Zijn daglenzen mogelijk als je een cilinderafwijking hebt?

De opticien geeft je de uitslag van jouw oogmeting. Niet alleen is je zicht slecht, je hebt ook een cilinderafwijking. Of misschien heeft je kind een cilinderafwijking. Er zullen ongetwijfeld een heleboel vragen in je hoofd opkomen. Zijn daglenzen mogelijk met een cilinderafwijking? Moet ik nu een bril? Wat is een cilinderafwijking eigenlijk?

Een cilinderafwijking wordt ook wel een astigmatisme genoemd. Je hoornvlies heeft niet de vorm van een mooie, ronde bal, maar lijkt meer op een rugby. Daardoor valt het licht op twee verschillende plaatsen, zowel voor als achter het netvlies. Dit is de reden dat je wazig ziet. 

In dit blog staan wij stil bij een cilinderafwijking en geven wij je informatie over:

 

Weet je al welke torische daglenzen het beste bij je passen? Laat jouw torische contactlens aanmeten door een opticien bij jou in de buurt!

Koop daglenzen online

Kan ik daglenzen met cilinder dragen?

Het antwoord op de vraag: ‘Kan ik daglenzen dragen met een cilinderafwijking?’ is simpel: Ja, dat kan! Dit type lens noemen we contactlenzen voor astigmatise, ofwel torische contactlenzen. Torische contactlenzen hebben een andere vorm dan de reguliere contactlens. 

De standaard lens is sferisch, zoals de vorm van een strandbal. Een torus heeft een geometrische vorm die eruitziet als een donut. De torische lens heeft de vorm van een plak van de zijkant van de donut.

Dankzij de vorm van een torische contactlens zorgt hij voor verschillende refractiesterktes in verticale en horizontale richting. Dat betekent dat de sterkte geleidelijk sterker of zwakker wordt als je de lens beweegt.

Torische lenzen kiezen

Een torische contactlens dient te worden voorgeschreven door een opticien of oogarts. Deze kan precies zien welke lenzen geschikt zijn voor jouw zicht en welke aangemeten zijn voor jouw ogen. Tijdens het kiezen van torische contactlenzen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden:

 • De pasvorm is van cruciaal belang bij het aanmeten van torische contactlenzen;
 • Torische lenzen hebben een bepaalde richting, daarom moeten ze op de juiste manier op het oog blijven zitten. Dit wordt mede gedaan door:
  • Dunne en dikke vlakken;
  • Een afgevlakte lens, waarbij er een stukje aan de onderkant is weggehaald;
  • Ballast, waardoor de lens iets dikker of zwaarder is.

Torische contactlenzen hebben een middenas. Hierdoor blijft de zichtlijn scherp. Het is dus van belang om de contactlenzen goed aan te laten meten. Is dit onvoldoende gebeurd? Dan beïnvloedt dat de gezichtsscherpte.

Verschillende soorten torische contactlenzen

Torische contactlenzen kunnen veel meer dan een cilinderafwijking corrigeren. Ook andere visuele correcties kunnen worden gedaan met behulp van een torische contactlens. Daarnaast zijn de lenzen verkrijgbaar in diverse draagschema’s, denk hierbij aan daglenzen en maandlenzen. 

Torische contactlenzen zijn ook beschikbaar in zowel zachte als harde lenzen. Harde lenzen blijven beter op hun plek zitten, maar deze vragen ook een langere aanpassingstijd. Bovendien kunnen ze droger en kwetsbaarder zijn. Zachte lenzen zijn daarentegen prettiger en gemakkelijker, maar moeten zorgvuldiger worden aangemeten. 

Torische lenzen bij Pearle

Bij Pearle hebben we een groot aantal contactlenzen verkrijgbaar in de torische variant. Denk aan de volgende merken:

 • iWear Activ
 • iWear Hydro
 • iWear Oxygen
 • iWear Delicate
 • iWear Comfort
 • iWear Balance Plus

 

Meer weten over iWear lenzen? Klik hier!

 • Acuvue Oasys
 • Acuvue Moist

 

Weet je al welke torische daglenzen het beste bij je passen? Laat jouw torische contactlens aanmeten door een opticien bij jou in de buurt!

Heb je een cilinderafwijking? Bij ons bestel je maandlenzen voor astigmatisme al vanaf 21,40 per maand! 

Plaats een reactie

Navigeer