Vanaf welke sterkte en tot welke sterkte kun je lenzen dragen?

Veel mensen lopen rond met een (kleine) oogafwijking. Vaak weten ze niet vanaf welke sterkte je lenzen kunt dragen. Is jouw afwijking minimaal en vraag je je af of je lenzen kunt dragen? Of vraag je je juist af of er een maximale sterkte bestaat voor lenzen? In dit artikel lees je vanaf en tot welke sterkte je contactlenzen kunt dragen. 

Een groot aantal oogafwijkingen zijn eenvoudig te corrigeren met de juiste contactlenzen. Deze contactlenzen beginnen vaak al bij lagere sterktes. Maar ook de afwijkingen met een hogere sterkte kunnen prima worden gecorrigeerd met een lens. 

In dit blogartikel staan we stil bij de verschillende vragen over de sterktes van contactlenzen:

Heb je het gevoel dat je steeds slechter ziet? Blijf dan niet langer met de klachten rondlopen maar maak een vrijblijvende afspraak bij een opticien in jouw buurt. Of doe onze online oogtest om een indicatie te krijgen van je huidige zicht!

 

Lees verder onder de afbeelding.vanaf welke sterkte lenzen

 

Kan iedereen contactlenzen dragen?

Ja, in principe kan vrijwel iedereen contactlenzen dragen. Het maakt niet uit welke sterkte lenzen je nodig hebt. Door de huidige kennis van het oog en de beschikbare materialen worden de contactlenzen steeds beter. Dit geldt ook voor de aanpassingsmogelijkheden. Lenzen kunnen dus echt op maat gemaakt worden. Kinderen mogen lenzen dragen wanneer ze er hygiënisch mee om kunnen gaan.

Doe onze online test om te zien of contactlenzen iets voor jou zijn!

Vanaf welke sterkte kun je lenzen dragen?

Contactlenzen zijn bij Pearle verkrijgbaar vanaf een sterkte van +/-0.25. Maak een afspraak met een contactlensspecialist om je te laten adviseren over de juiste contactlens voor jouw ogen (o.b.v. sterkte én levensstijl). 

Tot welke sterkte kun je lenzen dragen?

De maximum sterkte kan per soort lens type merk verschillen. In zijn algemeenheid kunnen we het volgende zeggen over de maximum sterktes op lenzen:

  • Sferische lenzen (voor bijziendheid en verziendheid) zijn bij Pearle in de regel te verkrijgen tot een maximum sterkte van +8.00 en -12.00.
  • Torische lenzen (lenzen met cilinder) kunnen doorgaans een cilindrische oogsterkte tot 2.75 dioptrie corrigeren. Bij hoge cilindrische sterktes zijn Custom Made maandlenzen de oplossing. Die kunnen tot zelfs cilinder 5.00 gemaakt worden.
  • Custom Made maandlenzen (soms Rx-lenzen genoemd) worden bij Pearle gemaakt tot een maximum sterkte van +/- 25.00. De levertijd is bij deze lenzen wel wat langer (gem. 7 werkdagen). Deze lenzen zijn niet te bestellen via het lenzenabonnement en de webstore. 

Maak een afspraak met een contactlensspecialist om je te laten adviseren over de juiste contactlens voor jouw ogen (o.b.v. sterkte én levensstijl). 

Welke contactlenzen zijn geschikt voor mijn oogafwijking?

Ook meerdere (complexere) oogafwijkingen kunnen gecorrigeerd worden wanneer je hier specifieke contactlenzen voor draagt. De meest voorkomende oogafwijkingen hebben te maken met het verminderen van je zichtvermogen. 

Oogafwijkingen als verziendheid, bijziendheid en astigmatisme zijn geen ziektes. Deze afwijkingen hebben te maken met een brekingsfout van de lichtval in het oog. De juiste contactlens kan deze brekingsfout corrigeren, waardoor je alsnog scherp ziet.

Lenzen en sterkte bij verziendheid

Wanneer je oogkas van nature te kort is én het hoornvlies en de ooglens samen niet voor voldoende breking van het licht kunnen zorgen, heb je last van verziendheid. Dit betekent dat het waargenomen beeld niet automatisch scherp op het netvlies valt. Het dichtbij scherp zien zonder hulpmiddelen is hierdoor niet altijd mogelijk. 

Om verziendheid te verhelpen, heb je een bril of lenzen met een positieve sterkte nodig. De lens helpt bij het corrigeren van het ‘achter het netvlies’ vallen van het scherpste beeld en verlegt dit scherptepunt naar de juiste plek. Bij een bril zitten hier de benodigde grenzen aan. Wanneer hier een sterkte van meer dan plus 15 bij nodig is, zal een bril niet meer de benodigde correctie kunnen bieden. Bij een contactlens is dit probleem niet aanwezig. 

