Welke zonnebril kun je het beste op de motor dragen?

Voor de mooiweer-rijders is ‘ie onmisbaar: een zonnebril voor op de motor. Maar dat geldt ook voor motorrijders die van het vroege voorjaar tot het late najaar touren. Daarom lees je in dit artikel waar jij een goede motorzonnebril aan herkent.

Alle verkeersdeelnemers krijgen te maken met een verraderlijke laagstaande zon op de weg – dus ook jij, als motorrijder. Een motorzonnebril filtert onverwacht zonlicht als je een bocht maakt en voorkomt zodoende talloze ongelukken.

Maar waar moet een goede zonnebril aan voldoen en welke past het beste bij jou? We helpen je (veilig) op weg!

Waar moet een goede zonnebril voor op de motor aan voldoen?

We vertelden al eerder dat een goede zonnebril 100% uv-bescherming biedt en minimaal een zonnebrilcategorie 3 heeft. Voor gebruik in de auto en vele andere aangelegenheden, zijn gepolariseerde glazen een verademing als de zon laag aan de hemel staat. Een gepolariseerde zonnebril absorbeert namelijk horizontale lichtschitteringen die via grote, vlakke oppervlakten (zoals nat wegdek) in je ogen schijnen. Op de motor is een gepolariseerde zonnebril echter niet aan te raden!

Dat komt doordat de meeste vizieren gemaakt onder een dermate hoge druk gemaakt worden, dat de combinatie met gepolariseerde brillenglas ervoor zorgt dat je olie-achtige vlekken in beeld zult krijgen. Dit belemmert natuurlijk je zicht op de weg. Controleer daarom van tevoren of je zonnebril gepolariseerd glas heeft of niet.

Lees hier hoe je een gepolariseerde zonnebril herkent.  

Ook heeft de kleur van je zonnebrilglazen invloed op je kijkcomfort. Zo zijn grijze of oranjebruine glazen perfect voor in de auto en op de motor. Bruine glazen blokkeren namelijk blauw licht waardoor je beter contrast ziet tussen een object en een groene achtergrond.

Pearle Opticiens biedt bovendien brillen met speciale roadview glazen, die speciaal zijn ontwikkeld om verblinding bij laagstaande zon te voorkomen.

Een motorzonnebril kiezen: welke past bij mij?

Een helm met zonnevizier is een gemakkelijke manier om beschermd de weg op te gaan. Op die manier kun je het zonnevizier naar beneden doen wanneer je last hebt van een laagstaande zon. Als je helm geen zonnevizier heeft, zijn er verschillende andere opties.

Welke motor zonnebril het beste bij jou past, hangt af van de manier waarop je hem gebruikt. Dit zijn de soorten zonnebrillen die geschikt zijn voor motorrijders:

#1. Sportzonnebril

Zit je regelmatig op de motor en staat comfort hoog in het vaandel? Dan is een sportzonnebril een goede optie. Een sportzonnebril heeft een wraparound pasvorm, waardoor deze goed onder je helm past.

#2. Zonnebril op sterkte

Met een oogafwijking is een zonnebril op sterkte erg prettig (en veilig!) tijdens het motorrijden. Zo is het mogelijk om de roadview glazen van Pearle op sterkte te laten maken. Je slaat hiermee twee vliegen in één klap! Je bent goed beschermd tegen schitteringen op de weg én ziet weer scherp. Ook kies je het montuur dat het beste bij je past.

#3. Overzetzonnebrillen

Er is ook veel vraag naar overzetzonnebrillen, als alternatief voor de zonnebril op sterkte. Deze overzetzonnebrillen plaats je over je huidige bril. Daarom is het belangrijk om je huidige bril mee te nemen naar de winkel als je een overzetzonnebril wil kopen.

Een andere mogelijkheid zijn clip-on zonnebrillen. Deze klik je op je huidige bril, zodat je niet hoeft te wisselen. Op de motor is dit echter niet mogelijk op een clip-on zonnebril op te zetten.

Enkele praktische tips!

  • Kies je een gewone zonnebril (op sterkte)? Controleer dan of de bril flexibele pootjes Hierdoor ervaar je minder druk op je slapen wanneer je een helm draagt.
  • Hetzelfde geldt voor de overzetzonnebril en daarmee ook je huidige brilmontuur.
  • Een sportzonnebril is het meest comfortabel en kan ook op sterkte gemaakt worden! Als je dus regelmatig motorrijdt in de zomer of met laagstaande zon, is een dergelijke beschermende bril aan te raden.
  • Zorg voor een schoon vizier en voor een pinlock: zodat je geen last krijgt van een beslagen scherm.
  • Houd extra afstand bij laagstaande zon: ga er vanuit dat andere verkeersdeelnemers minder goed zicht hebben en je dus op tijd moet kunnen uitwijken voor automobilisten die plotseling van baan veranderen.

Kom gerust langs in de winkel voor persoonlijk advies, dan rijd je straks goed beschermd op de motor de zon tegemoet.

Plaats een reactie

Navigeer