaderen, kijken we meer op schermen dan ooit. Het is dus belangrijk om je ogen wat rust te geven. Niet alleen buiten werktijd, maar ook als je op je thuiskantoor bent. Loop regelmatig weg van je beeldscherm om bijvoorbeeld een kopje koffie of thee te halen of maak een ommetje buiten. Daar hoort uiteraard ook je mobiele telefoon bij. Daarom wijzen meerdere oogartsen ons op de 20-20-2 regel. De regel: na 20 minuten op je beeldscherm kijken, even 20 seconden pauze. Even weg van je beeldscherm. De 2 staat voor 2 uur per dag naar buiten. Dit is met name voor de jeugd, in het kader van bijziendheid. Maar dit betekent niet dat jij je er niet aan hoeft te houden! Ook voor volwassenen is het goed om buiten te zijn.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Knipperen

Een zeer simpele, maar effectieve manier om je vermoeide ogen te verminderen is door te knipperen. Wist je dat je automatisch minder gaat knipperen wanneer je achter een beeldscherm werkt? Knipperen beschermt je ogen tegen uitdroging en vuil. Dit betekent niet direct dat je als een malle moet gaan knipperen, maar probeer er wel op te letten dat je nét iets vaker knippert dan normaal. Uiteindelijk zal je dit automatisch gaan doen en hoef je er dus niet meer extreem bewust van te zijn.

Beweging

We hebben het hierbij niet alleen over lichaamsbeweging (even een wandeling maken is goed voor meer dan alleen je ogen!), maar vooral over oogyoga. Ogen kijken graag naar nieuwe beelden en kleuren. Wanneer je lang naar je scherm kijkt, zal er weinig afwisseling te zien zijn. Het is dus goed om af en toe op te kijken van je beeldscherm en bijvoorbeeld even naar buiten te kijken.

Houding veranderen

Het is even wennen om thuis net zo’n ergonomisch verantwoorde werkplek te creëren als op kantoor. Voor je ogen kan het handig zijn af en toe te spelen met de hoogte van je beeldscherm. Door je scherm wat lager te zetten moet je naar beneden kijken. Hierdoor sluit je je ooglid wat meer dan wanneer je recht vooruit kijkt. Het oog oppervlakte wat nu kan uitdrogen is dan minder groot. Let wel op dat je bij je nieuwe houding ook rekening houdt met de rest van je lichaam. De houding moet namelijk ook aangenaam zijn voor je nek, schouders en rug.

Vitamine A

Vitamine A is ontzettend belangrijk voor gezonde ogen. Een tekort aan vitamine A kan zelfs voor nachtblindheid zorgen. Dit betekent dat je dus veel spinazie moet eten! Kom je toch tekort? Dan kun je dit aanvullen met speciale voeding supplementen.

Computerbril, blauw filter bril of lenzen?

Mochten de bovenstaande tips niet helpen? Dan kun je ook een computerbril of blauw filter bril aanschaffen.

Blauw filter bril: Een blauw filter bril ofwel thuiswerkbril zorgt ervoor dat het blauwe licht van je beeldscherm gefilterd wordt, waardoor je jouw ogen beter beschermt tegen vermoeidheid en ook rustiger kijkt.
Liever nog wat extra leesondersteuning? Je kunt ook kiezen voor een blauw licht filter bril met relax view glazen. Met deze glazen kun je beter schakelen op verschillende zichtafstanden. Voor alle leeftijden geschikt.

Computerbril: Een computerbril is ideaal. De bril is op sterkte te verkrijgen en kan verlichting bieden bij intensief beeldschermgebruik. Hij is geoptimaliseerd voor de afstand van jouw ogen tot de computer en alles wat daartussen zit. Vooral geschikt voor 40+.

Lenzen: Nieuw in ons assortiment zijn de maandlenzen voor digitaal gebruik. Deze lenzen zijn voorzien van de nieuwste technologieën, waardoor je minder vermoeide en droge ogen hebt, ook wanneer je langdurig naar schermen kijkt.

Wist je dat het in sommige gevallen ook mogelijk is om een vergoeding van je werkgever te vragen voor een blauw filter bril of computerbril?

Interesse in 1 van de zichtoplossingen?

Plaats een reactie

Navigeer