Vuurwerk kijken net zo gevaarlijk als afsteken

December 2017 – De jaarwisseling betekent feestelijk het nieuwe jaar inluiden met vuurwerk, oliebollen, vrienden en familie. Naast al de gezelligheid, blijkt uit onderzoek onder ruim duizend Nederlandse jongeren tussen de 10 en 18 jaar dat deze doelgroep weleens risico’s neemt als het gaat om vuurwerk. Meer dan de helft van de ondervraagden houdt namelijk te weinig afstand wanneer ze naar vuurwerk kijken (5 meter of minder). Daarbij dragen de meesten (61%) geen vuurwerkbril, terwijl kijken naar vuurwerk bijna net zo gevaarlijk is als het zelf afsteken. Om oogletsel te voorkomen deelt Pearle nu door het hele land 70.000 gratis vuurwerkbrillen uit. Op = op.

Bij het kijken naar vuurwerk staat de meerderheid van alle ondervraagden er het liefst met zijn neus bovenop. Ondanks het advies om bij consumentenvuurwerk een minimale afstand van 10 meter te bewaren, neemt ruim de helft van de Nederlandse tieners (57%) een afstand van 5 meter of minder. Zo’n vier op de tien jongeren (38%) denken hierbij niet bewust na over de mogelijke gevolgen, terwijl deze niet gering zijn. Een vuurwerkbril verkleint de kans op oogletsel aanzienlijk, maar dan moet hij wel gedragen worden. Een op de vijf jongeren geeft aan in het bezit te zijn van een vuurwerkbril, maar hem niet op te zetten. Edith Mulder (directeur, het Oogfonds) pleit voor het dragen van de bril:

‘De afgelopen negen jaar zagen oogartsen meer dan tweeduizend mensen met oogletsel door vuurwerk. Negenhonderd ogen liepen blijvende schade op. Ruim honderdvijftig ogen werden blind en negenenzestig ogen raakten dusdanig beschadigd dat ze operatief verwijderd moesten worden. Het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat oogletsel grote impact heeft op iemand zijn leven. Dagelijkse activiteiten die we voor lief nemen (hobby’s, werk, etc.), zijn ineens niet meer vanzelfsprekend. Door een vuurwerkbril te dragen kan je oogletsel voorkomen.’

Vuurwerk afsteken geeft een kick

Waar meisjes liever naar vuurwerk kijken, houden jongens zich het liefst bezig met het afsteken van vuurwerk (68% jongens vs. 31% meisjes). Want, zo stelt bijna drie op de vier jongens: ‘Zelf vuurwerk afsteken is cool en geeft een kick.’ Hier wordt vergeten dat kijken net zoveel risico’s met zich meebrengt als het zelf afsteken. Jongens overschrijden bij het afsteken van vuurwerk weleens de grens; bijna vier op de tien jongens (39%) steekt vuurwerk af op tijden dat het niet mag en bijna een zesde (16%) geeft aan weleens vuurwerk af te steken in een drukke omgeving. Van de ondervraagden overtreden vooral jongens tussen de 15 en 18 de regels: bijna een kwart (24%) steekt weleens illegaal vuurwerk af tegenover een gemiddelde van 11 procent. Hierbij staat de Romeinse kaars op nummer 1, gevolgd door strijkers en vlinders.

Invloed YouTuber

Ruim een derde van alle ondervraagden (34%) vindt het verstandig om een vuurwerkbril te dragen, maar zou het zelf niet doen. De helft (49%) vindt het stom en ruim een kwart (28%) zet geen vuurwerkbril op, omdat anderen dat ook niet doen. Meer dan een derde van de ondervraagden (36%) geeft aan de bril op te zetten wanneer hun favoriete persoonlijkheid dit ook doet. Om deze reden is Pearle Opticiens de samenwerking aan gegaan met populaire YouTuber, Dylan Haegens. Dit weekend bracht hij op ludieke wijze zijn achterban op de hoogte van het belang om voor de veiligheid een vuurwerkbril te dragen. Zijn boodschap? ‘Voorkom oogletsel, zet een vuurwerkbril op tijdens Oud & Nieuw.’

Bekijk de video van Dylan Haegens hier.

Vuurwerk kijken met een vuurwerkbril moet vanzelfsprekend zijn

Ondanks dat de meerderheid van de jongeren geen vuurwerkbril draagt tijdens Oud & Nieuw, zien ze er wel het belang van in. 74 procent vindt zelfs dat het dragen van een vuurwerkbril voor iedereen verplicht moet worden. Idealiter zou volgens de meesten (86%) het dragen van een vuurwerkbril zelfs net zo vanzelfsprekend moeten zijn als het dragen van een autogordel. Omdat Pearle zich sterk maakt om oogletsel tijdens Oud & Nieuw te voorkomen, deelt de opticien verspreid door het hele land 70.000 gratis vuurwerkbrillen uit. Ga snel langs bij Pearle bij jou in de buurt. Op = op!

Benieuwd naar ons meest recente onderzoek? Lees ons blog van december 2019!

1 Reactie

  1. Ook niet geheel onbelangrijk is een goede aansteker. Denk hierbij een speciale vuurwerk aansteker met een vlam die zijn vorm blijft behouden bij harde wind. Bij een wegwerpaansteker zal de vlam van links naar rechts gaan en weet u niet precies wanneer het lontje aan zal gaan.

    Bij zogenaamde vuurwerk aanstekers ziet u een krachtige vlam in een puntje lopen en staat het stukvuurwerk dan ook precies aan wanneer u dit wilt. Dit verkleint de verassing en vergroot de veiligheid.

    Een aansteek lont is daarnaast niet het meest veilige product. Deze dient aangeblazen te worden, iets wat veel mensen dicht met hun gezicht op het stuk voorwerk doen.

    Door zorgvuldig met het afsteken van vuurwerk om te gaan zal deze prachtige traditie nog jaren kunnen bestaan. Een veiligheidsbril van Pearle en een goede vuurwerk aansteker zorgen voor een perfecte, veilige combinatie.

    https://www.aanstekerwebshop.nl/17_vuurwerk-aansteker

Plaats een reactie

Navigeer