Multifocaal: één oplossing voor twee problemen

Opeens is het zo ver, die kleine lettertjes worden wel érg klein… Geen paniek, je hebt een leesbril nodig. Maar wat als je al een bril hebt om veraf te kunnen zien? Heel eenvoudig: het is tijd voor een multifocale bril. Maar is multifocaal eigenlijk precies en hoe werkt het?

Om je ogen scherp te stellen moet het licht op een bepaald punt op je netvlies samenvallen. Voor veraf doen je ogen en oogspieren dat op een andere manier dan voor dichtbij. Als je een bril draagt, heb je bij een van de twee wat hulp nodig. En soms dus voor allebei. In dat geval heb je twee problemen, waarvoor gelukkig één oplossing bestaat: een multifocale bril.

Veraf, dichtbij…

Een leesbril én een bril voor veraf kan natuurlijk ook, maar dan word je al snel gek van het voortdurend wisselen tussen die twee. Een multifocale bril is veel makkelijker! Met bovenste gedeelte van het glas kijk je veraf, in de sterkte die jij nodig hebt. Het onderste gedeelte is geslepen als ‘leesbril’, in jouw sterkte. De overgang hiertussen verloopt heel soepel, dus alles tussen ver en dichtbij zie je ook prima.

…en alles ertussenin

Het ‘tussenstuk’ heb je in verschillende gradaties. Hoe breder dit gedeelte, hoe soepeler de overgang – maar ook wat duurder. Een breed tussengebied is het fijnst, omdat je dan nauwelijks met je hoofd hoeft te draaien. Het geeft je het beste zicht vanuit je ooghoeken. Handig, bijvoorbeeld als je je buitenspiegel checkt tijdens het rijden.

Wil je vooral een bril om in de verte te kijken, met een leesgedeelte waarmee je alleen bijvoorbeeld prijskaartjes leest? Dan kun je ook kiezen voor een minder breed overgangsgedeelte.

Even wennen

Vaak is het wel even wennen, een multifocale bril. Dat komt omdat je hersens seintjes naar je ogen sturen om dan weer veraf, dan weer dichtbij scherp te stellen. Je brein moet daar als het ware even mee leren omgaan. Maar dat lukt je waarschijnlijk heel snel. De meeste mensen zijn er al binnen een paar uur tot een paar dagen aan gewend. En dan ben je echt blij met je multifocale bril!

Heel soms kun je er echt niet aan wennen. Als dat jou toevallig gebeurt, zoeken we bij Pearle altijd naar een oplossing. Lukt het uiteindelijk toch niet? Dan krijg je altijd je geld terug!

Reageren is niet mogelijk

Navigeer