Wat is multifocaal? Eén oplossing voor twee problemen

Opeens is het zo ver, die kleine lettertjes worden wel érg klein… Geen paniek, je hebt ‘slechts’ een leesbril nodig. Maar wat als je al een bril hebt om veraf te kunnen zien? Heel eenvoudig: het is tijd voor een multifocale bril. Maar wat is multifocaal eigenlijk precies en hoe werkt het?

Om je ogen scherp te stellen moet het licht op een bepaald punt op je netvlies samenvallen. Voor veraf doen je ogen en oogspieren dat op een andere manier dan voor dichtbij. Als je een bril draagt, heb je bij een van de twee wat hulp nodig. En soms dus voor allebei. In dat geval heb je twee problemen, waarvoor gelukkig één oplossing bestaat: een multifocale bril.

In dit blogartikel leggen we je uit wat multifocaal betekent. Daarnaast staan we stil bij de volgende onderwerpen:

Zijn multifocale lenzen echt iets voor jou en wil je direct het gemak ervaren? Ontdek onze multifocale lenzen of kom langs bij ons in de winkel.

Een bril voor veraf én dichtbij…

Een leesbril én een bril voor veraf kan natuurlijk ook, maar dan word je al snel gek van het voortdurend wisselen tussen die twee. Een multifocale bril is veel makkelijker! Met bovenste gedeelte van het glas kijk je veraf, in de sterkte die jij nodig hebt. Het onderste gedeelte is geslepen als ‘leesbril’, in jouw sterkte. De overgang hiertussen verloopt heel soepel, dus alles tussen ver en dichtbij zie je ook prima.

Heb je alleen een leesbril nodig? Ontdek waarom je beter je leesbril bij de opticien kan halen in plaats van de drogist.

…en alles ertussenin

Het ‘tussenstuk’ heb je in verschillende gradaties. Hoe breder dit gedeelte, hoe soepeler de overgang – maar ook wat duurder. Een breed tussengebied is het fijnst, omdat je dan nauwelijks met je hoofd hoeft te draaien. Het geeft je het beste zicht vanuit je ooghoeken. Handig, bijvoorbeeld als je je buitenspiegel checkt tijdens het rijden.

Wil je vooral een bril om in de verte te kijken, met een leesgedeelte waarmee je alleen bijvoorbeeld prijskaartjes leest? Dan kun je ook kiezen voor een minder breed overgangsgedeelte.

Wat is het verschil tussen bifocale en multifocale glazen?

Bij een bifocale bril heeft het glas twee delen: een deel voor veraf en een deel voor dichtbij. Onderin het glas wordt een deel op een andere sterkte geslepen. Dit kleine leesgedeelte heeft de vorm van een halve maan. Het nadeel van bifocale glazen is dat de overgang tussen de lenssterkten vrij abrupt is.

Bij multifocale glazen merk je deze overgang vrijwel niet. De overgang is heel geleidelijk, waardoor je ook scherp ziet op ‘tussen afstand’.

Meer weten over de verschillen tussen brillenglazen? Wij hebben ze voor jou op een rij gezet.

Even wennen

Vaak is het wel even wennen, een multifocale bril. Dat komt omdat je hersens seintjes naar je ogen sturen om dan weer veraf, dan weer dichtbij scherp te stellen. Je brein moet daar als het ware even mee leren omgaan. Maar dat lukt je waarschijnlijk heel snel. De meeste mensen zijn er al binnen een paar uur tot een paar dagen aan gewend. En dan ben je echt blij met je multifocale bril!

Heel soms kun je er echt niet aan wennen. Als dat jou toevallig gebeurt, zoeken we bij Pearle altijd naar een oplossing. Lukt het uiteindelijk toch niet? Dan krijg je altijd je geld terug!

Multifocale lenzen

Draag je liever lenzen maar wil je wel het gemak ervaren van multifocale glazen? Kies dan voor multifocale lenzen. Het leesgedeelte zit rondom je ogen en je hersenen richten zich automatisch op het scherpste beeld. Zo zie je altijd scherp – op alle afstanden.

Multifocale lenzen zijn in verschillende soorten en maten te verkrijgen. Zo is er altijd wel een lens die bij jou past. Bij Pearle bieden wij onder andere multifocale daglenzen en multifocale lenzen met cilinder.

Zijn multifocale lenzen echt iets voor jou en wil je direct het gemak ervaren? Ontdek onze multifocale lenzen of kom langs bij ons in de winkel.

Plaats een reactie

Navigeer