Lenzen voor kinderen: alles wat je moet weten als ouder

Contactlenzen voor kinderen: er wordt steeds vaker naar gevraagd door ouders of het kind zelf. Misschien vindt jouw kind een bril niet zo mooi of onhandig tijdens het spelen of sporten. Contactlenzen voor een kind zijn dan een uitkomst. Maar zijn er speciale lenzen voor kinderen en vanaf welke leeftijd mag een kind lenzen dragen? Je leest er alles over in dit artikel.

Zijn er contactlenzen voor kinderen?

Lenzen worden meestal op maat gemaakt naar de ogen van de gebruiker, ongeacht of het een kind of volwassene is. Als je kind een eenvoudige oogafwijking heeft en geen speciale lenzen nodig heeft, dan kan hij standaard daglenzen dragen.

Vanaf welke leeftijd mag een kind lenzen dragen?

Er is geen minimum leeftijd waarop kinderen lenzen mogen dragen. Kinderogen zijn namelijk op tweejarige leeftijd al volgroeid. Een kind mag daarom lenzen dragen wanneer hij daar aan toe is en het nut ervan inziet.

Ook heeft hygiëne een belangrijke invloed op de keuze. Zodra je kind hygiënisch kan omgaan met lenzen, eventueel met hulp van de ouders, zijn contactlenzen geschikt. Meestal ligt die leeftijd rond een jaar of 8, maar is per kind verschillend.

Wist je dat steeds meer kinderen een bril nodig hebben? Je leest hier waarom >>>

Wat zijn de voordelen?

De voordelen van contactlenzen voor kinderen zijn veelal hetzelfde als voor volwassenen. Een kind ervaart…

  • een groter gezichtsveld
  • geen beslagen bril of bril met druppels meer
  • geen vieze bril meer
  • vrij kunnen sporten/spelen

En hoe zit het met nachtlenzen bij kinderen?

Nachtlenzen voor kinderen zijn ook een mogelijkheid. Nachtlenzen werken ’s nachts in op de ogen zodat je overdag geen bril of lenzen hoeft te dragen. Nachtlenzen geven zo extra vrijheid voor een kind tijdens bijvoorbeeld een zwemvakantie.

Verhelpen van bijziendheid

Een extra voordeel is dat contactlenzen myopie kunnen afremmen of zelfs stoppen bij kinderen. Myopie (bijziendheid) op jonge leeftijd verhoogt de kans op netvliesproblemen naarmate ze ouder worden. Contactlenzen met minsterkte vertragen bijziendheid bij kinderen en roepen soms zelfs een halt toe.

Wat zijn de nadelen?

Het nadeel is het onderhoud: contactlenzen moet je echt goed schoonhouden oogontsteking te voorkomen. Daarom moeten ouders kinderen ondersteunen bij het onderhouden van contactlenzen.

Verzekerd zijn van goed onderhoud? Dan zijn daglenzen een goede optie (eventueel afgewisseld met een bril). Daglenzen worden slechts één dag gebruikt en aan het einde van de dag weggegooid.

Kosten van lenzen voor kinderen

De kosten hangen af van de oogafwijking. Bij een ingewikkelde oogafwijking is de lens geavanceerder en duurder dan bij een eenvoudige oogafwijking.

Kosten worden het beste ingeschat na een oogmeting bij jouw kind. Als je op dat moment nog niet zeker weet of contactlenzen geschikt zijn voor jouw kind, kun je een tijdje daglenzen uitproberen. Zo zit je niet vast aan een maandpakket en bepaal je zelf de tijd die je denkt nodig te hebben om lenzen bij je kind te introduceren.

onze
acties

bekijk onze acties

onze
brillen

bekijk onze brillen

maak een
afspraak

maak een afspraak

Plaats een reactie

Navigeer