Bril of lenzen: ontdek wat het best bij jou past!

De keuze tussen een bril en lenzen is een persoonlijke. De één vindt een bril een mooi accessoire, terwijl de ander het meer als een noodzakelijk kwaad ziet. En waar de één zweert bij lenzen, voelt de ander er weinig voor om de hele dag iets in z’n oog te hebben. Om je te helpen bij het maken van de – voor jou – juiste keuze, zetten we de belangrijkste overwegingen op een rij.

Om je te helpen kiezen, hebben wij de voor- en nadelen van zowel brillen als contactlenzen op een rij gezet.

Vrouw moet kiezen tussen bril of lenzen

Wanneer je het beste kunt kiezen voor een bril

1. Een bril completeert je gezicht

Het juiste montuur benadrukt de sterke punten van je gelaat. Hierdoor lijkt het alsof je altijd al een bril draagt. Met het juiste advies van de opticien kies je het brilmontuur dat het beste bij jouw gezichtsvorm past. Zo past een ronde bril beter bij een hoekig gezicht en is een hoekig montuur uitermate geschikt voor een rond gezicht.

2. Je ervaart rust voor jouw ogen

Geen last van geïrriteerde ogen, maar wel scherp zicht. Een bril biedt rust voor jouw ogen. Vooral in ruimtes met bijvoorbeeld airconditioning, waar droge ogen op de loer liggen.

3. Jij draagt je bril wanneer jij ‘m nodig hebt

Heb je een minimale oogafwijking en is een correctie alleen noodzakelijk tijdens het autorijden? Dan biedt een bril de uitkomst – want je zet ‘m moeiteloos op en af. Ook handig als je even een middagdutje wil doen of een hulpmiddel nodig hebt om kleine letters te lezen.

4. Een bril benadrukt jouw persoonlijkheid

Een bril is een modestatement. Het laat je zien wie je bent! Bij Pearle kies je uit een ruime brillencollectie, met bekende merken zoals Ray-Ban, Michael Kors en Calvin Klein.

5. Een bril is duurzaam (en goedkoper)

Doordat wij gebruikmaken van hoogwaardige materialen, gaat jouw bril lang mee. Ook bij intensief gebruik! Dat scheelt in de portemonnee.

Daarnaast vragen lenzen om goed onderhoud met lenzenvloeistof en de nodige handigheid met in- en uitdoen… Een bril is een stuk makkelijker: die hoef je niet vaak te onderhouden en zet je snel op en af.

Ook adviseren we om je ogen elk half jaar te laten controleren als je lenzen draagt, bij een bril is dat jaarlijks.

Bril met brillendoek en blauwe achtergrond

De nadelen van een bril

Maar eerlijk is eerlijk: er zijn ook nadelen.

1. Je bewegingsvrijheid is beperkt(er)

Ben je iemand die graag sport of sta je op zaterdagavond graag in de kroeg te dansen? Dan zit een bril al gauw in de weg. Je bent – onbewust – voorzichtiger, waardoor je bewegingsvrijheid automatisch wordt beperkt.

2. Brillenglazen kunnen beslaan

Als je van de vrieskou in de buitenlucht in een warme ruimte stapt, zie je een ogenblik even helemaal niets. Je brillenglazen beslaan volledig! Vervelend. Maar gelukkig op te lossen met de juiste coatings.

3. Je ziet de wereld door een kader

Hoewel de meeste mensen wennen aan het zicht door een bril, blijven anderen de randen van het montuur zien. Ben je iemand die zich daar behoorlijk aan ergert? Dan zijn lenzen misschien een betere keuze voor jou.

Wanneer je het beste kunt kiezen voor contactlenzen

1. Contactlenzen sluiten perfect aan op jouw ogen

Een bril staat iets van jouw ogen af waardoor je altijd een kleine vertekening kunt waarnemen. Lenzen maken daarentegen direct contact met jouw ogen en bieden zodoende de beste oogcorrectie. Handig, zeker als je een sterke oogafwijking hebt.

Daarnaast ervaar je een groter gezichtsveld, omdat de lenzen altijd meebewegen met jouw ogen.

Je hoeft alleen nog maar de keuze te maken tussen harde of zachte lenzen.

2. Je ervaart veel bewegingsvrijheid

Zwemmen, voetballen, volleyballen of dansen… Welke sport je ook uitoefent: je ervaart alle bewegingsvrijheid met contactlenzen. Je houdt niet onbewust rekening met je montuur en loopt niet (meer) het risico op een kapotte of verloren bril.

