Wat je moet doen als je jouw lenzenvloeistof bent vergeten

Als lenzendrager vergeet je ongetwijfeld wel eens lenzenvloeistof mee te nemen. Bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent, bij vrienden logeert (die zelf geen lenzen dragen) of je onverhoopt ergens moet overnachten. En soms ben je gewoon vergeten je voorraad thuis aan te vullen. Wij geven advies wat je het beste kunt doen in deze situatie.

Lenzenvloeistof is cruciaal voor de conditie van jouw contactlenzen. De vloeistof doodt bacteriën en houdt jouw lenzen flexibel zodra je ze hebt uitgedaan. Daarnaast voorkomt lenzenvloeistof dat het hoornvlies de lenzen afstoot.

Daarom is het behoorlijk zuur als je deze vergeten bent. In dit artikel geven we antwoord op al je vragen rondom het vergeten van lenzenvloeistof en het bewaren van je contactlenzen:

Bestel alvast nieuwe lenzenvloeistof online en leg een voorraad aan in huis, zodat je niet zonder komt te zitten!

 
 
Vrouw haalt lens uit lenzenhouder

Kun je je lenzen in water bewaren?

Nee, het is erg risicovol om lenzen in kraanwater te bewaren. Kraanwater zit vol micro-organismen die op je lens gaan zitten en kunnen leiden tot ooginfecties. Gebruik daarom geen water als vervanger voor lenzenvloeistof. 

Naast mogelijke infecties doet het ook pijn om contactlenzen in te doen die zijn bewaard in kraanwater. Lenzenvloeistof houdt je lenzen soepel, bij kraanwater is dit niet het geval. Hierdoor zit de lens niet fijn na het indoen, en kun je last krijgen van oogirritaties.

Is lenzen in water bewaren gevaarlijk?

Ja, het kan gevaarlijk zijn om je lenzen in water te bewaren. Er kan bijvoorbeeld een infectie door ‘acanthamoeba’ door ontstaan. Deze parasiet bevindt zich niet alleen in meren en zeeën, maar ook in leiding- en grondwater. Wanneer deze parasiet op je oog terecht komt, kan het je hoornvlies ernstig beschadigen. Dragers van zachte contactlenzen lopen een groter risico: daar kan de infectie zich onder de contactlens ontwikkelen. Wanneer de infectie niet goed behandeld wordt, kan het zelfs leiden tot blindheid.

Kun je lenzen in speeksel bewaren?

Nee, bewaar je lenzen niet in speeksel. Net als in kraanwater zit ook je speeksel vol met ziekteverwekkers die op je lens gaan zitten. Die ziekteverwekkers kunnen leiden tot infecties. Het feit dat je speeksel lichaamseigen is maakt hierbij geen verschil.

Kun je ’s nachts je lenzen inhouden?

Nee, het is beter van niet. Jouw gesloten ogen verminderen namelijk de zuurstofdoorlaatbaarheid van de lenzen, waardoor je ogen gaan irriteren en droog aanvoelen. Daarnaast kunnen je lenzen erdoor aan je ogen blijven plakken . Dat is niet fijn wakker worden. Lees hier alles over de maximum draagtijd van lenzen

Kun je zelf lenzenvloeistof maken?

Nee, dit is zelfs gevaarlijk. Er is namelijk geen simpele formule of handleiding die je kunt volgen om je eigen lenzenvloeistof te maken. Lenzenvloeistof voldoet aan allerlei gezondheidsmaatregelen waar je vanuit je eigen huis niet aan kunt voldoen.

Kun je harde lenzenvloeistof gebruiken voor zachte lenzen?

Nee, lenzenvloeistof voor harde lenzen kun je niet gebruiken voor zachte lenzen. Lenzenvloeistof is ontworpen om een lens te reinigen en te beschermen aan de hand van de eigenschappen van de lens. De samenstelling van lenzenvloeistof verschilt daarom ook erg voor harde en zachte lenzen. Gebruik van een verkeerde lenzenvloeistof kan leiden tot beschadiging van de lens en irritaties in je oog.

