Jouw ogen & goede voornemens!

Gelukkig Nieuwjaar! Zit jij ook zo barstensvol goede voornemens? Of juist helemaal niet? In beide gevallen hebben wij nog wel een paar handige ideeën voor je. Daarmee stap je met een heldere blik het nieuwe jaar in. Tijd voor actie!

Meestal weet je wel wat je wilt, maar hik je er een beetje tegenaan. Geldt soms ook voor de voornemens die met je bril, lenzen of ogen te maken hebben. Nu is de tijd om het ook echt te doen! Goed gevoel, als je het – meestal ook nog eens heel gemakkelijk – geregeld hebt. Dus, hier wat praktische tips; dingen die je wel wilt maar nog niet deed of durfde.

In het nieuwe jaar ga ik:

  1. Mijn bril vaker goed schoonmaken

Duidelijk geval van kleine moeite, groot plezier. Stop een miniflesje schoonmaakspray in elke tas – op je bureau, in de buurt van de televisie… en microvezeldoekjes everywhere you go. Of loop gewoon regelmatig een Pearle-winkel binnen, als je toch in de buurt bent. Wij maken je bril meteen weer superschoon voor je – gratis natuurlijk. Je bent altijd welkom!

  1. Een keer daglenzen uitproberen

Als je verknocht bent aan je maandlenzen dan begrijpen we dat helemaal. Ze zijn ook fijn: relatief goedkoop en heel duurzaam, want je hebt maar 12 setjes per jaar nodig. Maar probeer het gewoon eens: daglenzen zijn echt heel gemakkelijk. Bijvoorbeeld om af te wisselen met een bril, of als je op vakantie gaat. Als je ze eenmaal een keer geprobeerd hebt, wil je ze vast vaker!

  1. Mijn ogen laten opmeten

Stel jij dat ook soms te lang uit? Maar het is echt belangrijk dat je regelmatig je ogen laat opmeten. Het is verstandig om 1x per jaar langs te komen voor een oogmeting, want in die tijd verandert de sterkte die jij nodig hebt meestal. Soms relatief snel, maar vaak gebeurt het zo langzaam dat je het nauwelijks in de gaten hebt. Toch kan je zicht geleidelijk aan een stuk minder scherp worden. Om het je gemakkelijker te maken, kun je alvast online een afspraak maken. Even langslopen of bellen kan natuurlijk ook altijd.

  1. Minder lang achter de computer zitten

Als je achter een beeldscherm zit, knipper je minder met je ogen. Daar kun je vermoeide en droge ogen van krijgen, vooral als je het lang achter elkaar doet. Regelmatig even wegkijken helpt enorm. Een handig hulpmiddel daarbij is de 20/20/20 regel: kijk iedere 20 minuten, 20 seconden lang in de verte – minstens 6 meter ver (20 feet, het is een Amerikaanse vinding). Of doe je ogen 20 seconden dicht, dat kan ook.

  1. Regelen dat mijn lenzen + vloeistof worden thuisbezorgd

Dit maakt je leven echt veel gemakkelijker. En het is zo geregeld! Even langsgaan bij een Pearle winkel of online aanmelden en klaar. Dan zit je nooit meer onverwachts zonder lenzen of lenzenvloeistof en ook nog eens gratis bezorging aan huis. Fijn toch?

  1. Vaker wortels eten

Ja, het is echt waar: worteltjes eten is goed voor je ogen. De oranje kleurstof in wortels zit vol bètacaroteen – een stof die je lichaam omzet in vitamine A. En dat is precies wat je ogen nodig hebben. Om precies te zijn: je netvlies. Dat heeft vitamine A nodig om het licht door te kunnen geven aan je hersenen. Een halve wortel per dag is al genoeg! Maar let op met voedingssupplementen: teveel vitamine A is juist schadelijk voor de lichtgevoelige cellen in je ogen.

  1. Die edgy, superleuke bril uitzoeken

Carry Slee, Pieter van Vollenhoven jr. , Jules Deelder: waarom zij eigenlijk wel en jij niet? Doe het gewoon een keer: ga voor een edgy bril die je stiekem heel leuk vindt, maar toch elke keer maar weer niet koopt. Er zijn genoeg leuke modellen die helemaal niet duur zo zijn. Bovendien kun je ‘m natuurlijk altijd afwisselen met je andere bril, als je een dagje wat minder op wilt vallen.

  1. Mijn oude oog make-up weggooien

Wist je dat vloeibare en crème-achtige oogmake-up een perfecte broedplaats voor bacteriën is? Op al je make-up staat een tekentje met daarin een cijfer + een ‘M’; het geeft aan hoeveel maanden de inhoud na opening houdbaar is. 3M staat dus voor drie maanden. Daarna is het tijd om nieuwe te kopen. Heb je een ooginfectie? Dan is het beter om al je oogmake-up meteen weg te gooien. Superzonde, maar anders loop je het risico dat bacteriën in je oogmake-up telkens voor een nieuwe ooginfectie zorgen.

  1. Beter letten op hoeveel alcohol ik eigenlijk drink

Alcohol is niet goed voor je ogen. Het heeft invloed op je oogspieren: je kunt er wat scheel van gaan kijken of slechter zien – tijdelijk gelukkig. Ook kan alcohol ervoor zorgen dat je pupillen langzamer reageren, waardoor je zicht zich minder snel aanpast aan donker of licht. Goed om te weten, met al die Nieuwjaarsborrels…

 

 

 

Plaats een reactie

Navigeer