Contactlenzen & coronavirus. Waar moet je op letten?

Misschien vraag jij je af of je tijdens corona je contactlenzen nog wel veilig kunt dragen. Geen zorgen, dat kan prima! Het is wel belangrijk dat je extra goed op de hygiëne let. In dit blog vertellen we jou waar je in deze tijd extra op moet letten als je contactlenzen draagt.

Natuurlijk is goede hygiëne altijd nodig, vooral als het om je contactlenzen gaat. Ze gaan je ogen in en daar ben je zuinig op. Vanwege het coronavirus is dat nu extra belangrijk. Het laatste dat je wilt, is dat het virus via je handen in je ogen terecht komt.

Om ervoor te zorgen dat jij je lenzen op een gezonde en hygiënische manier kunt blijven dragen, staan wij stil bij:

 

Wil jij jouw lenzen thuis laten bezorgen? Dat kan! Dit kun je heel eenvoudig online regelen.

7x extra hygiënemaatregelen: zo blijft lenzen dragen veilig

Besmetting van het coronavirus via je oog kun je heel goed voorkomen door onderstaand advies op te volgen:

  1. Zorg dat jij de enige bent die je contactlenzen en -benodigdheden aanraakt: de lenzen zelf, maar ook het opbergdoosje en de fles contactlensvloeistof.
  2. Heb je een nieuwe fles vloeistof gekocht of laten thuisbezorgen? Maak de buitenkant schoon met alcohol of gewoon water en zeep. Droog af met een brandschone theedoek.
  3. Was altijd grondig je handen voordat je je lenzen in- of uit doet. Volg daarbij de nu geldende regels van het RIVM: 20 seconden met zeep (de tijd die zeep nodig heeft om een virus af te breken). Denk ook aan de randjes onder je nagels.
  4. Houd je lenzen super schoon. Daarbij kun je gewoon de instructies van de bijsluiter of verpakking volgen.
  5. Maak ook je lenzenhouder regelmatig goed schoon.
  6. Draag je maandlenzen? Overweeg om (tijdelijk) over te stappen naar daglenzen. Dan gebruik je elke dag een nieuw setje, wat natuurlijk ultra hygiënisch is. Of gebruik nu twee of drie setjes maandlenzen per maand, in plaats van een.Als je harde lenzen draagt, kun je niet zomaar overstappen op daglenzen. Dat komt omdat harde lenzen een andere druk op je oogbol geven dan zachte lenzen. Hierdoor kan de sterkte die je nodig hebt iets afwijken.
  7. Als je je lenzen in hebt: denk eraan dat je niet in je ogen wrijft. Dat moet je sowieso nooit doen, want dit kan altijd virussen en bacteriën overbrengen, waardoor je een oogontsteking kunt oplopen.

Jouw halfjaarlijkse lenzencontrole: even uitstellen

Als lensdrager is het belangrijk dat je elk half jaar langskomt voor een (gratis) lenzencontrole. Op die manier willen we vooral de conditie van je ogen en je lenzen goed in de gaten houden. Dat voorkomt vervelende oogklachten.

Op dit moment kan je contactlensspecialist die halfjaarlijkse controle helaas niet uitvoeren. Om jouw ogen te kunnen checken, moet hij of zij te dichtbij je zitten (lees: dichterbij dan de richtlijn van 1,5 meter vanuit het RIVM). Wij willen ons daar graag aan houden, voor de gezondheid van onze medewerkers en onze klanten. We vinden het heel vervelend dat een contactlenscontrole momenteel niet mogelijk is, maar we hopen dat je er begrip voor hebt.

Voorkom irritatie

Omdat een contactlenscontrole tijdelijk niet mogelijk is, is het van belang om extra goed op tekenen van oog(lid)ontsteking, zoals roodheid of irritatie te letten. Ook is het goed om je ogen extra rust te geven. Dit kun je doen door:

  • Draag je lenzen wat minder uren achter elkaar dan normaal. Let er in ieder geval extra goed op dat je ze niet langer in hebt dan het maximaal aantal uren dat voor jouw type lenzen geldt;
  • Draag een paar dagen per week de hele dag je bril (als je die hebt);
  • Houd je lenzen super schoon, zie de tips hierboven.

Thuisbezorgen

We zijn open op afspraak, dus je kunt je lenzen en vloeistof ook komen ophalen. Maar het is nog handiger en veiliger om een lenzenabonnement bij Pearle af te sluiten. Dan bezorgen we jouw lenzen en lenzenvloeistof gratis thuis. Dat regel je heel eenvoudig online. We hebben genoeg lenzen op voorraad om iedereen voor een lange tijd te blijven voorzien.

En wist je dat je ook via onze webshop lenzenvloeistof kunt bestellen? Als je voor 22:00 uur bestelt, verzenden we het nog dezelfde dag. Helemaal gratis!

Natuurlijk kun je ons altijd bellen als je vragen hebt of advies wilt. Bel 033 750 57 98. We helpen je graag.

Wil jij jouw lenzen thuis laten bezorgen, iedere maand? Dat kan! Dit kun je heel eenvoudig online regelen.

Reageren is niet mogelijk

Navigeer

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder