Wennen aan nieuwe bril: wat te doen bij klachten?

Een nieuwe bril is niet altijd vrij van klachten. Jouw ogen moeten immers even wennen aan de nieuwe manier van kijken. Hierdoor ervaar je bijvoorbeeld hoofdpijn of ben je een tijdje misselijk of duizelig. Maar hoe lang duurt deze gewenningsperiode, kun je er iets aan doen en wat moet je doen als de klachten blijven aanhouden en je maar niet kunt wennen? Je leest het allemaal hier.

In dit blog beantwoorden wij de volgende vragen:

Zijn jouw ogen na 3 à 4 weken nog steeds niet gewend aan je nieuwe bril? Kom dan langs bij een Pearle bij jou in de buurt. Onze opticiens controleren graag jouw nieuwe bril!

 

Vrouw bij oogmeting van een opticien

Hoe lang moeten je ogen wennen aan een nieuwe bril?

Je ogen moeten altijd even wennen aan een nieuwe bril. Soms voel je je duizelig of misselijk, of heb je het gevoel dat alles scheef is. Dit komt doordat het visuele deel van je hersenen nog moeten wennen aan het verbeterde zicht. Raak dus niet in paniek wanneer je nog niet meteen prettig door je nieuwe glazen heen kijkt. Afhankelijk van jouw ogen en de situatie, kan de gewenningsperiode enkele dagen tot 3 weken duren. Dit in het geval je de bril gedurende de gewenningsperiode continu draagt. 

Blijf je langer dan 3 weken last houden van klachten als misselijkheid, duizeligheid of misselijkheid? Of heb je het gevoel dat je een bril met een onjuiste sterkte draagt? Maak dan een afspraak bij de opticien

Wennen aan een enkelvoudige bril (voor dichtbij of veraf)

Bij een enkelvoudige bril moet je wennen aan het zicht van de afstand waarvoor de bril niet corrigeert. Een bril voor veraf (min-sterkte) verbetert het zicht in de verte, maar verslechtert waarschijnlijk het beeld op korte afstand. Na ongeveer een week neemt deze klacht af.

Wennen aan een multifocale bril (varifocus)

Aan een multifocale bril (varifocus bril) moet iedereen even wennen, omdat de glazen het zicht op alle afstanden verbeteren. Deze periode duurt maximaal 3 weken als je de bril voortdurend draagt. Het kost je ogen namelijk moeite om het verloop tussen sterktes op een juiste manier te registreren. Hoe groter het verschil tussen de sterktes, hoe langer de gewenningsperiode.

Tip: probeer de bril iedere dag te blijven dragen gedurende de gewenningsperiode, bijvoorbeeld tijdens het sporten, wandelen of het traplopen. Doe je dit niet, dan vertraagt dat de gewenning. Heb je erg veel last van de multifocale bril? Draag ‘m dan in ieder geval wanneer je zit. Dan heb je er wat minder last van. Het kan in dat geval wel langer duren voordat je ogen gewend zijn aan de nieuwe situatie.

Wennen aan een bril met cilinder (voor astigmatisme)

Heb je astigmatisme en draag je een bril met een cilindersterkte? Dan zie je waarschijnlijk in eerste instantie een vervormd beeld. Hierdoor is het ineens een stuk lastiger om de trap op of af te lopen. Jouw ogen (en hersenen) kunnen na een tijdje de correctie juist verwerken. Het duurt meestal één tot drie weken voordat jouw ogen gewend zijn aan jouw bril met cilindersterkte. 

Wennen aan jouw eerste bril

Draag je voor het eerst een bril, dan is het even wennen voor je ogen dat ze opeens ‘geholpen’ worden. Het visueel centrum in de hersenen moeten wennen aan de nieuwe situatie. Het kan tot drie weken duren voordat je helemaal gewend bent aan je eerste bril. Hetzelfde geldt voor de situatie waarin je bent overgestapt op een nieuw montuur of ander glastype. 

