Waarom knipperen we met onze ogen?

Waarom je niet merkt dat het donker is als je met je ogen knippert en andere weetjes over oogknipperen.

De meeste mensen knipperen ongeveer elke zes seconden met hun ogen. En dat is maar goed ook, want het houdt je ogen vochtig. Ook beschermt het tegen vuil: als een soort ruitenwisser zwiept je ooglid het traanvocht met daarin kleine stofjes af naar je traanbuizen. Wil je weten welke functies al dat geknipper nog meer heeft? Lees verder!

Knipperen met je ogen zonder het te merken

Elke ‘oogknipper’ duurt zo’n 300 tot 400 milliseconden – superkort dus. In die tijd komt er geen licht of beeld binnen. Toch heb je niet in de gaten dat het helemaal donker wordt. Dat komt omdat je hersenen het visuele gedeelte even ‘uitzetten’. Voortdurend licht en dan weer donker zou veel te onrustig voor je zijn.

Tic & spiegelen

Sommige mensen knipperen vaker en sneller met hun ogen als ze zenuwachtig zijn. Is het heel heftig? Dan heb je een ‘tic’: echt opvallend en nadrukkelijk knipperen. Als je met zo iemand praat, krijg je als vanzelf de neiging het ook een beetje te doen! Heel apart. Gelukkig is de kans groot dat je gesprekspartner helemaal niets in de gaten heeft. Dat is het effect van ‘spiegelen’: je neemt iemands lichaamstaal over en creëert daarmee onbewust een soort verbinding. De knipperaar zal waarschijnlijk alleen maar denken dat je hem of haar aardig vindt.

Verliefd knipperen

Leuk om te weten: als je verliefd bent, knipper je in zijn of haar gezelschap ook wat vaker met je ogen dan normaal. In animatiefilmpjes zie je dat soms heel overdreven, vooral bij vrouwelijke stripfiguren. Maar het klopt wel, want het is een signaal dat je iemand helemaal ziet zitten. Of iemand jou natuurlijk! Dus let op de ogen van die leuke collega/barman/vriendin van je zus.

Minder knipperen bij beeldschermwerk

Zit je veel achter een beeldscherm? Als je dat lang en intensief doet, knipper je juist minder met je ogen dan normaal. Daardoor voelen je ogen sneller droog aan. Het helpt als je bewust meer knippert en veel water drinkt. Kunsttranen in je ogen druppelen kan ook; die houden je ogen vochtig. Vraag je opticien advies hierover, als je dit wilt proberen.

Zelfverzekerd (niet) knipperen

Tijdens Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben ze geteld hoe vaak de kandidaten met hun ogen knipperden. Degene die het minst knipperde kwam het zelfverzekerdst over. En kreeg de meeste stemmen! Dat klopt ook wel, want ‘iets doen zonder met je ogen te knipperen’ betekent dat je het totaal onverstoord doet. Blijkbaar komt dat dan zelfverzekerd over.

Knipoog voor jou!

En dan heb je nog de ouderwetse knipoog. Meestal zeg je ermee ‘Hey! Heb je mijn grapje begrepen?’ Of het is een stilzwijgende afspraak: de snelle ‘even tussen jou en mij-knipoog’. Een ‘vette knipoog’ benadrukt (een beetje ‘vet’) wat iemand zegt. Maar de leukste is misschien wel de vrolijke, flirterige knipoog: ik vind jou leuk!

Plaats een reactie

Navigeer