Lenzen voor kinderen: alles wat je moet weten als ouder

Contactlenzen voor kinderen: er wordt steeds vaker naar gevraagd door ouders of het kind zelf. Misschien vindt jouw kind een bril niet zo mooi of ongemakkelijk tijdens het spelen of sporten. Contactlenzen voor een kind zijn dan een uitkomst. Maar zijn er speciale lenzen voor kinderen en vanaf welke leeftijd mag een kind lenzen dragen? Je leest er alles over in dit artikel.

In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:

Klaagt jouw kind vaak over het dragen van een bril en vraagt hij of zij steeds vaker om lenzen? Of wil je graag weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw kind? Maak vrijblijvend een afspraak bij een opticien bij jou in de buurt

 

Zijn er contactlenzen voor kinderen?

Heeft jouw kind een simpele oogafwijking en geen speciale lenzen nodig? Dan kan je kind standaard dag- of maandlenzen dragen, die ook door volwassenen gedragen worden. 

Weet je nog niet wat de oogafwijking van je kind is? Kom dan langs voor een oogmeting voor kinderen:

 • Is je kind ouder dan 12 jaar? Dan kan hij/zij gewoon terecht bij een opticien van Pearle. 
 • Is je kind tussen de 8 en 12 jaar? Dan kan hij/zij de ogen op laten meten bij een optometrist van Pearle. 
 • Is je kind jonger dan 8 jaar? Dan verwijzen we je door naar een oogarts.

Vanaf welke leeftijd mag een kind lenzen dragen?

Er is in principe geen minimum leeftijd waarop kinderen lenzen mogen dragen. Het ene kind begint al met lenzen dragen rond een leeftijd van 8 jaar, en de ander pas rond de leeftijd van 15 jaar. In plaats van naar een minimumleeftijd te kijken, is het belangrijk om te kijken of het kind hygiënisch en verantwoordelijk met lenzen om kan gaan, eventueel met hulp van ouders. Het is bij contactlenzen namelijk belangrijk dat je ze goed schoonmaakt om complicaties te voorkomen. 

Bij Pearle meten we in onze winkels vanaf 12 jaar contactlenzen aan. Is je kind jonger dan 12 jaar? Dan verwijzen we je eerst door naar een oogarts, die een check zal doen. 

Wanneer mag een kind lenzen dragen?

Of je kind contactlenzen mag dragen hangt af van de volgende factoren:

 • De mate van zelfstandigheid van je kind;
 • Of je kind er hygiënisch mee om kan gaan; en
 • Of de ogen van je kind lenzen verdragen.

Hieronder gaan we op ieder onderwerp wat dieper in.

Kan je kind hygiënisch met lenzen omgaan?

Het is belangrijk om hygiënisch met contactlenzen om te gaan om ontstekingen te voorkomen. Zo moeten maandlenzen elke dag goed schoongemaakt worden en op de juiste manier bewaard worden. 

Is je kind zelfstandig genoeg?

Daarnaast moet een kind zelfstandig genoeg zijn (al dan niet met hulp van ouders) om de lenzen elke dag op de juiste manier in en uit te doen. Om de zelfstandigheid van je kind na te gaan, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Maakt je kind uit zichzelf zijn/haar huiswerk?
 • Pakt je kind zelfstandig zijn/haar spullen voordat de schooldag begint?
 • Poetst je kind zelfstandig zijn/haar tanden?
 • Helpt je kind zelfstandig mee in het huishouden?

Is het dragen van lenzen mogelijk?

Ook is het noodzakelijk dat de ogen van je kind contactlenzen kunnen verdragen. Daarom is het belangrijk dat een contactlensspecialist de gezondheid van de ogen controleert en bekijkt of het dragen van lenzen mogelijk is. 

Wil je kind graag contactlenzen dragen? Maak dan een afspraak bij een Pearle Opticien bij jou in de buurt. Daar bespreken we samen de mogelijkheden. 

Welke soorten lenzen zijn geschikt voor kinderen?

Net als voor volwassenen, zijn er voor kinderen verschillende soorten lenzen. Denk onder andere aan zachte en harde lenzen. Begint je kind met het dragen van contactlenzen? Dan zijn zachte lenzen ideaal. Het duurt namelijk minder lang om aan dit type lens te wennen. Harde lenzen voel je meer op het oog zitten, daarom hebben mensen vaak langer nodig om eraan te wennen. 

