Wat je moet doen als je jouw lenzenvloeistof bent vergeten

Als lenzendrager vergeet je ongetwijfeld wel eens lenzenvloeistof mee te nemen. Bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent, bij vrienden logeert (die zelf geen lenzen dragen) of je onverhoopt ergens moet overnachten. En soms ben je gewoon vergeten je voorraad thuis aan te vullen… Wij geven advies wat je het beste kunt doen in deze situatie.

Lenzenvloeistof is cruciaal voor de conditie van jouw contactlenzen. De vloeistof doodt bacteriën en houdt jouw lenzen flexibel zodra je ze hebt uitgedaan. Tevens voorkomt lenzenvloeistof dat het hoornvlies de lenzen afstoot.

Daarom is het behoorlijk zuur als je deze vergeten bent… Maar na het lezen van dit artikel, weet je wel waar je aan toe bent:

 

Bestel alvast nieuwe lenzenvloeistof online en leg een voorraad aan in huis, zodat je niet zonder komt te zitten!

Vrouw haalt lens uit lenzenhouder

Waarom je contactlenzen ab-so-luut niet in water (of speeksel) mag bewaren

Dit is waarschijnlijk de allereerst potentiële oplossing waaraan jij dacht en misschien zelfs het eerste waarnaar je hebt gegoogeld: contactlenzen bewaren in water.

Maar doe dit niet!

Kraanwater zit bomvol micro-organismen die niet alleen je lenzen maar ook jouw ogen kunnen beschadigen. Neem als voorbeeld de infectie ‘acanthamoeba keratitis’. Deze parasiet bevind zich niet alleen in meren of zeeën, maar ook in leiding- en grondwater. Wanneer deze parasiet in je oog zit, kan het je hoornvlies ernstig beschadigen. Vooral dragers van zachte contactlenzen lopen een groot risico: daar kan de infectie zich onder de contactlens ontwikkelen. Wanneer dit niet goed behandeld wordt, kan het zelfs leiden tot blindheid.

Tegelijkertijd doet het pijn om contactlenzen in te doen die zijn bewaard in kraanwater, want dat water houdt jouw lenzen niet soepel.

Dit geldt overigens ook voor speeksel: ook hierin zitten bacteriën die schadelijk zijn voor lenzen en ogen.

Kun je ’s nachts je lenzen in houden?

Nou, liever niet. Jouw gesloten ogen verminderen de zuurstofdoorlaatbaarheid waardoor je ogen gaan irriteren. Da’s niet fijn wakker worden, vooral als jouw oogleden aan elkaar blijven plakken.

Kan je zelf lenzenvloeistof maken?

Ook gegoogeld naar het zélf maken van lenzenvloeistof?

Wij weten dat het verleidelijk is om naar lenzenvloeistofrecepten te zoeken en wie weet Heeft Oma Raad met gedestilleerd water en snufjes zout… Maar wederom: doe het niet!

(Tenzij je beschikt over de juiste kennis, geavanceerde apparatuur en vereiste middelen, natuurlijk)

Lenzenvloeistof druppelen in lenzenhouder

Welke oplossingen er wél zijn voor jouw probleem

Een alternatief voor lenzenvloeistof is er helaas niet. Je hebt het écht nodig om je lenzen schoon te maken en te bewaren.

Toch kun je diverse pogingen wagen om lenzenvloeistof te verkrijgen. Met onderstaande tips moet het zeker lukken:

  • Klop aan bij de buren, bel je beste vriend(in) of rijd even langs je ouders, broer of zus. Wedden dat er iemand in de buurt is die jou van lenzenvloeistof kan voorzien? Controleer overigens wel welke vloeistof zij gebruiken: niet alle vloeistoffen zijn geschikt voor alle soorten contactlenzen.
  • Is er niemand in de directe omgeving die jou kan helpen? Dan kun je een poging wagen bij het dichtstbijzijnde tankstation of de nachtwinkel. Je betaalt misschien wel wat meer, maar weet ook zeker dat jouw lenzen in topconditie blijven!
  • Als je je lenzenhouder bent vergeten, kun je gebruik maken van shotglaasjes. Plaats één shotglaasje op een papiertje, zodat je de volgende dag weet welke lens in welk oog hoort.
  • Of stap over op daglenzen. Voor daglenzen heb je geen lenzenvloeistof nodig! Aan het einde van de dag gooi je je gebruikte lenzen weg en de volgende ochtend pak je een nieuwe set. Niet alleen handig, maar ook de meest hygiënische optie voor jouw ogen!

Om je lenzen in topconditie te houden, geven wij je graag tips om je lenzen schoon te maken.

Vrouw met lens op haar vinger

Zorg altijd voor een voorraad, dus koop jouw lenzenvloeistof ruim in!

Het is weliswaar een inkoppertje, maar wij willen deze tip wel benoemen:

Zorg altijd voor een (kleine) voorraad, zodat je niet onverhoopt zonder komt te zitten.

Uiteraard kun je overdag terecht bij een Pearle Opticiens filiaal bij jou in de buurt. Maar je bestelt onze lenzenvloeistof ook eenvoudig online. Je bestelling wordt binnen 2 werkdagen bij je geleverd.

P.S.: Heb je het P.O.S.T. lenzenabonnement van Pearle? Dan worden niet alleen je lenzen, maar ook lenzenvloeistoffen, maandelijks gratis bij je thuisbezorgd!

Komt het tóch weer een keer voor dat je lenzenvloeistof vergeet? Dan ben je vanaf nu goed voorbereid op deze situatie!

Helemaal onoverkoombaar is het natuurlijk niet, want wij zijn ook maar mensen. Gelukkig is de situatie – met deze 2 spulletjes bij de hand – eigenlijk helemaal niet zo erg:

Kleine dosis lenzenvloeistof in je handtas, reiskoffer of laptoptas

Neem een kleine dosis vloeistof mee in een klein flesje. Deze neem je eenvoudig mee in je handtas, reiskoffer of laptop.

Bril meenemen

Neem een bril mee als alternatief. Dan heb je de volgende dag in elk geval gegarandeerd scherp zicht!

Een goede voorbereiding is het halve werk: leg thuis alvast een kleine voorraad aan!

Plaats een reactie

Navigeer