De geschiedenis van de brillenmode: van de jaren 30 tot nu…

De brillenmode is wervelend te noemen, als je terugkijkt naar de afgelopen 100 jaar. Van randloze draadmonturen tot kleurrijke, gedecoreerde brillen… En soms worden oude, ‘vergeten’ trends in een nieuw jasje gehesen voor een compleet andere look. Benieuwd geworden? Lees dan snel verder want de volledige brillenmode passeert de revue in dit artikel.

Wij gingen terug in de tijd om tijdlijn te maken van de brillenmode. Beginnend bij de jaren 30 en eindigend bij de laatste brillentrends! Ontdek welke brillen jouw grootouders’ ouders droegen en welke monturen tijdens het hippietijdperk en de kleurrijke ninetees werden verkocht.

Benieuwd naar de huidige trends? Bekijk ons online assortiment.

De opkomst van de bril in de jaren 30

De bril kent een lange geschiedenis. Al sinds de 13e eeuw bestaan er visuele oplossingen voor oogafwijkingen…

Maar bril zoals wij ‘m vandaag de dag kennen, werd pas in de jaren 30 pas ontwikkeld: een frame waarin twee glazen op sterkte werden geplaatst.

De eyewear van deze tijd was voornamelijk vanwege het functionele aspect ontwikkeld (om oogafwijkingen te corrigeren) en was dan ook weinig spectaculair: vrouwen droegen eenvoudige, ronde draadmonturen en mannen kozen uit schilpadkleurige, ronde modellen.

Cat eye bril van de jaren 40

Trends in de jaren 40

In de jaren 40 heerste er in Europa kledingschaarste vanwege de Tweede Wereldoorlog. Er was weinig geld én materiaal beschikbaar, waardoor het moeilijk was om er modieus bij te lopen. De eyewear voor mannen veranderde dan ook weinig: zij bleven de ronde, schildpad brillen uit de jaren 30 dragen.

Voor vrouwen gold een ander verhaal: zij gingen in deze tijd aan het werk, waardoor de mode voor hen juist drastisch veranderde. Maar ook op het gebied van brillenmode veranderde er veel voor hen: het alom bekende cat eye montuur was geboren.

Mode in de jaren 50

De mode van de jaren 50 wordt gekenmerkt door contrasten. Zo werden de petticoats en wijde rokken net zo vaak gedragen als de strakke pencilrokken, die het figuur benadrukten. Mannen trokken het liefst gestreepte pakken aan.

De brillen die vrouwen droegen, hadden – net zoals de jaren 40 – een cat eye vorm maar werden gemaakt van aluminium voor meer draagcomfort. De gewone brillen voor de mannen kregen een dik aangezet bovenboog.

Nerdbrillen in de jaren 60

In het pre-hippietijdperk – zoals de jaren 60 ook wel worden genoemd – werden de cat-eye brillen voor vrouwen groter en minder puntig. Dit verhoogde het gebruiksgemak en maakte de bril toegankelijker om te dragen.

Mannen droegen voor het eerst de klassieke nerdbril, die enkele (tientallen) jaren later meerdere malen terugkeerde in een nieuw jasje: een groot, rechthoekig en dik aangezet montuur.

Monturen van brillenmode door de jaren heen

Funk in de jaren 70

De jaren 70 waren een genot voor veel ontwerpers want niets, maar dan ook helemaal niets was te gek! Vrouwen droegen broeken en mannen kozen vaker strakke kleding en felle kleuren.

Ook in de brillenmode vond een opvallende verschuiving plaats: vrouwen droegen opvallende en oversized designermonturen. Mannen kozen voor het Aviator model met grotere, funky meekleurende glazen.

Ook zonnebrillen hebben rijke geschiedenis: met de alom bekende cat eye monturen uit de jaren 50 en de kleine, ronde brillen (á la John Lennon) uit de jaren 70.

Brillen in de jaren 80

De monturen voor vrouwen werden dunner en kregen grotere glazen. Eyewear mocht opvallen; daarom werden de meeste monturen verfraaid met kleurrijke decoraties.

Deze trend was ook in de collecties voor heren waarneembaar. Zij droegen ook grote brillen – bijna oversized – in metallic kleuren en met gespiegelde glazen.

The ninetees

Daar waar het in de jaren 70 en 80 niet gek genoeg kon, keer in de jaren 90 de rust terug. De opvallend gekleurde brillen werden ingeruild voor minimalistische monturen. De meeste eyewear – voor zowel mannen als vrouwen – was ovaalvormig met draadframes. Daarnaast waren de brillen in dit tijdperk vooral erg klein: herinner je je de Spice Girls nog? Juist.

Mijn bril zakt af

Back to the zero’s

In het begin van de zero’s van de huidige eeuw waren rechthoekige monturen in de mode voor zowel mannen als vrouwen. Vrouwen kozen steeds vaker een designermontuur en mannen droegen voor het eerst de zogeheten ‘shutter shades’, zonnebrillen met horizontale lijnen voor een luxaflex look.

De brillenmode van vandaag de dag

Vandaag de dag wordt de brillenmode geïnspireerd door vintage trends met moderne kleuren. Mannen dragen dikke, oversized monturen en de zonnebrillen voor vrouwen zijn uitgesproken en op de jaren 60-geïnspireerd.

Reageren is niet mogelijk

Navigeer

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder