Krijg ik een vergoeding van mijn werkgever voor een blauwfilterbril?

Wanneer je veel op een computer of laptop werkt, herken je de signalen vast wel. Vermoeide of droge ogen, hoofdpijn of onscherp zien. Het heeft allemaal te maken met de blauwe lichtstraling die van je beeldscherm afkomstig is. Een blauwfilterbril biedt de oplossing. Maar hoe zit het met de kosten van zo’n bril? Zijn die voor je eigen rekening of mag je die verhalen bij je werkgever?

Blauwfilterbrillen, of wel beeldschermbrillen, zijn uitermate geschikt voor beeldschermwerk. Dit komt doordat de glazen op een speciale manier zijn geslepen, waardoor je altijd scherp ziet op beeldschermen. Wist je dat een blauwfilterbril je ook kan helpen bij het scherp zien van papieren en fysieke formulieren?

Ideaal, voor zowel jou als je werkgever. Want met een beter zicht, zul je ook beter presteren. Maar hoe zit het met de vergoeding?

Werk jij veel met beeldschermen en ervaar je veel klachten? Een blauwfilterbril kan de oplossing zijn! Maak een afspraak bij de winkel bij jou in de buurt.

Vergoeding van mijn werkgever?

Goed nieuws! Je werkgever is verplicht je een vergoeding te betalen voor de aanschaf van een blauwfilterbril indien je voldoet aan de volgende eisen:

  • Een beeldschermbril of blauwfilterbril is dé oplossing voor jouw oogklachten. Dit dient bevestigd te zijn door een deskundige zoals een opticien;
  • Je doet minimaal twee uur per dag werkzaamheden op een beeldscherm;
  • Je hebt van te voren de voorwaarden rondom een vergoeding met je werkgever besproken.

De Arbowet verplicht jouw werkgever om oogklachten zo veel mogelijk te voorkomen en te beperken. Dat betekent dat je vanaf je eerste werkdag direct recht hebt op een oogonderzoek, bijvoorbeeld als je oogklachten hebt of het gevoel hebt dat jouw gezichtsvermogen afneemt. Geeft dit onderzoek aan dat een blauwfilterbril kan helpen om de klachten te verminderen? Dan dient je werkgever deze bril (tot een bepaald bedrag) te vergoeden.

De hoogte van deze vergoeding is per werkgever afhankelijk. In de meeste situaties vergoedt de werkgever maximaal €150 tot €200 per twee of drie jaar.

Tip: Als je al een bril draagt, heb je ook recht op deze vergoeding voor een blauwfilterbril.

Tip 2: Middels een nieuw initiatief wat gestart is, genaamd Bril van de Baas, kun je jouw werkgever aanmelden. Zo kan jouw werkgever in een paar simpele stappen een beeldschermbril voor jou en andere collega’s regelen, waardoor je – vooral nu met het thuiswerken – weer wat comfortabeler kunt werken achter je laptop.

Fiscaal aftrekbaar

Als werkgever zijnde heb je het voordeel dat de kosten van hulpmiddelen aftrekbaar zijn bij de belasting. Dat geldt dus ook voor een blauwfilterbril. Echter dient hij dan wel onder de werkkostenregeling te vallen:

  • Op grond van de werkkostenregeling wordt de waarde van een blauwfilterbril voor loonheffingen op nihil gewaardeerd (mits aangewezen);
  • De blauwfilterbril moet op de werkplek van de werknemer blijven;
  • Gebruikt de werknemer de bril ook voor privé doeleinden? Dan wordt de bril alleen onbelast verstrekt als deze voor ten minste 90% zakelijk wordt gebruikt.

Valt de blauwfilterbril niet onder de werkkostenregeling? Dan wordt de aankoopprijs aangemerkt als (netto)loon in natura en dus belast.

Werk jij veel met beeldschermen en ervaar je veel klachten? Een blauwfilterbril kan de oplossing zijn! Maak een afspraak bij de winkel bij jou in de buurt.

Plaats een reactie

Navigeer