Wat mensen met blauwe ogen met elkaar gemeen hebben

Heb je blauwe ogen? Dit deel je met je blauwogige medemens!

Als je in het westen woont, zie je ze overal: blauwe ogen. In Nederland alleen al bij ongeveer 80% van de mensen. Toch zijn jouw blauwe ogen heel bijzonder, want maar 2% van de wereldbevolking gaat het leven door met blauwe kijkers. Wil je weten wat al die blauwogige mensen delen? Lees verder!

Blauwe ogen zijn niet alleen zeldzaam, ze gaan ook samen met een paar bijzondere feiten. Hier vijf op een rij:

 1. Eén grote familie
  Waarschijnlijk stamt iedereen met blauwe ogen af van één voorouder. Deens DNA-onderzoek laat zien dat zo’n 6.000 tot 10.000 jaar geleden iedereen bruine ogen had. Totdat er opeens iemand werd geboren met een gemuteerd gen dat blauwe ogen veroorzaakte. De kans is heel groot dat iedereen met blauwe ogen een nazaat is van deze vrouw of man. Je hebt dus een supergrote familie!
 2. Bescherm je blauwe ogen extra goed
  Blauwe ogen zijn gevoeliger voor licht dan bruine. Dat komt omdat ze minder van de beschermende stof melanine bevatten. Uv-straling van de zon kan dan ook sneller geïrriteerde ogen en oogziekten veroorzaken. Zorg ervoor dat je je blauwe ogen extra goed beschermt – draag altijd een 100% uv-beschermende zonnebril (op sterkte), als je in de zon bent. Geldt trouwens voor iedereen. En zeker ook voor kinderen!
 3. Schenk maar in! (of juist niet)
  Klinkt als een broodje aap, maar het is echt waar: mensen met blauwe ogen kunnen meer alcohol aan. Er zijn verschillende studies over gedaan, een onder gevangenen en een onder vrouwen. Vraag je je toch af hoe dat eraan toe ging tijdens het onderzoek… Helaas loop je ook meer kans op een alcoholverslaving, als blauwogig persoon.
 4. Met rode ogen op de foto
  Vooral mensen met blauwe ogen komen met ‘rode ogen’ op de foto. Dat komt omdat het flitslicht op je netvlies schijnt. Dat is een lichtgevoelige plek aan de achterkant van je ogen. Het is goed doorbloed, met piepkleine rode bloedvaatjes. Die rode reflectie zie je terug op de foto, ook vaak bij bruine ogen. Maar omdat jouw blauwe ogen minder pigment bevatten dan bruine ogen, kan er meer licht in je oog vallen. Daarom zijn jouw bloedvaatjes nog beter zichtbaar. Vandaar vaker rode ogen, op de foto.
 5. ‘s Nachts beter zicht
  En dan nu een leuke: als je blauwe ogen hebt, kun je in het donker beter zien dan iemand met donkere ogen. De experts zijn er nog niet uit of dit een mythe is of echt waar, maar het zou best kunnen. Want, hoe noordelijker je gaat, hoe langer de donkere winters, hoe meer mensen blauwe ogen hebben. Dus op zich best logisch dat je met blauwe ogen beter zou kunnen zien in het donker.

Heb je geen blauwe ogen maar wil je die wel graag? Je kunt altijd blauwe contactlenzen nemen!

Reageren is niet mogelijk

Navigeer