Bij zachte lenzen heb je keuze uit dag- en maandlenzen. Daglenzen zijn met name geschikt om mee te beginnen als je nog niet zeker weet of contactlenzen geschikt zijn voor je kind en of hij/zij er hygiënisch mee om kan gaan. Daglenzen draag je namelijk, zoals de naam al aangeeft, slechts één dag. Hierdoor hoef je ze niet schoon te maken en is het minder erg als je er een verliest. Ook zit je niet meerdere maanden aan lenzen vast als je kind het dragen van lenzen toch niet fijn blijkt te vinden. Wil je kind contactlenzen blijven dragen en kan hij/zij er hygiënisch mee omgaan? Overweeg dan eens maandlenzen

Wil je kind eerst een keer lenzen proberen? Je kunt nu een gratis proefset lenzen proberen bij Pearle.

Wil je meer te weten komen over de verschillende soorten lenzen en welke het beste bij jouw kind passen? Kom dan langs bij een Pearle Opticien bij jou in de buurt. Daar kan een van onze contactlensspecialisten je adviseren over de verschillende mogelijkheden. 

Wat zijn de voordelen van lenzen voor kinderen?

De voordelen van contactlenzen voor kinderen zijn veelal hetzelfde als voor volwassenen. Een kind ervaart:

 • Een groter en scherper gezichtsveld: met contactlenzen heb je geen last van vervormingen, zoals je dat bij een bril wel kan hebben. Zo heb je een groter en scherper gezichtsveld. 
 • Geen beslagen bril of bril met druppels: met contactlenzen fietst en loopt je kind onbezorgd door de regen. De lenzen zullen namelijk niet beslaan (zoals een bril) of onder de regendruppels komen te zitten. Zo heeft je kind altijd helder zicht. 
 • De voordelen van vrij kunnen sporten/spelen: met contactlenzen kunnen kinderen zich vrij bewegen. Ze hoeven zich tijdens het sporten dus geen zorgen te maken over een bril die in de weg zit, beslaat of kapot kan gaan. 
 • Een zelfverzekerd gevoel: contactlenzen zie je over het algemeen niet zitten, terwijl een bril wel invloed heeft op je uiterlijk. Wanneer een kind zich onzeker voelt bij het dragen van een bril, dan bieden contactlenzen een handige uitkomst. 

Wat zijn de nadelen van lenzen voor kinderen?

Het dragen van contactlenzen kan voor kinderen ook een aantal nadelen hebben ten opzichte van een bril:

 • Onderhoud en hygiëne: contactlenzen moet je goed schoonhouden om oogontstekingen te voorkomen. Daarom moeten ouders kinderen ondersteunen bij het onderhouden van contactlenzen. Verzekerd zijn van goed onderhoud? Dan zijn daglenzen een goede optie (eventueel afgewisseld met een bril). Daglenzen worden slechts één dag gebruikt en aan het einde van de dag weggegooid.
 • Lenzen indoen: ga je voor het eerst contactlenzen dragen? Dan kan dat voor iedereen, en dus ook voor kinderen, wennen zijn. Het kan even duren voordat je goed onder de knie hebt hoe je lenzen gemakkelijk in- en uitdoet. 
 • Zwemmen met lenzen: is je kind een echte waterrat of zit hij/zij nog op zwemles? Het wordt afgeraden om lenzen in te houden tijdens het zwemmen. Je kind kan zijn/haar lenzen onder water verliezen. Daarnaast loop je meer kans op besmetting met een virus of bacterie in het oog. 

Mag een kind nachtlenzen dragen?

Ja, nachtlenzen voor kinderen zijn ook een mogelijkheid. Nachtlenzen werken ’s nachts in op de ogen, zodat je overdag geen bril of lenzen hoeft te dragen. Nachtlenzen geven zo extra vrijheid voor een kind tijdens bijvoorbeeld een zwemvakantie.

Wat kosten lenzen voor kinderen?

De kosten hangen af van de oogafwijking. Bij een ingewikkelde oogafwijking is de lens geavanceerder en duurder dan bij een eenvoudige oogafwijking.

Kosten worden het beste ingeschat na een oogmeting bij jouw kind. Als je op dat moment nog niet zeker weet of contactlenzen geschikt zijn voor jouw kind, kun je een tijdje daglenzen uitproberen. Zo zit je niet vast aan een maandpakket en bepaal je zelf de tijd die je denkt nodig te hebben om lenzen bij je kind te introduceren.

Eerste keer contactlenzen? Wij leren je alles over het gebruik

Gaat je kind voor het eerst contactlenzen dragen? Wij snappen heel goed dat je daar hulp bij kunt gebruiken. Onze opticiens leggen graag uit hoe je contactlenzen indoet, uitdoet en schoonmaakt. En ook voor andere vragen over lenzen kun je bij ons terecht.  

Maak gerust een afspraak bij een Pearle Opticien bij jou in de buurt. Daar nemen we de tijd om je alles uit te leggen en je op weg te helpen, zodat je kind zorgeloos contactlenzen kan gaan dragen. 

Maak een afspraak

Plaats een reactie

Navigeer