Hooikoorts: kun je lenzen dragen of is een bril een betere keuze?

Terrasje in de lentezon, zachtgroene blaadjes en natuurlijk rokjesdag: voorjaar! Heel fijn na die lange winter, maar het betekent ook dat de pollen weer in de lucht zijn. Geen goed nieuws als je last hebt van hooikoorts. Je kunt er behoorlijk geïrriteerde ogen van krijgen. Wat moet je eigenlijk doen als lensdrager? Een bril dragen of is er een andere manier om de irritatie te verminderen?

In het voorjaar zweeft het stuifmeel (of pollen) van bloeiende grassen, planten en bomen door de lucht. Als je daar overgevoelig voor bent, krijg je hooikoorts. Dat veroorzaakt klachten die een beetje lijken op verkoudheid.

Bijvoorbeeld niesbuien of een loopneus. Maar ook tranende ogen, die flink kunnen branden en jeuken. Dat is sowieso niet fijn, maar al helemaal niet als je lenzen draagt.

Wesp op witte bloem

Waarom lenzen de hooikoorts kunnen versterken

Met lenzen in heb je vaak meer last van je hooikoorts. Dat komt omdat jouw – normaal zo comfortabele – zuurstofdoorlatende lenzen niet alleen zuurstof doorlaten, maar ook stuifmeel.

Het stuifmeel dat zich tussen je oog en je lens nestelt, zorgt voor extra irritatie en jeuk. Daardoor ga je in ogen wrijven – en daar wordt het alleen maar erger van. Bovendien kun je door dat wrijven makkelijker een lens verliezen.

Niezen bij hooikoorts

Een bril is een goede vervanger maar…

Als lensdrager met hooikoorts kun je het beste een (zonne)bril dragen als er veel stuifmeel rondzweeft. Zo voorkom je dat je lenzen de klachten verergeren. Het is trouwens sowieso handig om een bril te hebben naast je lenzen. Bijvoorbeeld voor als je in het vliegtuig zit of wilt zwemmen.

Pollen en hooikoorts

…contactlenzen kunnen toch ook!

Hooikoorts en lenzen is dus geen match made in heaven. Toch kan het wel. Dit kun je doen:

  • Druppel je ogen met Allergo-COMOD oogdruppels. Die zijn wat dikker dan andere oogdruppels en zorgen zo voor een extra beschermlaagje in je oog. Dat is nodig, want het traanvocht dat je aanmaakt als je hooikoorts hebt, is heel waterig. Daardoor verlaat het snel je ogen en kun je – ondanks al dat tranen – last krijgen van droge ogen. Deze Allergo-COMOD oogdruppels hebben wij voor je klaarliggen in elke Pearle winkel.
  • Ga naar buiten als het net heeft geregend, dan is de lucht schoner dan voor die bui.
  • Als je ze nog niet had, probeer dan eens daglenzen. Dan begin je elke dag met frisse, nieuwe lenzen. Super hygiënisch.
  • Zeelucht heeft minder pollen, een prima vakantielocatie voor jou dus!
  • Bekijk samen met je opticien of nachtlenzen iets voor jou zijn! Die corrigeren je ogen terwijl je slaapt, waardoor je overdag alles scherp ziet zonder bril of lenzen.
  • Neem een douche voordat je naar bed gaat. Je wast dan de pollen uit je haren weg voor het slapen gaan.
  • Zet een zonnebril op, die beschermt je ogen (een beetje) tegen de rondzwevende pollen.
  • Droog je was in de wasdroger of hang het binnen op, dan komen er minder pollen op.
  • Volg extra goed de tips voor je lenzen in- en uitdoen. Was bijvoorbeeld je handen echt heel grondig, voordat je je lenzen in- en uitdoet. Dan komt er in ieder geval geen stuifmeel via je handen op je lenzen.

 

onze
acties

bekijk onze acties

onze
brillen

bekijk onze brillen

maak een
afspraak

maak een afspraak

Plaats een reactie

Navigeer