3. Lenzen zijn niet zichtbaar

Als je liever geen bril draagt omdat je het simpelweg niet mooi vindt, dan bieden lenzen een grote uitkomst. Je ziet ze immers niet. Bovendien kun je alle zonnebrillen dragen die je wil – zonder sterkte!

Wil je overdag helemaal geen hulpmiddel dragen? Dan zijn nachtlenzen wellicht een goede optie. Of ontdek hier welke contactlenzen het beste bij je passen.

Lens op een vingertop

De nadelen van contactlenzen

Maar ook aan het dragen van lenzen kleven nadelen.

1. Je hebt altijd lenzenvloeistof nodig, waar je ook bent

Als je op vakantie gaat, bij vrienden blijft logeren of gewoon thuis slaapt… Waar je ook bent: je hebt altijd lenzenvloeistof nodig bij week-, maand- of harde lenzen. Lenzenvloeistof reinigt de contactlens grondig en zorgt ervoor dat je deze ’s nachts veilig bewaart. Op momenten dat je de lenzenvloeistof vergeet (en er niemand in de buurt is die jou van vloeistof kan voorzien), heb je helaas een probleem.

2. Je ervaart soms droge en irriterende ogen

Werk je in een omgeving met airconditioning of heb je hooikoorts? Dan zijn lenzen minder comfortabel dan een bril. Lenzen verbruiken namelijk een deel van het vocht in je ogen waar je dan al een tekort aan hebt. Ook aan het einde van de draagtijd voelen lenzen minder comfortabel aan. Ze worden vuiler, hoe goed je ze ook schoonmaakt, waardoor ze irriterend aanvoelen.

Om (nog vaker) droge ogen te voorkomen, kies je liever voor daglenzen (vanwege de hoge zuurstofdoorlatendheid) of een bril.

3. Je dient jouw ogen elk half jaar te laten controleren

Wij willen natuurlijk dat je contactlenzen altijd perfect bij je ogen passen. Zodat je altijd scherp zicht heeft en je lenzen comfortabel aanvoelen. Daarom vragen wij je om elk half jaar jouw ogen te laten controleren door een contactlensspecialist. De contactlensspecialist kijkt dan bijvoorbeeld naar de conditie en sterkte van je ogen. Zo ervaar je elke dag veilig, helder zicht.

Bril of lenzen? De keus is aan jou!

Natuurlijk kun je een bril en lenzen ook prima met elkaar afwisselen! Je zet dan ’s avonds voor de televisie voor het gemak je bril op, maar doet lenzen in als je gaat sporten. Ook kun je dan per dag de keuze voor een bril of lenzen laten afhangen van je stemming of je outfit.

Succes met het maken van je keuze! Doe onze online test om te zien of contactlenzen iets voor jou zijn! Heb je vragen of twijfel je nog? Bij ons in de winkel helpen we je graag.

Bekijk onze brillencollectie online en lees over alle soorten contactlenzen. Of kom langs voor vrijblijvend advies van onze specialisten.

3 Reacties

 1. Twan Verschuren

  Inderdaad ik heb beide: een bril en lezen ben er super tevreden mee als ik sportles geef sowieso lenzen verder kijk ik per dag waar ik zin in heb en schijnt de zon hoppa lenzen en zonnebril
  Geen gedoe met op sterkte en vocale glazen heerlijk

 2. Ik draag zelf buiten de deur bijna altijd lenzen, omdat ik mijn bril niet zo mooi vind staan. Als ik thuis ben draag ik wel vaak mijn bril omdat ik soms geen zin heb om mijn lenzen in te doen. Als ik ’s avonds thuiskom vind ik het ook fijn om mijn lenzen uit te doen en mijn bril op te zetten omdat ik soms droge ogen van mijn lenzen krijg.

 3. Lisanne van team Pearle

  Hoi Felix,
  Mocht je vaker last hebben van droge ogen als je je lenzen in hebt, kan het zijn dat je oogsterkte is veranderd en je dus niet de juiste lenzen draagt.
  We hebben een blog geschreven over droge ogen i.c.m. lenzen. Wellicht heb je daar iets aan! https://blog.pearle.nl/lenzen-droge-ogen/

  Groeten,
  Lisanne van team Pearle

Plaats een reactie

Navigeer