Hooikoorts en lenzen: 14 tips om de kans op irritatie te verkleinen

Het is weer voorjaar! Heel fijn na die lange winter, maar het betekent ook dat de pollen weer in de lucht zijn. Geen goed nieuws als je last hebt van hooikoorts. Je kunt er behoorlijk geïrriteerde ogen van krijgen. Kun je als lensdrager dan nog gewoon je lenzen blijven dragen of kun je beter een bril dragen? Wij geven je 14 tips om de kans op oog irritatie zoveel mogelijk te verkleinen.

Lees meer over:

 • Wat is hooikoorts?
 • Waarom kunnen lenzen hooikoortsklachten verergeren?
 • Tips voor contactlensdragers met hooikoorts
 • Nachtlenzen en hooikoorts 
 • Mag je hooikoorts oogdruppels gebruiken als je contactlenzen draagt?

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van planten, bomen en grassen. Zodra je lichaam hiermee in aanraking komt, krijgt je afweersysteem een signaal dat een vreemde stof je lichaam probeert binnen te dringen. Om het stuifmeel buiten de deur te houden, maakt je lichaam een antistof aan: histamine. Mensen met hooikoorts produceren enorme hoeveelheden histamine aan. Hierdoor ontstaan vervelende klachten, zoals niesbuien en jeukende ogen. Ongeveer 10-20% van de Nederlandse bevolking heeft last van hooikoorts. 

Last van hooikoorts maar wil je toch lenzen dragen? Dan raden wij aan om even langs te gaan bij een opticien in jouw buurt. Of koop direct jouw contactlenzen online.

Wesp op witte bloem

Waarom kunnen lenzen hooikoortsklachten verergeren?

Je zou denken dat contactlenzen als het ware een beschermlaag vormen die voorkomt dat pollen je ogen kunnen binnendringen, maar helaas is het tegengestelde waar. Met lenzen in heb je vaak meer last van hooikoortsklachten. Dat komt doordat stuifmeel zich tussen je oog en je lens kan nestelen, wat extra irritatie en jeuk veroorzaakt. Hierdoor ga je in je ogen wrijven – en daar worden je klachten nóg erger van. Bovendien kun je door het wrijven je lens per ongeluk beschadigen of kwijtraken. 

Niezen bij hooikoorts

Tips voor contactlensdragers met hooikoorts

Hooikoorts en lenzen is dus geen match made in heaven. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om tóch lenzen te dragen wanneer je last hebt van hooikoorts. Wij hebben een aantal handige tips voor je verzameld:

 1. Check een pollenradar vóórdat je op pad gaat. Zo weet je precies waar en wanneer de stuifmeelconcentratie het hoogst is. 
 2. Ga het liefst ‘s ochtends eropuit. Dan hangt er namelijk nog niet zoveel stuifmeel in de lucht. 
 3. Ga naar buiten als het net heeft geregend. Een regenbui spoelt de lucht namelijk letterlijk schoon, waardoor er veel minder pollen in de lucht hangen. 
 4. Draag een zonnebril als je naar buiten gaat. Een zonnebril beschermt je ogen (een beetje) tegen rondzwevende pollen. 
 5. Draag tijdens het hooikoortsseizoen daglenzen. Daglenzen gooi je na één keer dragen weg. Super hygiënisch, dus! 
 6. Probeer zo min mogelijk in je ogen te wrijven als je jeuk hebt. Wrijven maakt je klachten alleen maar erger. 
 7. Vermijd bos- en grasrijke omgevingen. Wil je er op uit? Ga dan richting zee. Daar is de stuifmeelconcentratie een stuk lager. 
 8. Neem een douche voordat je naar bed gaat en was je haar. Zo spoel je de pollen van je huid en uit je haar. Wil je je haar liever niet wassen? Borstel het dan goed uit voordat je je bed in stapt. 
 9. Houd je slaapkamer schoon en zoveel mogelijk stuifmeelvrij. Haal bijvoorbeeld regelmatig de stofzuiger door je slaapkamer en verschoon je beddengoed wat vaker. Door je slaapkamer schoon te houden, verklein je de kans op een slechte nachtrust door hooikoortsklachten. 
 10. Gooi gedragen kleding na een keer dragen in de was of klop het buiten goed uit, als je het nog een keer wil dragen. Stuifmeel blijft namelijk graag achter in je kleding. 
 11. Droog je was in de wasdroger of hang het binnen op. Zo komen er minder pollen op.
 12. Neem extra hygiënemaatregelen bij het in- en uitdoen van je contactlenzen. Was bijvoorbeeld extra goed je handen om te voorkomen dat er stuifmeel via je handen op je lenzen terechtkomt. 
 13. Druppel je ogen met Allergo-COMOD oogdruppels. Die zijn wat dikker dan andere oogdruppels en zorgen zo voor een extra beschermlaagje in je oog. Dat is nodig, want het traanvocht dat je aanmaakt als je hooikoorts hebt, is heel waterig. Daardoor verlaat het snel je ogen en kun je – ondanks al dat tranen – last krijgen van droge ogen. Deze Allergo-COMOD oogdruppels hebben wij voor je klaarliggen in elke Pearle winkel.

Pollen en hooikoorts

Nachtlenzen en hooikoorts (bonustip)

Een andere mogelijkheid is om (tijdelijk) nachtlenzen te dragen, bijvoorbeeld in de maanden dat je hooikoortsklachten het heftigst zijn. Nachtlenzen zijn speciale lenzen die je ogen corrigeren terwijl je slaapt, waardoor je overdag geen lenzen of bril hoeft te dragen. Daarnaast kun je gewoon oogdruppels gebruiken ter verlichting van je klachten, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over lenzen. Ook kun je gerust wrijven in je ogen zonder je lenzen te beschadigen of kwijt te raken. Overweeg jij nachtlenzen? Bekijk samen met je opticien of nachtlenzen iets voor jou zijn. 

MAAK EEN AFSPRAAK

Mag je hooikoorts oogdruppels gebruiken als je contactlenzen draagt?

Wie veel last heeft van jeukende en tranende ogen door hooikoorts, kan bij de apotheek of drogist terecht voor speciale oogdruppels die hooikoortsklachten verlichten. Maar als lensdrager kun je niet zomaar alle oogdruppels gebruiken, want sommige oogdruppels kunnen je contactlenzen aantasten. Lees daarom altijd goed de bijsluiter of laat je adviseren door je opticien, apotheker of drogist. 

Plaats een reactie

Navigeer