Wanneer naar de oogarts, opticien of optometrist? Hier maak jij de afspraak voor een oogmeting of controle!

Ga je naar de oogarts, opticien of optometrist met oogproblemen? Zij zijn immers alle drie gespecialiseerd in de gezondheid van ogen. Wanneer je bij welke specialist een afspraak maakt, ontdek je hier.

Misschien heb je het gevoel dat je een bril nodig hebt. Maar het kan ook zijn dat jouw ogen geïrriteerd aanvoelen. Of ervaar je voortdurend een scheel zicht? Wat jouw klacht ook is, je wil vást weten wanneer je bij een oogarts, optometrist of huisarts moet binnenstappen.

Daarom vertellen wij je in dit artikel precies:

Bij een opticien kun je altijd terecht. Ongeacht je klacht(en). Hij of zij verwijst je door naar de juiste specialist, indien noodzakelijk. Loop je met klachten rond en vind je de drempel naar de huisarts te hoog? Maak dan een vrijblijvende afspraak bij een opticien in jouw buurt.

Oogarts controleert ogen van een jongedame

Wanneer je een bezoek brengt aan de oogarts

Als je een bezoek brengt aan een oogarts, moet je naar het ziekenhuis. Deze arts is gespecialiseerd in ooggezondheid en –zorg en behandelt met zijn expertise voornamelijk (ernstige) klachten.

Daarom ga je niet naar de oogarts voor een oogmeting, maar wel voor een diagnose. Klachten waarmee je – via de huisarts – bij de oogarts terecht komt, zijn bijvoorbeeld:

  • geïrriteerde of pijnlijke ogen;
  • het slecht verdragen van zonlicht;
  • (plotseling) snel veranderend gezichtsvermogen;
  • dubbel of scheel zicht;
  • (plotseling) rode ogen;
  • oogirritaties door chemische stoffen;
  • en bloedingen.

Vermoed je dat je kind een bril nodig heeft en is hij/zij jonger dan 8 jaar oud? Dan moet je wel naar de oogarts voor een oogmeting.

Wanneer je een afspraak maakt met een optometrist

Maar met bovenstaande klachten hoef je niet per se direct naar de oogarts… Je kunt ook naar de optometrist. Een optometrist werkt bij een optiek, dus ook bij Pearle Opticiens. Net zoals een oogarts stelt een optometrist diagnoses aan de hand van onderzoeken. Maar hij mag geen oogoperaties uitvoeren.

Merkt de optometrist op dat jouw zicht is verslechterd? Dan kun je bij hem terecht voor een vrijblijvende oogmeting. Deze wordt meestal door een optiekmedewerker of opticien uitgevoerd. Kinderen van 8 tot 12 jaar moeten sowieso een oogmeting laten uitvoeren door een optometrist.

Kind bij optometrist voor oogcontrole

Wanneer je naar een opticien gaat

Een opticien controleert op oogafwijkingen middels een professionele oogmeting. Tijdens deze meting checkt hij ook enkele aspecten van jouw ooggezondheid, zoals oogdruk en de samenwerking tussen de ogen.

Maak daarom een afspraak met een opticien als je:

  • steeds slechter en/of waziger ziet;
  • en een kijkoplossing heeft en je ogen wilt laten controleren.

 

De opticien behandelt geen ernstige problemen, maar verwijst je door naar de oogarts als hij medische afwijkingen vermoedt.

Wil je snel geholpen worden door Pearle Opticiens?

Maak dan een afspraak bij een Pearle Opticiens in jouw buurt. Onze opticiens staan voor jouw klaar met persoonlijk advies.

Twijfel je of je oogafwijkingen hebt en wil je niet direct naar een opticien? Doe dan eerst thuis de online oogtest.

Autorefractor van de opticien

Plaats een reactie

Navigeer