Ook onze opticiens kunnen vanwege het coronavirus tijdelijk geen oogmetingen uitvoeren. We snappen dat dit echt vervelend voor je kan zijn. Vooral als je vermoedt dat jouw zicht of dat van je kind achteruit gaat. Daarom geven we je informatie waarmee je zelf globaal kunt bepalen of jij of kind inderdaad slechter ziet. En ook wanneer je wel of niet meteen in actie moet komen.
In dit blog vertellen we je:
Vermoed je dat je zicht – of dat van je kind – achteruit gaat?
Anderhalve meter afstand houden is niet mogelijk tijdens een oogcontrole
Een opticien die een oogmeting uitvoert, kan onmogelijk anderhalve meter afstand van je houden. Hij of zij komt onvermijdelijk dicht bij je gezicht.
Bijvoorbeeld om de refractormeter te bedienen; dat is het apparaat waardoor je naar de letters en kleuren kijkt, als je in de stoel in de meetkamer zit. Of om de glaasjes in je pasbril wisselen. Vandaar dat wij besloten hebben – voor de gezondheid van onze medewerkers en klanten – om tijdelijk geen oogmetingen uit te voeren.
Meestal kan een oogcontrole wel even uitgesteld
Een oogmeting kan nu dus even niet, maar gelukkig is dat niet schadelijk voor je ogen. Want meestal gaat jouw zicht of dat van je kind vrij langzaam achteruit. Daarom kunnen we de oogcontrole wat later uitvoeren.
Meer binnen – meer schermtijd
We begrijpen dat je wel graag wilt weten of jouw zicht of dat van je kind inderdaad achteruit gaat. Ook omdat we nu allemaal binnen zitten – en jij en je kinderen waarschijnlijk (nog) meer tijd achter een scherm doorbrengen.
Houd in ieder geval goed in de gaten je de juiste afstand van je scherm aanhoudt (vuistregel: een armlengte). En dat je elke 20 minuten 20 seconden in de verte kijkt. Dat helpt bijziendheid te voorkomen.
Zelf checken of je ogen achteruit zijn gegaan
We geven je een paar tips om zelf te ontdekken hoe jouw ogen en die van je kind ervoor staan:
1. Volwassen: wazig zien, leesproblemen of regelmatig hoofdpijn.
Wazig zicht
Herkennen mensen op straat jou bijvoorbeeld vaak eerder dan jij hen? Of zie je de afzonderlijke blaadjes aan de bomen niet meer goed? Dan kan erop wijzen dat je zicht langzaam wat waziger wordt.
Leesproblemen
Bij leesproblemen heb je misschien meer moeite met de kleine lettertjes. Of je ziet de ondertiteling van een film niet meer goed.
Hoofdpijn
Hoofdpijn kan ontstaan als je met je ogen moet knijpen om te kunnen zien wat er op je scherm staat. Deze drie symptomen kunnen erop wijzen dat je een bril nodig hebt.
2. Kinderen: symptomen van slecht zicht
Hoe weet je of je kind een bril nodig heeft? Thuis en op school zijn er een paar symptomen die er op wijzen dat je kind mogelijk slecht ziet, scheel ziet of een lui oog heeft.
Hier kun je op letten:
- Je kind loenst. Bij loensen kijkt één of beide ogen niet recht naar voren wanneer ze dat moeten doen, maar schuin. Dit symptoom komt voornamelijk voor bij baby’s of jonge kinderen.
ADVIES: Ga voor je zoon of dochter zitten en gooi een balletje van je ene hand naar je andere. Volgt je kind het balletje met beide ogen of niet?
- Je kind wrijft, knijpt of fronst regelmatig bij het lezen of televisiekijken;
- Je kind zit steeds dichter bij de televisie om goed te zien;
- Je kind heeft hoofdpijn of concentratieproblemen wanneer hij of zij lang leest, een opdracht maakt of tekent.
ADVIES: Vergroot de letters op het scherm waar je kind mee werkt. Als de scholen weer open zijn, maar je Pearle opticien nog niet: vraag of je kind op school (tijdelijk) wat dichter bij het school/digibord kan zitten.
>>BELANGRIJK: Kinderen jonger dan 8 jaar verwijzen we ALTIJD door naar de oogarts.<<<
3. Doe onze gratis online oogtest
Hiermee kun je jouw ogen én die van je kind gratis testen. Deze test is ontwikkeld in samenwerking met onze professionele opticiens. De uitslag geeft aan of je ogen nog helemaal happy zijn of dat ze toe zijn aan een professionele oogmeting bij een opticien (op een later moment, wanneer wij weer oogmetingen kunnen uitvoeren). De online oogtest stelt geen oogafwijkingen vast, maar geeft een indicatie van jouw ooggezondheid of die van je kind. Wel zo handig! Je doet de test eenvoudig vanuit huis.
Meteen contact opnemen met je huisarts of oogarts!
Meestal is het dus niet zo erg dat het nu wat langer duurt voordat we een oogmeting kunnen doen. Maar soms moet je direct je arts bellen. Doe dit als je:
- Plotseling veel vlekjes voor je ogen ziet. Sommige mensen hebben ‘mouches volantes’, dat zijn onschuldige spinnetjes of draadjes die voor je ogen lijken te dansen. Maar als je altijd bijvoorbeeld drie gehad hebt en het zijn er opeens een stuk meer, dan kan er iets (ernstigs) aan de hand zijn. Bijvoorbeeld met je netvlies.
- Een grote donkere vlek ziet die NIET zweeft maar op een vaste plek zit. Dat kan een serieus probleem in het netvlies of de oogzenuw zijn.
- Lichtflitsen ziet, of zwarte ‘eilandjes’, vertekeningen, ‘spinnenwebben’ of een
‘gordijn’ dat meebeweegt in je oog. Of plotseling veel minder goed zicht hebt. Dat kan een netvliesloslating zijn.
- Recht voor je kijkt en een gedeelte van je gezichtsveld ontbreekt. Dat kan wijzen op een probleem met de oogzenuw.
- BIJ KINDEREN: bij twijfel altijd je huisarts bellen.
We hopen dat we je hiermee wat houvast hebben gegeven. Maar je kunt ons natuurlijk ook altijd bellen, als je vragen hebt. We staan zeker ook nu voor je klaar.
Reageren is niet mogelijk