Lenzenvloeistof druppelen in lenzenhouder

Wat te doen als je je lenzenvloeistof bent vergeten?

Een goed alternatief voor lenzenvloeistof is er helaas niet. Je hebt het écht nodig om je lenzen mee schoon te maken en in te bewaren. Uiteraard kun je voor lenzenvloeistof overdag terecht bij een Pearle opticien bij jou in de buurt. Je koopt onze lenzenvloeistof ook eenvoudig online. Bestel jij je vloeistof op een werkdag voor 22:00 uur? Dan heb je het meestal de volgende dag al in huis.

Zijn de winkels en supermarkten dicht, dan kun je natuurlijk wel een poging wagen om alsnog aan lenzenvloeistof te komen. Probeer het volgende eens:

  • Klop aan bij de buren, bel je beste vriend(in) of rijd even langs je ouders, broer of zus. Wedden dat er iemand in de buurt is die jou van lenzenvloeistof kan voorzien? Controleer overigens wel welke vloeistof zij gebruiken: niet alle vloeistoffen zijn geschikt voor alle soorten contactlenzen.
  • Is er niemand in de directe omgeving die jou kan helpen? Dan kun je een poging wagen bij het dichtstbijzijnde tankstation of de nachtwinkel. Je betaalt misschien wel wat meer, maar je weet ook zeker dat jouw lenzen in topconditie blijven!
  • Als je je lenzenhouder bent vergeten, kun je gebruik maken van shotglaasjes. Plaats één shotglaasje op een papiertje en schrijf daarop een ‘L’ (links) of ‘R’ (rechts), zodat je de volgende dag weet welke lens in welk oog hoort.

Kun je echt niet aan lenzenvloeistof komen, draag dan een bril tot het moment dat je weer lenzenvloeistof hebt. Zorg ervoor dat je altijd een bril bij de hand hebt voor het geval dat. Toch vergeten? Wellicht heeft iemand in de buurt een bril met een soortgelijke correctie die je even kunt lenen.

Vergeet je vaker lenzenvloeistof? Stap over op daglenzen!

Tot slot de tip om over te stappen op daglenzen. Voor daglenzen heb je geen lenzenvloeistof nodig! Aan het einde van de dag gooi je je gebruikte lenzen weg en de volgende ochtend pak je een nieuwe set. Niet alleen handig, maar ook de meest hygiënische optie voor jouw ogen!

Om je lenzen in topconditie te houden, geven wij je graag tips om je lenzen schoon te maken.

Vrouw met lens op haar vinger

Tips om je lenzenvloeistof nooit meer te vergeten

Omdat er geen goed alternatief is, is het zaak dat je vooraf voorkomt dat je zonder lenzenvloeistof komt te zitten. Met onderstaande tips zorg je ervoor dat je nooit meer je lenzenvloeistof vergeet:

  • Het is weliswaar een inkoppertje, maar zorg altijd voor een (kleine) voorraad lenzenvloeistof in huis. Zo kom je niet onverhoopt zonder te zitten. Wij helpen je een handje met het P.O.S.T. lenzenabonnement. Hierbij krijg jij naast lenzen om de maand een flesje lenzenvloeistof meegestuurd.
  • Neem altijd een klein flesje vloeistof mee voor onderweg. Dit neemt weinig ruimte in beslag en neem je gemakkelijk mee in bijvoorbeeld een (hand)tas, koffer of toilettas. 
  • Zorg ervoor dat je altijd twee flessen vloeistof thuis hebt liggen. Plak een sticker of plakbandje met briefje voor jezelf op de reserve fles. Zodra je deze pakt, herinner je jezelf om direct een nieuwe te kopen. 
  • Zet een reminder in je agenda op de eerste dag van de maand voor het kopen van een nieuwe fles lenzenvloeistof. Heb je ondertussen alweer een aantal flessen staan, houd dan wat langere tussenpozen aan. 

Een goede voorbereiding is het halve werk: leg thuis alvast een kleine voorraad aan!

Plaats een reactie

Navigeer