Waarom je moet wennen aan een multifocale bril + handige tips

Aan een nieuwe multifocale bril moet je altijd even wennen. Je kunt zelfs tijdelijk hoofdpijn krijgen of duizelig zijn… Maar hoe komt dat eigenlijk en hoe lang duurt het wenproces? (Niet lang – lees verder.

Een multifocale bril is dé oplossing als je zowel bijziend als verziend bent. Je hoeft niet voortdurend te wisselen van bril en ziet op alle afstanden weer scherp! Maar je ‘kijkt’ wel wat anders dan met een enkelvoudige bril. In het begin is dat even wennen. De wereld ziet er misschien opeens wat wiebelig uit.

Dat komt omdat het glas verschillende sterktes heeft. Daardoor sturen je hersens voortdurend seintjes naar je ogen om dan weer veraf, dan weer dichtbij scherp te stellen. Je brein moet even leren omgaan met dat snelle schakelen.

In dit blog vertellen wij je:

Ben je na 2 á 4 weken nog niet gewend aan je nieuwe multifocale bril? Neem dan contact op met de Pearle Opticien die jou heeft geholpen. Wij helpen je graag verder!

De kenmerken van multifocale brillenglazen

Als je je nieuwe multifocale bril draagt, leer je al snel je hoofd net iets anders te houden. De houding hangt af van de afstand waar je op focust.

Dat zit zo:

Multifocale brillenglazen bestaan uit langzaam in elkaar overgaande sterktes. Het gedeelte om in de verte te kijken zit bovenin en gaat via een overgangsgebied naar het leesgedeelte aan de onderkant. Verschillende ‘kijkgebieden’ dus.

Wennen aan een multifocale bril

Binnen twee weken ben je meestal volledig gewend. Soms zelfs al binnen een paar dagen! En je went nog sneller als dit niet je eerste multifocale bril is, maar wel een andere sterkte. Al gauw lijkt het alsof je nooit een andere bril hebt gehad!

Tips om snel te wennen

Als je voor het eerst een multifocale bril draagt, dan heb je waarschijnlijk baat bij onderstaande tips!

Tip 1. 2 weken is écht 2 weken

Het komt zelden voor dat je ogen binnen één dag zijn gewend aan deze nieuwe manier van kijken. Gooi niet na een dag de handdoek in de ring, maar zet de bril minimaal twee weken op!

Went je buurman binnen drie dagen en doe jij er al een week over? Dat kan! De wenperiode verschilt namelijk per persoon. Dus laat je niet misleiden door de ervaring van anderen.

En wissel niet af met je oude bril. Hierdoor vertraag je namelijk het wenproces. Draag de bril zo lang mogelijk, dag in en dag uit.

Tip 2. Neem de juiste houdingen aan met je hoofd

Je ogen gaan op zoek naar het beste gedeelte om scherp te stellen – en daar pas je de stand van je hoofd op aan.

Als je leest, buig je je hoofd – zonder dat je daar veel van merkt – in de juiste positie. Zodat je door het leesgedeelte kijkt. Dat doe je al snel automatisch, want dan zie je de letters het duidelijkst. En tijdens het autorijden beweeg je net iets meer naar links om in je zijspiegel te kijken. Gaat ook bijna vanzelf.

Traplopen is in het begin even opletten, net als drempels. Als je daarbij recht naar beneden kijkt, kijk je door het leesgedeelte. En dat is bedoeld voor kijken op ongeveer 40 centimeter afstand. De traptrede of vloer is natuurlijk verder weg – en kan wat vervormd lijken. Als je je hoofd net iets minder buigt, is er niets aan de hand.

Tip 3. Zet de bril niet op het puntje van je neus

Een multifocale bril is geen leesbril, maar heeft glazen met een leesgedeelte onderin. Door met je ogen naar beneden te kijken, kun je weer goed lezen.