Wennen aan de overstap van lenzen naar een bril

Het glas van een bril staat verder van je oog dan een contactlens. Hierdoor kun je verschillen in beeldgroottes waarnemen. Deze klacht komt vooral voor bij hoge sterktes, maar kan ook bij lagere sterktes ontstaan. Geef je ogen de tijd om aan de overstap te wennen. Probeer te voorkomen dat je toch tussendoor je lenzen weer in doet, dit vertraagt de gewenningsperiode. 

Let op: de sterkte van een bril wijkt af van de sterkte van een contactlens. Doe daarom altijd een nieuwe oogmeting wanneer je van lenzen overstapt naar een bril en andersom. Zo weet je zeker dat je een bril in de juiste sterkte aanschaft.

Waarom moet je wennen aan een nieuwe bril?

Als je zicht verslechtert, moeten jouw ogen meer moeite doen om te accommoderen (= het beeld scherpstellen). Ze werken hard om jou van het beste beeld te voorzien. Een bril corrigeert deze verslechtering waardoor jouw ogen ineens minder hard te hoeven werken. Een wereld van verschil én tevens een situatie waaraan zij even moeten wennen.

Wat te doen bij klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid?

Draag je voor het eerst een bril, heb je gekozen voor andere glazen of is de sterkte van de oogcorrectie gewijzigd? Dan hebben je ogen even de tijd nodig om te wennen aan de nieuwe kijkoplossing. Hierdoor wordt de hoofdpijn, misselijkheid en/of duizeligheid veroorzaakt. Het zicht kan zelfs tijdelijk verslechteren. 

Gelukkig nemen deze klachten na enkele dagen (of weken) af.

Tips om te wennen aan jouw nieuwe bril

Heb je veel last van hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid? Of ervaar je andere klachten door het dragen van jouw nieuwe bril? Dit kun je doen om het gewenningsproces te versnellen:

 • Tip 1: blijf je bril dragen. Je versnelt het wenproces door je bril op sterkte zoveel mogelijk te dragen. Draag je je bril niet continu, dan zal de gewenningsperiode dus ook langer duren. 
 • Tip 2: wissel niet af met je oude bril of je lenzen. Dit brengt je ogen nog meer in de war en vertraagt het gewenningsproces. 
 • Tip 3: neem de tijd om aan je nieuwe bril te wennen. De gewenningsperiode verschilt per persoon en duurt van enkele dagen tot 3 weken. Geef je ogen in elk geval 3 tot 4 weken de tijd om te wennen.

Wat te doen als je niet kunt wennen aan je nieuwe bril?

Heb je de gewenningsperiode van 3 tot 4 weken uitgezeten, en ervaar je nog steeds klachten door je nieuwe bril? In dat geval kunnen er een paar dingen aan de hand zijn:

Situatie 1: het brillenglas staat niet recht voor jouw pupil

Voor het beste zicht staat het middelpunt van het brillenglas voor de pupil. Bij een slecht gecentreerde bril ervaar je een prismatisch effect: het beeld verplaatst, waardoor je ogen moeite moeten doen om de beelden op elkaar te houden. Met hoofdpijn tot gevolg. 

Maak een afspraak bij een Pearle Opticien in jouw buurt. De opticien herplaatst de glazen en zorgt ervoor dat het middelpunt loodrecht voor jouw pupil komt te staan. Hopelijk ben je daarna snel gewend aan je nieuwe bril en ben je snel klachtenvrij.

Situatie 2: je hebt een bril met een verkeerde brilsterkte

Kun je maar niet aan jouw nieuwe bril wennen en heb je last van vermoeide ogen? Misschien draag je een bril met een onjuiste sterkte. Naast vermoeide ogen kun je last krijgen van dubbel zicht, hoofdpijn, nekpijn en duizeligheid. Daarnaast kunnen je ogen branderig of jeukend aanvoelen. 

Om bovenstaande situatie te voorkomen, raden wij aan om altijd een nieuwe oogmeting te laten doen voordat je een nieuwe bril aanschaft. Doe ook altijd een oogmeting bij de overstap van lenzen naar een bril. De sterkte van lenzen is namelijk niet één op één over te nemen voor brillen. 

