Waarom steeds meer kinderen een bril nodig hebben

Het aantal kinderen dat een bril nodig heeft om veraf te kunnen zien stijgt fors. Dat ontdekten onderzoekers van het Erasmus MC. In veertig jaar tijd is het aantal kinderen dat bijziend is zelfs verdubbeld. Hoe komt het dat steeds meer kinderen veraf niet goed zien en kun je er als ouder wat aan doen?

Dichtbij

Laten we meteen de belangrijkste reden noemen. Uit het onderzoek blijkt dat langdurig scherpstellen, vooral op iets dat dichtbij staat, slecht is voor je ogen. We hebben het dus over de iPad als boosdoener, maar ook over de mobiele telefoon, de computer en de televisie (als je er dicht op zit).

Scherpstellen op iets dat dichtbij staat, zorgt er namelijk voor dat je alles eromheen wazig ziet. Doe je dit vaak en langdurig, dan passen je ogen zich hierop aan en wordt veraf zien steeds moeilijker. Op een gegeven moment blijven je ogen permanent in deze ‘leesstand’. Dit geldt zeker voor kinderen, want de kans dat hun ogen beschadigen is het grootst. Dit omdat hun ogen nog in ontwikkeling zijn.

Buitenspelen

Een andere reden van het toenemend aantal kinderen dat een bril nodig heeft: ze brengen steeds minder tijd buiten door. Maar buitenspelen is juist noodzakelijk. Hier kijk je namelijk verder weg en niet op een scherm of boek. Dit zorgt voor de nodige afwisseling. Ook is daglicht goed voor de gezondheid van de ogen.

Toekomst

Als een kind eenmaal bijziend is, blijven de ogen doorgroeien in de verkeerde vorm. Vooral als een kind onverminderd met bijvoorbeeld de iPad in de weer blijft, zullen de ogen eerder slechter worden dan gelijk blijven. Daarom is het als ouder belangrijk om voor voldoende afwisseling te zorgen. Hoe je dat doet? Een aantal tips:

1. Beperk de hoeveelheid tijd dat kinderen naar een scherm kijken. Sowieso niet langer dan 30 minuten aaneengesloten. En tussendoor is het goed om af en toe kort weg te kijken van het scherm en scherp te stellen op iets in de verte.

2. Zorg dat kinderen minstens 30 centimeter afstand houden van een scherm.

3. Weer of geen weer? Laat kinderen minstens twee uur per dag buiten spelen!

4. Dit geldt voor buiten, maar ook voor binnen: beweeg! Ogen houden van beweging; als je ergens naar staart, ontstaat er spanning in de oogspieren. Kinderen die rennen en springen staren amper, terwijl kinderen die bijvoorbeeld televisie kijken soms uren naar dit scherm turen.

Alle iPads, mobiele telefoons, computers en televisies het huis uit hoeft dus echt niet. Maar beperk de tijd dat kinderen hier met hun neus bovenop zitten.

Denk je dat jouw kind niet goed ziet? Lees hier hoe je dit herkent en in welke Pearle winkels je terecht kunt bij een optometrist voor een uitgebreid oogonderzoek.

Plaats een reactie

Navigeer