Heb je een hogere sterkte dan plus 15 nodig? Bij Pearle heb je de mogelijkheid om Custom Made lenzen te bestellen tot een maximum sterkte van +25.00. Deze lenzen zijn niet online te bestellen en niet te bestellen via het lenzenabonnement. De levertijd van onze Custom Made lenzen is ongeveer 7 werkdagen. Maak een afspraak met een contactlensspecialist voor meer informatie. 

Lenzen en sterkte bij bijziendheid

Bij bijziendheid valt het licht waarmee we waarnemen bij het kijken in de verte niet goed scherp op het netvlies. Als gevolg hiervan ervaar je een wazig beeld. 

Wanneer je bijziend bent, is jouw oog te lang van vorm óf juist te bol. Hierdoor wordt het beeld scherp geprojecteerd op een punt vóór het netvlies. De beelden bereiken het uiteindelijke doel dus niet. Op het netvlies ontstaat een wazig beeld, dat eenvoudig verholpen kan worden door het dragen van een bril of contactlenzen met een negatieve (min) sterkte. Hoe meer bijziend je bent, hoe hoger de min-sterkte.

Deze oogafwijking ontstaat vaak bij een leeftijd tussen 8 en 12 jaar en ontwikkelt zich voort naarmate het oog verder groeit. Zodra het kind volwassen wordt, bij een leeftijd van ongeveer 21 tot 24 jaar, wordt de afwijking meestal stabieler.

Lenzen en sterkte bij astigmatisme

Bij astigmatisme worden bepaalde richtingen met een andere kromming weergegeven op het netvlies. Dit komt doordat er een optische afwijking in het mechanisme van het oog plaatsvindt. 

De meest voorkomende vorm van astigmatisme is corneaal astigmatisme. Hierbij is het buitenste hoornvlies niet rond, maar ovaal van vorm. Het dragen van contactlenzen met een cilindercomponent kan het probleem corrigeren. De lens zal het teveel of te weinig aan bolling in een bepaalde as-richting van de ooglens corrigeren, waardoor je weer scherp ziet.

Waarom ook bij een lage sterkte kiezen voor lenzen?

Heb jij last van verziendheid, bijziendheid of astigmatisme, maar heb jij niet zo’n hoge sterkte? Ook dan kan het dragen van lenzen uitkomst bieden. Je zult merken dat het je zicht verrijkt. 

Heb jij toch een andere reden waarom je liever geen lenzen draagt? Hieronder leggen we per mogelijke reden uit waarom het dragen van lenzen toch het overwegen waard is:

  • Het indoen van lenzen is lastig. Het is logisch dat je je lenzen niet direct gemakkelijk in krijgt. Maar na enige oefening lukt het ook jou om je lenzen snel en gemakkelijk in te krijgen. Dit hoef je niet zelf onder de knie te krijgen. Onze contactlensspecialisten in de winkels staan voor je klaar om extra uitleg te geven en samen met je te oefenen. Lees ook een onze tips voor de eerste keer lenzen dragen.
  • Mijn kind is te jong voor lenzen. Contactlenzen kun je al vanaf jonge leeftijd dragen. Het gaat hierbij niet zozeer om de leeftijd van je kind, maar om de vraag of je kind zorgvuldig om kan gaan met de lenzen. In ons artikel over de contactlenzen voor kinderen vertellen we je daar meer over. Is je kind geïnteresseerd in het dragen van lenzen? We gaan hier graag met jullie over in gesprek en samen op zoek naar een passende kijkoplossing, zoals bijvoorbeeld nachtlenzen.
  • Ik ben te oud voor lenzen. Er zijn geen leeftijdsgrenzen te benoemen voor het dragen van contactlenzen. Ook als je bijvoorbeeld een leesbril nodig hebt in combinatie met je lenzen, kunnen wij je helpen. Zo zijn multifocale lenzen een ideale oplossing.
  • Mijn lenzen zitten niet fijn. De laatste jaren is de technologie rondom contactlenzen enorm verbeterd. Heb je in het verleden al eens lenzen gedragen en zaten ze toen niet fijn? Dan is dit juist het moment om het nog een keer te proberen. Laat je door onze contactlensspecialisten adviseren over welke lenzen het beste bij je passen.

Heb je het gevoel dat je steeds slechter ziet? Blijf dan niet langer met de klachten rondlopen maar maak een vrijblijvende afspraak bij een opticien in jouw buurt. Of doe onze online oogtest om een indicatie te krijgen van je huidige zicht!

Gratis online oogtest

Plaats een reactie

Navigeer