Wat is de houdbaarheid van lenzenvloeistof?

Lenzen moet je goed onderhouden, anders kan je problemen ervaren tijdens het dragen. Het belangrijkste product voor het onderhouden van zachte lenzen is lenzenvloeistof, maar is lenzenvloeistof onbeperkt houdbaar, of is het flesje al snel aan vervanging toe?

Of je nou net lenzen hebt aangeschaft of ze al een langere tijd draagt, het is ontzettend belangrijk om je lenzen goed te onderhouden. Als lenzendrager kan je hier maatregelen voor treffen. Een van de belangrijkste maatregelen is goed omgaan met de lenzenvloeistof. Je leest onder andere over de houdbaarheid van lenzenvloeistof in dit blogartikel. We geven je ook informatie over de volgende onderwerpen:

  • Het schoonmaken van de lenzen;
  • Lenzenvloeistof houdbaarheid;
  • Optimaal gebruik maken van lenzenvloeistof.

Bestel alvast nieuwe lenzenvloeistof online en leg een voorraad aan in huis, zodat je niet zonder komt te zitten!

Het schoonmaken van de lenzen

Lenzenvloeistof is een belangrijk product voor het schoonmaken van je lenzen. Voordat je de lenzenvloeistof gaat gebruiken is het belangrijk om je handen met zeep te wassen. Daarna kan je een paar druppels contactlenzenvloeistof spuiten op een van de lenzen en dit goed inwrijven met je wijsvinger. Vervolgens kan je de andere lens op dezelfde manier schoonmaken. Ben je klaar? Dan berg je beide lenzen op in een speciaal lenzendoosje.

Het is belangrijk om geen water gebruiken bij het schoonmaken van de lenzen, aangezien water bacteriën en parasieten bevatten die je ogen kunnen irriteren. Lenzenvloeistof is en blijft de beste manier om de lenzen goed én veilig schoon te maken, mits je de lenzenvloeistof op de manier gebruikt die hierboven is beschreven.

Het kan natuurlijk voorkomen dat je de lenzenvloeistof een keer vergeet, dan zijn er ook andere opties om de lenzen schoon te maken. Toch is het verstandig om altijd lenzenvloeistof mee te nemen als je ergens heen gaat.

Lenzenvloeistof houdbaarheid

Er bestaan diverse soorten lenzenvloeistof die geschikt zijn voor verschillende lenzen. Ondanks de verschillen hebben alle lenzenvloeistoffen een beperkte houdbaarheidsdatum. Over het algemeen is lenzenvloeistof maximaal 3 maanden goed te gebruiken. Dit betekent dat de contactlenzenvloeistof 3 maanden lang een ontsmettende werking heeft.

TIP! Om de lenzenvloeistof tijdig te vervangen kan je een herinnering in je agenda te zetten.

Het is belangrijk om de lenzenvloeistof te bewaren op een plek die niet te koud of te warm is. Het is daarom aanbevolen om de lenzenvloeistof op te bergen op een plek die qua temperatuur tussen de 4 en 25 graden is. Als je dit niet doet, loop je de kans dat de houdbaarheid van de vloeistof korter is. Ben je in een warm land? Berg dan je lenzenvloeistof op in de koelkast. Als je precies wilt weten hoelang jouw lenzenvloeistof houdbaar is dan kan je het beste op de verpakking kijken, hier staat de houdbaarheid altijd beschreven.

Wat moet je doen als lenzenvloeistof over datum is?

Zodra lenzenvloeistof over datum is, kun je deze het beste vervangen door nieuwe lenzenvloeistof. De zuurgraad (pH) verandert namelijk, waardoor de vloeistof je lenzen niet meer desinfecteert. In het ergste geval ontstaan er bacteriën in de vloeistof die je ogen beschadigen.

Optimaal gebruik van lenzenvloeistof

Om je contactlenzen goed te onderhouden is lenzenvloeistof cruciaal. Lenzenvloeistof houdt de lenzen buigzaam en doodt bacteriën. Daarnaast zal lenzenvloeistof voorkomen dat het hoornvlies uit de lens wordt afgestoten. Een verstandig gebruik van lenzenvloeistof is zeer belangrijk. Bewaar lenzenvloeistof op een plek die niet al te warm is en vervang het tijdig. Zorg er ook voor dat je de vloeistof altijd met je meedraagt zodat je niet in de problemen komt.

Bestel alvast nieuwe lenzenvloeistof online en leg een voorraad aan in huis, zodat je niet zonder komt te zitten!

Plaats een reactie

Navigeer