Tip 4. Draag je bril zo lang en zo veel mogelijk

Het wennen aan je nieuwe bril gaat alleen wanneer je hem zo veel en zo lang mogelijk draagt. Wanneer je jouw bril slechts een half uurtje opzet, geef je jouw ogen niet de tijd om te wennen. Probeer ook zo min mogelijk te wisselen tussen jouw oude en je nieuwe bril.

Tip 5. Draag je bril tijdens verschillende activiteiten

Je went het snelst aan je nieuwe multifocale bril wanneer je deze draagt tijdens zo veel mogelijk verschillende activiteiten met verschillende kijkafstanden. Denk bijvoorbeeld aan wandelen, lezen of televisie kijken.

Tip 6. Beweeg je hoofd mee met je kijkrichting

Het zichtveld van een multifocale bril is niet zo breed. De zijkanten van het glas is wazig. Daarom is het aan te raden om altijd met je hoofd mee te bewegen met je kijkrichting.

.

Wat moet je doen als je klachten blijft houden, zoals hoofdpijn, duizeligheid of  misselijkheid?

Heel soms kun je echt niet aan wennen aan een multifocale bril. Dan houden klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid (te) lang aan. Draag je je nieuwe bril twee tot vier weken non-stop, maar heb je nog steeds klachten? Vervelend, maar geen groot probleem! Bij Pearle zoeken we altijd naar een oplossing. Het is heel goed mogelijk dat wij jouw brillenglazen opnieuw moeten uitlijnen of het montuur opnieuw afstellen.

Of maak gebruik van onze Omruilgarantie

En ben je helemaal niet tevreden met je nieuwe multifocale kijkoplossing? Dan kun je gewoon gebruikmaken van onze omruilgarantie. Binnen twee maanden wisselen we je multifocale bril dan om voor twee enkelvoudige brillen. Maar gelukkig is dat waarschijnlijk helemaal niet nodig!

Bij aanhoudende klachten kun je contact opnemen met de Pearle Opticien die jou heeft geholpen. Wij helpen je graag verder!

4 Reacties

  1. Mijn nieuwe bril van Pearl ligt al bijna 2 jaar in de kast, nieuw, 800 euro. Vaak terug geweest met klacht, naar de oogarts en wat blijkt, de cilinder zit niet goed in het glas. Pearl zegt dat is niet zo, maar mijn oogarts is kundig genoeg. Ik heb het er maar bij latenzitten want echt aardig zijn ze niet in Burgum, maar wel zonde😢

  2. Stacey van team Pearle

    Hallo Pietsje,
    Dat is inderdaad zonde van de bril! Als je het montuur nog mooi vindt, zou je opnieuw een oogmeting kunnen laten doen en nieuwe glazen in de huidige bril laten zetten? Neem de bril ook mee naar de meting, dan kan de opticien bekijken of de gekozen glazen erin zullen passen.
    Groetjes, team Pearle.

  3. Margaretha

    Goedemiddag, sinds zaterdag heb ik mijn nieuwe bril met multifocale glazen . Alleen tijdens mijn werk werd ik duizelig en draaierig in mijn hoofd en het voelde dat ik moest flauwvallen. Het duurde ook langer totdat het afzakte eigenlijk toen ik bed lag.Ik had goed gegeten en eerst was er nog niks aan de hand, wel merkte ik dat mijn ogen aan deze bril moet wennen. Mijn ogen voelen daardoor ook zwaar aan. Kunnen deze klachten passen bij het wennen van deze soort brillenglazen en wanneer zouden de klachten ophouden ik vind dit echt heel vervelend en beangstigend voor mij

  4. Team Pearle

    De overstap naar een multifocale bril is heel groot voor je ogen.
    Niet heel gek ook dat je er nog even klachten door hebt gekregen.
    Probeer het op z’n minst om twee weken aan te kijken. Worden de klachten dan nog niet minder, kom dan even langs bij de Pearle bij jou in de buurt. Dan zoeken we samen naar een passende oplossing.

Navigeer

Ontdek meer van Pearle Opticiens Blog

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder