Wat is jouw dominante oog?

Iedereen weet dat je rechts- of linkshandig kunt zijn. Maar wist je ook dat de meeste mensen een dominant oog hebben, rechts of links? Je merkt er meestal heel weinig van, maar in sommige situaties is het overduidelijk. Wij vertellen je er alles over en helpen je bepalen welk oog jouw dominante oog is.

Je kijkt met twee ogen. Allebei bekijken ze een ander stukje van je omgeving. Toch zie je niet twee beelden: je hersenen voegen de informatie samen tot één beeld. Dankzij dit ingenieuze systeem zie je niet dubbel, maar kun je diepte zien en afstanden inschatten.

Tijdens het samenvoegen gebruikt je brein de meeste info uit het oog dat het beste beeld geeft: je dominante oog.

Meestal rechts

Het rechteroog is dominant bij ongeveer twee derde van de wereldbevolking. Een linkeroog als dominant oog is dus best bijzonder!

Er is ook een kleine groep mensen zonder dominant oog: het linkeroog ziet precies even goed als rechts. Je kunt het vergelijken met iemand die perfect rechts- en linkshandig is en met allebei de handen even goed kan schrijven 😉 Dat komt nauwelijks voor.

Test: jouw dominante oog bepalen

Je merkt haast niets van jouw dominante oog. Maar soms opeens wel. Bijvoorbeeld wanneer je door een microscoop of cameralens kijkt. Je knijpt je niet-dominante oog automatisch dicht om goed te kunnen zien.

Met deze test bepaal je jouw dominante oog:

  • Maak met je duim en wijsvinger een cirkel; het ‘OK-teken’.
  • Strek je arm recht voor je uit en kijk met beide ogen door de cirkel. Focus op een klein voorwerp verderop.
  • Houd de cirkel in deze positie, knijp je linkeroog dicht en kijk door de cirkel.
  • Doe daarna hetzelfde met je rechteroog.
  • Door welk oog zie je het voorwerp IN de cirkel? Dat is jouw dominante oog.
  • Het oog waarmee je het voorwerp BUITEN de cirkel ziet, is je niet-dominante oog.


Je brein beslist

Het is niet helemaal helder waarom jouw dominante oog rechts of juist links is. Waarschijnlijk omdat de linker-en rechterhelft van je hersenen onderling de functies verdelen, bij de een net even anders dan bij de ander.

Kan je van dominant oog wisselen?

Zo rond je zesde jaar is de dominantie van je oog vastgelegd. Soms is de reden overduidelijk: als een kind een lui oog heeft, wordt het andere oog dominant. Alleen als het luie oog op tijd wordt behandeld, kan het nog veranderen.

Soms verandert de dominantie als je al volwassen bent. Bijvoorbeeld als je dominante oog is aangetast door een ongeluk of een ziekte, zoals staar. Dan neemt het andere oog de functie over.

Wil je meer weten of heb je nog vragen over de werking van je ogen? Kom gewoon langs of maak alvast online een afspraak. Je bent welkom in elke Pearle winkel.

 

Plaats een reactie

Navigeer