Heb je wel een oogmeting gedaan, dan kan er sprake zijn van een overcorrectie. Een overcorrectie kan gemeten worden bij bijziendheid, verziendheid en astigmatisme en kan hoofdpijn veroorzaken.

Maak een afspraak bij een Pearle Opticien in jouw buurt en leg je klachten voor. Daar helpen we je graag verder. 

Situatie 3: je bril is niet goed afgesteld

Niet alleen je ogen, maar ook je gezicht moet even wennen aan een (nieuwe) bril. Hoewel brillen tegenwoordig vederlicht aanvoelen en door de opticien worden gepersonaliseerd, kun je toch enkele klachten ervaren. Denk je dat jouw bril niet goed is afgesteld? Kom dan langs in de Pearle Opticien bij jou in de buurt. Daar helpen we je graag bij het afstellen van je bril. Doe dit niet zelf. Breekt er dan iets, dan valt het namelijk niet onder onze Kwaliteitsgarantie.

Situatie 4: De neusvleugels van je bril irriteren

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de neuspads van je bril pijn doen of dat de neusvleugels van je bril irriteren. Zie rode afdrukken op je neus staan nadat je je bril hebt afgezet? Dan drukken de neuskussens te veel op de huid, doordat je bril niet juist is afgesteld..

Tijd om terug te gaan naar de opticien! Hij stelt ze bij of vervangt ze wanneer nodig. Bij Pearle kun je altijd terecht voor onderhoud!

Laat jouw nieuwe bril perfect afstellen door een specialist van Pearle

Hoofdpijn door een knellende bril

Knellende brillenpoten die tegen je hoofdhuid drukken doen pijn én geven aan dat een bril niet goed is afgesteld. Dit kan ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt door je bril. Helaas merk je dit pas enkele uren nadat je je nieuwe bril hebt gedragen (en niet wanneer je in de winkel staat te passen).

Ook dit probleem verhelpt de opticien. Hij kijkt naar de stand van je oren en neus en bestudeert de vorm van je gezicht. Vervolgens buigt de opticien* de brillenpootjes voorzichtig voor de perfecte fit.

*Let op: het is verleidelijk, maar verbuig de pootjes niet zelf! Als ze breken, dan valt de schade niet onder onze Kwaliteitsgarantie.

6 Reacties

 1. Op het moment van een paniekaanval heb ik niet iemand nodig die het feit benadrukt dat ik in paniek raak door me het alfabet achteruit te laten zeggen. Het is leuk om te weten dat iemand bij je is,

 2. Ik dragen all een jaar bril 2in 1
  Maar de klachten wil niet weg(misselijk
  En duizelig.

 3. Gracia Lam

  Hi Hamed, wat vervelend dat je klachten ervaart. Je kunt hiervoor altijd even langskomen in de winkel, dan kijken we graag met je mee! Groet, Gracia

 4. Ik heb nu 3 weken en nieuwe bril, ben al 4x teruggeweest maar het blijft zeer doen achter mijn oren. Ik heb de neiging om de oude weer op te zetten

 5. Gracia Lam

  Hi Wilma, wat jammer dat de bril niet lekker zit. Heb je de tips al uitgeprobeerd? Je bent natuurlijk altijd welkom in de winkel. Dan kunnen we gelijk met je meekijken naar een betere aansluiting van jouw bril. Groet, Gracia

 6. Dag! Ik ben Maria, ben 12 jaar en zit in het zesde. Ik heb nu al 4 à 5 jaar een bril. Ik ben er nu erg aan gewend maar ik wil graag een nieuwe bril omdat ik mijn keuze niet zo mooi vond. Wat ik wel een pluspunt vind is da ik nu wel een mooie blauwe bril heb met grijs, ze zijn echt mooi! Is dat een goed idee dat ik meer tips krijg hoe ik een beetje kan liegen om een nieuwe bril? Ik ga naar een oogarts maar dat is pas in juli…ik heb dringend hulp nodig! Bedankt en sorry voor de mededeling. Groetjes

Plaats een reactie

Navigeer