Mouches volantes: het zien van zwarte vlekjes

Heb jij dat ook wel eens, van die spinnetjes of draadjes die voor je ogen lijken te dansen? Deze zogeheten ‘mouches volantes’ zijn vooral zichtbaar als je naar een strakblauwe lucht of een wit plafond kijkt. Wat is dat eigenlijk en is het altijd ongevaarlijk? Lees er meer over in dit blog!

Het zit zo: je oogbol is gevuld met geleiachtig materiaal – glasvocht. Daarin zitten dunne vezels, die je oogbol elasticiteit en stevigheid geven. Een soort transparante spaghettislierten. Tussendoor kunnen wat ‘troebelingen’ drijven; dat zijn die vlekjes – ofwel mouches volantes – die je soms ziet bewegen.

Wat zijn mouches volantes precies?

Mouches volantes – ofwel ‘vliegende muggen’ – dansen heen en weer als je je ogen beweegt. De zwarte vlekjes zijn vooral zichtbaar als je ogen niet afgeleid worden door andere dingen. Dus als je naar een helder vlak kijkt. Bijvoorbeeld een witte muur, licht beeldscherm of helderblauwe lucht. Als kleine schaduwen drijven ze langs: stipjes, cirkels, draadjes of vliegjes. Daarna trillen de mouches volantes nog even na en zweven dan weer terug naar hun vaste plek.

Zo worden de zwarte vlekjes veroorzaakt

Gelukkig zijn mouches volantes onschuldig. Het is klein afbraakmateriaal’ van cellen en eiwitten die vrij rondzweven in het glasvocht. Als je ouder wordt, zie je ze misschien wat vaker. Dat komt omdat je glasvocht dan een beetje minder elastisch wordt, dat kan voor meer vlekjes zorgen. Dat is ook zo als je bijziend bent, je oog beschadigd is door een ongeval, je geopereerd bent aan staar of een oogontsteking hebt gehad.

Mouches volantes verergeren soms bij vermoeidheid en stress. Gun je ogen dus wat rust, als je merkt dat je er meer last van krijgt.

Verdwijnen mouches volantes vanzelf of is er een behandeling nodig?

Mouches volantes verdwijnen meestal niet vanzelf. Toch is behandeling niet nodig; ze zijn ongevaarlijk. Het beste is om de mouches volantes gewoon te negeren. De meeste mensen lukt dat wel, maar soms is dat heel lastig. Bijvoorbeeld als het er heel veel zijn. Of als je er echt de hele dag op let. Dan zou je een glasvochtoperatie (vitrectomie) kunnen overwegen. Dan wordt het glasvocht in je oog vervangen door een andere vloeistof.

Niet zwevend of ook lichtflitsen? Ga naar de huis- of oogarts!

Soms lijken de verschijnselen misschien een beetje op mouches volantes, maar is er waarschijnlijk meer aan de hand. Hier drie belangrijke klachten. Let op als:

 • het er plotseling meer worden. Als je er bijvoorbeeld altijd drie gehad hebt en het zijn er opeens tien of zo, dan kan er iets (ernstigs) aan de hand zijn. Bijvoorbeeld met je netvlies.
 • je een grote donkere vlek ziet die NIET zweeft maar op een vaste plek zit. Dat kan een serieus probleem in het netvlies of de oogzenuw zijn.
 • je ook lichtflitsen ziet, of zwarte ‘eilandjes’, vertekeningen, ‘spinnenwebben’ of een ‘gordijn’ dat meebeweegt in je oog. Of plotseling veel minder goed zicht hebt. Dat kan een netvliesloslating zijn. Daar moet meteen naar gekeken worden, want dat kan zelfs leiden tot blindheid in dat oog.

 

Herken je een van bovenstaande klachten? Bel dan meteen je huisarts, oogarts of optometrist (van Pearle).

 

2 Reacties

 1. betty voncken

  Wat kan ik er zelf aan doen ? Ik ben bij de huisarts geweest en die zegt gaat vanzelf weer over.
  Klopt dit ?

 2. team Pearle

  Hallo Betty,
  Je kunt zelf niets aan mouches volantes doen, maar een behandeling is ook niet nodig: het is onschuldig. Als je dermate veel last ervaart, kun je bij de huisarts vragen naar de mogelijkheid voor een glasvochtoperatie.
  Succes! Groetjes, team Pearle.

Plaats een reactie

Navigeer